Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

İki günün özeti: Almanya ve FED

endeks 67.800 seviyesinin altına gerilemezse hisse pozisyonları taşınmaya devam edilmeli

Bigpara Haber

Yeni haberler iyimserliğin sürmesini sağlıyor…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Pozitif sayılabilecek haber akışının hakim olması dün yurtdışı borsalarda yükseliş rüzgarlarının devam etmesine neden olurken, yurtiçinde nispeten kararsız ve bekleyiş yönlü seyirler izlendi. Bu kapsamda, dünün olumlu haber akışı içerisinde, Almanya Anayasa Mahkemesi’nin ESM kararını ertelemeyerek bugün sabah açıklayacağı, İspanya’nın yardım talebinde bulunmak istemeyişinin piyasa oyuncularınca pozitif algılanması ve yarınki FED kararı öncesinde parasal genişleme bekleyişinin olumlu taraflarının satın alınması yer aldı.

İki günün özeti: Almanya ve FED…

Bugün ise, özellikle Japonya ve Avustralya’dan gelen pozitif makro verilerin bölge borsalarını pozitif yönde etkilediğini görmekteyiz. Gerçi sabah açıklanan Asya Pasifik verileri saat 11:00’deki Alman Anayasa Mahkemesi kararı yanında oldukça zayıf kalsa da güne olumlu başlamada destek oluyor diyebilirim. Genel olarak global borsa endekslerine bugün Almanya ve ABD’den gelecek haberler yön verecek desek yanlış olmayacaktır. Her iki ülkeden gelecek haberlere yönelik beklentilerin, bekleyişlerin ve / veya bakış açısının pozitif olması nedeniyle borsalarda gün boyunca alıcı ağırlığının korunmasını bekliyorum.

Olur da, Almanya Anayasa Mahkemesi herkesi terse yatırır ve piyasaları rahatsız edici karar alırsa bu durumda hisse azaltımına gitmekte fayda olacaktır. Mahkemenin olumsuz kararının zaten zorda olan Avrupa Birliği ekonomisini daha da zora sokabileceği ve bir anda stresin boyutunun artarak bölgede faizlerin tekrar kritik eşiklere yükselmesini sağlayabileceğini gözönünde bulundurarak temkinli olunması daha iyi olacaktır.

Şayet mahkemeden beklentilere paralel şekilde bir karar çıkarsa, bu durum yarın ki FED kararıyla birleştirilecektir. Geçen haftaki Avrupa Merkez Bankası kararının yarın FED kararını etkileyebileceğini düşünerek, kur savaşlarının FED’i kısa süre içerisinde yeni bir varlık alımına yönlendirmesini kuvvetle muhtemel görüyorum. Bu nedenle, ekstra negatif bir gelişme olmadığı takdirde bu iki gün mevcut hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım.

Bugün ne yapılmalı?

Yurtdışı piyasalardaki iyimserlik havasının sürüyor olmasına bağlı olarak sabah itibarıyla yurtdışı borsaların yükselişini sürdürmesi İMKB’nin de benzer şekilde bir açılış yapmasına imkan tanıyacaktır. Şayet ilerleyen saatlerde piyasaların yönünü bozacak bir gelişme olmazsa ve endeks 67.800 seviyesinin altına gerilemezse hisse pozisyonları taşınmaya devam edilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ANACM, TTKOM, EKGYO, KOZAA, GUBRF

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Temmuz ayı cari işlemler dengesi açıklanacak
10:00 – (İspanya) Ağustos ayı TÜFE açıklanacak
11:00 – (Almanya) Anayasa Mahkemesi ESM/mali anlaşma kararını açıklayacak
11:00 – (İtalya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) 2.çeyrek cari işlemler ve Ağustos ayı işsizlik başvuruları açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (İngiltere) Temmuz ayı öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı ithalat-ihracat fiyatları açıklanacak (Beklenti: İhraç Fiyatları 0,5%; İthal Fiyatları 1,5%)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı toptan stoklar açıklanacak (Beklenti: 0,4%)
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak
xx:xx – (ABD) 10 yıllık tahvil ihalesi düzenlenecek
xx:xx – (Hollanda) Erken genel seçim yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları