Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

IMKB-30 hisseleri bugün daha hareketli olabilir

Bigpara Haber

Avrupa’da görünüm kötü ama halen birlikte hareket edilemiyor…


İtalya’nın kredi notunun üç kademe düşürülmesine piyasaların herhangi bir negatif tepki vermemesi esasen beklenen bir sonuçtu ve malumun ilanı borsalarda ekstra düşüş yönlü tepki verilmesine neden olmayacak gibi görünüyor. Piyasaların olumsuz haber akışından yorulması ve gerçekçi olsun olmasın, sorgulamaksızın, olumlu olması muhtemel her haberi aşırı pozitif yönde fiyatlandırmak isteği (gerçeklerin bir ki gün içinde ortaya çıkmasıyla) yurtdışı borsalarda yükselişlerin kısa süreli olmasına neden oluyor ve bu doğrultuda Financial Times (FT) gazetesinde çıkan haberin etkisinin de benzer şekilde birkaç gün sürmesi muhtemel görünüyor. Avrupalı liderlerin ortak karar alabilme yeteneğini kaybetmesi umarız ki önümüzdeki aylarda güven krizine dönüşmez. Şayet bunca sıkıntının üzerine bir de bu eklenirse, finansal piyasalarda daha kötü günler kaçınılmaz olacaktır. Bu kapsamda, Avrupa’nın son yaşanan gelişmeler üzerine hızlı karar almada biraz daha esnek olacağını son yapılan açıklamalar üzerinden bekliyoruz.

Dün aşırı değer kaybetmiş IMKB-30 hisseleri bugün daha hareketli olabilir…

FT gazetesinde çıkan haberin ABD borsalarını %1.5 eksiden %2 artıya geçirmesi bugün IMKB açılışına da benzer şekilde olum yansıyacaktır ve bu nedenle IMKB’nin yeni güne 57.700 seviyesinin üzerinde başlayacağını tahmin ediyoruz. Bu olumlu açılışın ardından, özellikle öğleden itibaren yayınlanacak olan ABD ve Avrupa verileri IMKB’nin yönünü belirleyecektir. Başta ADP özel sektör istihdam ve ISM imalat dışı endeks verilerinin bu anlamda izlenmesini öneriyor ve verilerin olası kötü gelmesi durumunda IMKB’nin dünkü kapanışının altına doğru yöneldiğinin görülmesi halinde zararına da olsa hisse satışı yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu çerçevede, bugün 57.200 – 58.500 aralığında bir hareket görmeyi bekliyoruz. Genel olarak yükseliş eğilimli bir gün olacağını tahmin ederek, dün aşırı değer kaybetmiş IMKB-30 hisselerinin bugünkü tepki yükselişinde daha agresif olmasını bekliyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz ve tepki vermesini beklediğimiz hisseler:

SISE, TUPRS, HALKB, THYAO, GARAN

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler:

AKFEN (Beklenen etki: Sınırlı Pozitif): Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihale edilen Mersin’de bulunan 58.000 m2 yüzölçümlü taşınmaz için en yüksek teklif AKFENnin bağlı ortaklığı Akfen Enerji Yatırımları Holding A.Ş. bağlı ortaklığı olan Akfen Enerji Üretim Ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından verildi. Akfen Enerji Üretim Ve Ticaret Anonim Şirketi` nin ihale konusu arazi üzerinde, 450 MW kurulu güce, yıllık 3.262,5 milyar kW saat üretim kapasitesine sahip olacak, doğalgaza dayalı bir elektrik üretim santralı (Mersin Kombine Doğalgaz Santrali ) kurmak amacıyla, 11.04.2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna yapılan üretim lisans başvurusu mevcut olup, Şirket adına 12.01.2010 tarihinde ÇED Olumlu Belgesi alındı.

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) 2.çeyrek cari işlemler dengesi ve GSYH açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı perakende satışlar açıklanacak
15:15 – (ABD) Eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 90.000, Önceki: 91.000)
17:00 – (ABD) Eylül ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak (Beklenti: 52.9, Önceki: 53.3)
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak
xx:xx – Çin`de piyasalar hafta boyunca kapalı olacak

Dün neler oldu?

Avrupa piyasaları kapandıktan sonra FT’da çıkan haber ABD borsalarını %2 eksiden %2 artıya taşıdı…

ABD’de beklentilere paralel gelen fabrika siparişleri verisine karşılık Yunanistan’ın borç ödeme kabiliyetini kaybettiğine yönelik endişeler, krizin Avrupa bankacılık sektörüne yayılacağı yönündeki sıkıntılar ve Dexia’nın iflas söylentileri gibi haber akışı gün boyunca Avrupa piyasalarında değer kayıplarına yol açtı. Moody’s’in global piyasalardaki borçlanma koşullarının zorlu hale gelmesini öne sürerek İtalya’nın kredi notunu üç kademe birden düşürerek Aa2 seviyesinden A2’ye çekmesini piyasa katılımcılarının malumun ilanı veya diğer bir tabirle beklenen bir sonuç olarak yorumlaması yurtdışındaki düşüş baskısına ekstra bir katkı yapmazken, ABD piyasalarının kapanışına yarım saat kala Financial Times gazetesinde çıkan “Avrupa Birliği Maliye Bakanları bankaların koordineli biçimde yeniden sermayelendirileceği üzerinde çalışıyor” haberi ABD borsalarını %1-2 eksiden %2 artıya taşıdı.

Yazarın Diğer Yazıları