Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İMKB’de tutunma çabası görülmesini bekliyorum

Yoğun negatif haber akışına rağmen yurtdışında düşüş sınırlı kaldı…

Bigpara Haber
Yoğun negatif haber akışına rağmen yurtdışında düşüş sınırlı kaldı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


İspanya Merkez Bankası’nın 3.çeyrek büyüme verisine yönelik keskin düşüş açıklamasında bulunması, İspanya Başbakanı Rajoy’un yardım talebinde bulunmakta kaçamak davranmasının yarattığı rahatsızlık, bölgesel FED başkanlarından Plosser’ın 3.niceliksel genişleme hakkında yaptığı olumsuz açıklamalar, Almanya – Hollanda – Finlandiya Maliye Bakanlarının ESM kaynakları için söylediklerinin sıkıntı yaratması, bankacılık birliği konusunda bir arpa boyu kadar yol alınamamış olması, İspanya’daki ekonomik sıkıntıların toplumsal olaylara dönüşebileceği endişeleri, IFO güven endeksinin beklentilerden kötü gelmesi ve tüm bunlar doğrultusunda € / $ paritesinin 1,32’den 1,29’un altına inmesi geçen hafta borsalara satış getirdi.
 
Bu hafta İMKB’de tutunma çabası görülmesini bekliyorum…

Geçen haftaya petrol ürünleri, otomotiv, alkollü içecekler, tapu harçlarına yapılan zamların olumsuzluğuyla başlayan İMKB-100 endeksi yeni haftaya da benzer şekilde doğalgaz, elektrik ve petrole yapılan yaklaşık %10’ar zammın etkisiyle başladı. Son birkaç haftada ardı ardına gelen zamların 2012 yılı enflasyonunu hedeflerden kesinlikle saptıracağını ve bu hedefin tutmasının pek mümkün görünmediğini söyleyebiliriz. Bu durumu, yabancı yatırımcıların ne şekilde yorumlayacağını kestirmek güç! Normal şartlarda, son gelişmelerin iç piyasada yavaşlamaya yol açacağı, enflasyon hedefinden sapma ve bütçe açığıyla birleşerek kredi notunun kısa vadede (yılsonuna kadar) arttırılmayacağı ve bunun da İMKB’ye satış getirmesi gerekirken, bu defa farklı olarak yatırımcıların hisse pozisyonları gereği “2012 hedeflerinde ufak çaplı sapma olacak ama son zamlar 2013 hedeflerinin tutturulmasını sağlayacak, kredi notu da 2013 yılında arttırılacak” gibi yorumlamaya yol açabilir ve böylesine bir bakış açısı da satış yerine alım getirebilir. Ne şekilde yorumlanacağının pek öngörülemediği bu durum nedeniyle verilecek tepkiye göre pozisyon değişikliği yapılmasını tavsiye ediyorum. Bu hafta iç piyasalar, yurtdışında yayınlanacak başta PMI verileri olmak üzere pek çok önemli makro ekonomik verilerin yanı sıra İspanya ve Çin’e ilişkin devam edecek haber akışı ve Merkez Bankalarının faiz kararlarıyla yön bulacaktır. Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankalarının faizlerde değişiklik yapması beklenmezken bankalar kaynaklı olumlu etkileşim yaratabilecek bir şey de görünmüyor. Bu çerçevede makro verilere baktığımızda ise, benzer durumun bu tarafta da olduğunu görüyoruz. Genel olarak, yurtdışında yukarı isteğin, yurtiçinde ise kendi dinamikleri ile tutunma çabalarının ve zayıf yükseliş görüleceğini öngördüğüm İMKB-100 endeksinde bu hafta 66.000 seviyesinin üzerinde kalınıp kalınamadığı takip edilmelidir. Şayet, bu seviyenin üzerinde kalınamazsa, zarara bakılmadan hisse azaltımına gidilmelidir.
 
Bugün ne yapılmalı?

Çin’deki imalat sektörü PMI verisinin beklentilerin ve daralma seviyesi olan 50’nin altında kalmasının zayıf bir açılışa neden olmasına karşılık 66.000 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece bugünkü pozisyonlar korunabilir. Buna karşılık, 66.000’in altına inilirse hisse azaltımı yapmakta fayda olacaktır. Şayet gün sonuna doğru 66.500’ün üzerine çıkılırsa yarına yönelik ufak çaplı yeni hisse pozisyonu açılabilir düşüncesindeyim.
 
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AYEN, BAGFS, HALKB, ALCAR
 
Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:43 – (İtalya) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:48 – (Fransa) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:55 – (Almanya) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (Türkiye) TİM Eylül ayı ihracat verilerini açıklayacak
11:30 – (İngiltere) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Türkiye) İTO İstanbul`da Eylül ayında gerçekleşen enflasyon verilerini açıklayacak
15:58 – (ABD) Eylül ayı imalat sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 51,5)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı inşaat harcamaları açıklanacak (Beklenti: 0,6%)
17:00 – (ABD) Eylül ayı ISM imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 49,7)
xx:xx - Çin, Hong Kong, Güney Kore`de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak

Yazarın Diğer Yazıları