Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İMKB`nin tutunma görüntüsüne aldanılmamalı

Bigpara Haber

Avrupa endişeleri dün de yurtdışında satış baskısının sürmesine neden oldu…


İngiltere Merkez Bankası’nın dün büyüme rakamlarını düşürdüğünü söylemesinin ardından ekonomi için kötümser bir tablo ortaya koyması ve benzer şekilde İspanya Başbakanı Salgado’nun büyüme tahminlerini düşürmesi dün de Avrupa borsalarındaki satış baskısının devam etmesine neden oldu. ABD’de dün yayınlanan verilerin iyi gelmesine karşılık Fitch’in Avrupa’daki kriz derinleşirse ABD’li bankaların ciddi risk ile karşılaşabileceklerini açıklaması yataya doğru toparlanan ABD borsalarında satışların artmasına ve günü %1.5 civarında ekside tamamlamasına yol açtı. IMKB ise, hafta başından bu yana yurtdışı borsalardaki bu düşüş eğilimine karşı koymaya dün de devam ederek günü %0 değişimle tamamladı.

IMKB’nin tutunma görüntüsüne aldanılmamalı…

Yurtdışı borsalarda devam eden düşüş baskısına karşılık IMKB’nin bu direnme tepkisine aldanmamak gerektiği konusunda uyarmak isterim. Teknik açıdan düşmeyen piyasa yükselir mantığının işleme olasılığı olsa da, gerek artmayan yabancı payı gerekse yurtdışında süregelen negatif gelişmeler, bana göre “satış yapmaya müsait bir ortamın temellerini atma”dan başka bir şey değil. Bu nedenle, önceki günlerde de söylediğim gibi beklentisi olan hisseler dışında yeni pozisyon açılmamalıdır. Güne yön verecek gelişmeler olan ABD verileri ile Avrupa’daki tahvil ihalelerinin gün boyunca izlenmesini öneriyoruz. Şayet ihalelerde faizler yükselir ve/veya yetersiz talep gelirse bu durumun borsalarda düşüş yaratacağı unutulmamalıdır.

Teknik açıdan olumlu gördüğüm hisseler:

THYAO, PETKM, EKGYO, TRKCM, GUBRF, BIZIM

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ENKAI (Olası etki: Hafif pozitif): Enka hedef büyüttü (Vatan Gazetesi)
SISE (Olası etki: Hafif pozitif): ABD ve Çin’de yatırım için incelemeler yapıyoruz (Habertürk)

TAVHL (Olası etki: Hafif pozitif): Adnan Menderes İç Hatlar Terminali’ni yeniden yapacak ve işletmeyi devralacak firma bugün belirleniyor (Yeni Asır)

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
GUBRF (Olası etki: Pozitif):  Mevcut 200.000 ton/yıl kapasiteli NPK1 tesisimizin yenileme ve tevsi yatırımı ile 500.000 ton/yıl kapasiteye ulaştırılması ve bir adet 20.000 ton kapasiteli amonyak depolama tankı yatırımı için ihaleye çıkılmasına karar verilmiştir.

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) Eylül ayı perakende satışlar açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 395.000)
15:30 – (ABD) Ekim ayı konut başlangıçları açıklanacak (Beklenti: 605.000)
17:00 – (ABD) Kasım ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak
xx:x – (İtalya) Başbakan Monti kemer sıkma tedbirlerini açıklayacak ve yeni hükümet için güven oylaması yapılacak
xx:xx – (İspanya – Fransa) Tahvil ihaleleri yapılacak (Gelecek talep ve oluşacak faiz oranı önemli)

Yazarın Diğer Yazıları