Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hisse pozisyonları korunmalı…

Bigpara Haber

Dünün belirleyici maddeleri, başta Yunanistan, BIS, kurlardaki artış ve politik gerilim oldu …


Merkez Bankalarının Merkez Bankası olarak adlandırılan Bank for International Settlements’ın (BIS) hafta sonunda yayınladığı yıllık raporunda bankalardan daha yüksek sermaye yeterliliğine sahip olmalarını istemesi, Yunanistan’da Perşembe günü oylanması beklenen Orta Vadeli Plana yönelik 300 sandalyeli Parlamento’da iktidar/çoğunluk partisi PASOK’ta kan kaybı olduğu haberleri dünkü yurtdışı kaynaklı negatif haber akışı olurken, bugün başlayacak yeni Yasama yılında Bağımsız vekillerin yemin törenine katılmayacak olmasının yanı sıra ana muhalefet partisinin bugün belirleyeceği tavrının yarattığı rahatsızlık ve kurlardaki artış dün IMKB üzerinde baskı kurdu.

Meclis gerilimli açılıyor, etkisi nötr…

Yeni Yasama yılına bugün edilecek yemin töreniyle başlayacak olan TBMM’de, tutuklu vekillerin durumu ve Hatip Dicle’nin iptal edilen vekilliği güne damgasını vuracak olan politik gelişme olacaktır. Durum hakkında CHP’nin tutumu yapılacak MKYK toplantısı sonrasında netleşeceğinden ve ne türden bir tepki verileceğini tahmin edemiyor oluşumuzdan yurtiçi piyasalara yansımasını kestirmek güç görünüyor. Bize göre bu konu, bugün IMKB’yi derinden etkileyecek türden gelişmelere sahne olamayacağından, belirsizlik içeren bu duruma yönelik pozisyon alınmamalıdır.

Güne pozitif bir başlangıç bekliyoruz, hisse pozisyonları korunmalı…

Bugün, Yunanistan etkisinin yanı sıra ABD’de açıklanacak Conference Board tüketici güveni (Beklenti: 62.0, Önceki: 60.8) ile S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi verilerinin takip edilmesinden yanayız. JP Morgan’ın düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak sabah itibarıyla yayınladığı raporunda, Türkiye hisse senetlerine ilişkin tavsiyesini nötr’e yükseltmesi ve vadeli borsaların yataydaki konumu nedeniyle IMKB’nin güne alıcılı başlaması bekliyor, gün içi hisse alımında bankaların tercih edilmesini öneriyoruz. Yunanistan konusunda Fransız bankalarının ardından Alman bankalarının da kolaylıklar sağlayabileceğinin konuşulması, Yunanistan iflasının Lehman Brothers’dan çok daha ağır sonuçlar doğuracağının yoğun bir şekilde telaffuz edilmesi, yeni kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda reddedilmesi durumunda B planı hazırlandığı haberleri, önümüzdeki günlerde kısa vadeli sıkıntı yaşansa bile bu sorunun daha hızlı şekilde çözümleneceğinin işaretlerini veriyor. Bu nedenle, mevcut hisse pozisyonlarında halen değişiklik yapılmasını önermiyoruz.

Dikkat çeken hisseler: HALKB, FENER

Yazarın Diğer Yazıları