Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hisse pozisyonları azaltılmalı…

Bigpara Haber

ABD’nin kredi notu endişeleri ile İspanya – İtalya borsaları vurdu…


Avrupa’nın borç sorununun devam ediyor olmasıyla Almanya/İtalya, Almanya/İspanya tahvilleri arasındaki spread’in son yılların en yüksek seviyesine ulaşmasının getirdiği rahatsızlık, ABD’de açıklanan kişisel gelir ve harcamalar verisinin gelirlerdeki artışın hız kestiğini, harcamaların ise artmak yerine azaldığını göstermesi, günün ilerleyen saatlerinde Senato’da onaylanarak geçen borçlanma tavanının arttırılması, harcamaların azaltılması planına karşılık Moody’s’in ABD’nin kredi notu görünümünü negatife düşürmesi, Fitch’in ABD’nin AAA olan kredi notunu koruması için daha fazla şey yapması gerektiğini söyleyerek FED’in daha fazla parasal genişlemeye gitmesinin toparlanmanın durduğu sinyali şeklinde yorumlanacağını belirtmesi, ünlü ekonomist Roubini’nin çift dipli resesyon riskinin %40’a yakın olduğunu açıklaması yurtdışı borsalarda %2’yi aşan düşüşler yaşanmasına neden oldu.

Artan risklere bağlı olarak hisse pozisyonları azaltılmalı…

ABD’nin ekonomisini canlandırmak için harcamaları artırmak ve parasal genişlemeyi sürdürmek yönünde attığı adımlardan dün Senato’da onaylanan planla bir nevi geri adım atması, yeniden duraksama sinyalleri veren ekonomisinde bize göre ciddi bir risk oluşturuyor. Daha fazla parasal genişlemeye gitmesini (QE3) kredi derecelendirme kuruluşları not indirimine bahane oluştururken, gitmemesi ise yavaşlamaya başlayan ekonomide yeniden resesyona girilmesine neden olabilir. Her iki durumun da çok iyi idare edilmesi gerekmesine karşılık, yaklaşan seçimler daha popülist hareketlerle dünya piyasalarında yeni bir dalgalanmaya neden olacak gibi görünüyor. Bu kapsamda, dün de belirttiğimiz üzere, dünya genelinde yeniden artan risklere bağlı olarak hisse pozisyonlarının azaltılmasını tavsiye ediyoruz.

61.000 desteğinin test edilmesini bekliyoruz…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, ABD tarafında yoğun makro veri akışı olduğunu ve Türkiye’de de enflasyon datası olduğunu görmekteyiz. ABD verilerine ilişkin beklentilerin kötü olması nedeniyle IMKB’de bugün de satış baskılı bir seyir izlenmesini, 61.500 desteğinin kırılmasını ve aşağı yönlü sarkmalarda 61.00 desteğinin test edilmesini bekliyoruz.

Bugünkü destekler: 61.500 – 61.000 – 59.800

Bugünün piyasa takvimi

10:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE -0.08%, ÜFE 0.58%)
12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak
14:30 – (Türkiye) Kısık, Bozkır, Göksu, Durucasu ve Ladik - Büyükkızoğlu HES’lerinin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi yapılacak (İhaleye teklif veren 4 firmadan biri Alarko Holding’in iştiraki olan Altek Alarko)
15:15 – (ABD) Temmuz ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 86.000, Önceki: 157.000)
17:00 – (ABD) Haziran ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: -1.0%, Önceki: 0.8%)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak (Beklenti: 53.0, Önceki: 53.3)
17:30 – (ABD) Haftalık petrol stok verileri açıklanacak

Hacim ve fiyat artışıyla teknik açıdan dikkat çeken hisseler

AEFES, ULKER, KOZAL, ENKAI, TTKOM

Dün bilançosunu açıklayan şirketler

ASYAB, HALKB, HEKTS, TKSYO, YKFIN, YKGYO, YKSGR

Yazarın Diğer Yazıları