Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hisse azaltımı için kritik noktalara gelindi

Çin’de bu sabah açıklanan HSBC imalat sektörü PMI verisinin tahminlerden iyi geldi

Bigpara Haber

Hisse azaltımı için kritik noktalara gelindi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Çin’de bu sabah açıklanan HSBC imalat sektörü PMI verisinin tahminlerden iyi gelmesine karşılık imalat sektöründe daralmanın ve/veya zayıflığın devam ettiğini gösterir şekilde 50 seviyesinin altında kalması ve Japonya’da da benzer şekilde sabah yayınlanan Ağustos ayı dış ticaret verilerinde Temmuz ayındaki negatif görünümün sürdüğünün teyit edilmesi, başta Asya Pasifik spot endeksleri olmak üzere ABD ve Almanya vadeli borsalarında düşüş yönlü seyirler izlenmesine neden oluyor.

S&P’nin Suriye’deki gelişmelerin bölge ülkeleri üzerindeki negatif etkisine yönelik açıklamasına bağlı olarak İMKB-100 endeksinde dün yaşanan geri çekilmenin teknik açıdan önemli bir noktaya dayanmış olması, hisse azaltımı açısından bugünü daha da önemli hale getiriyor. Bu nedenle, gün boyunca ABD ve Avrupa’da açıklanacak imalat sektörü PMI, perakende satışlar, işsizlik maaş başvuruları, Phily FED endeksi, öncü göstergeler endeksi gibi verilerin yakından takip edilmesini ve ne şekilde geldiğinin görülerek hisse pozisyonlarının yapılandırılmasını akılcıl buluyorum.

Geçen bir buçuk ay içerisinde gerek FED gerekse ECB beklentileri yayınlanan makro ekonomik dataların gerçekçi fiyatlandırılmasını engellemişti. Bu kapsamda, veriler iyi de gelse kötü de gelse borsalarda fiyatlandırılması devamlı alım yönünde olmuştu. Artık, Merkez Bankaları kararlarının geride kalması ve bu beklentinin son bulması nedeniyle şu andan sonra yayınlanacak makro veriler daha reel fiyatlandırılacaktır görüşündeyim. Bu nedenle, bugünkü verilere hem bu açıdan hem de gösterge endeksin 67.000’in üzerinde kalıp kalamayacağı açısından bakılmalıdır. Şayet gün sonuna doğru İMKB-100 endeksinin 67.000 seviyesinin üzerinde kalamayacağı görülürse, bu durumun hisse azaltmaktan yana kullanılmasını tavsiye ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Çin ve Japonya’dan gelen negatif verilerin yurtdışı borsalarda yarattığı satış baskısına bağlı olarak 66.900 puan civarından güne başlayacağını öngördüğüm İMKB-100 endeksinde, ilerleyen saatlerde açıklanacak verilerin ne şekilde geldiğine bakılarak ve 67.000’in üzerinde kalınıp kalınamadığına göre hisse pozisyonları yeniden yapılandırılmalıdır. 67.000 seviyesinin hemen üzerinde kalınması durumu kötünün iyisi olacağından hisse azaltımı açısından çok aceleci olunmamalı, fakat 67.000’in altındaki kapanışlar hisse azaltımı için değerlendirilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

ECILC, THYAO, TTKOM, BIZIM, GOLTS, AKSA

Günlük piyasa takvimi

09:58 – (Fransa) Eylül ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
10:28 – (Almanya) Eylül ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
10:58 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Ağustos ayı perakende satışlar açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Eylül ayı ikinci sonuçları açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 373.000)
16:00 – (ABD) Eylül ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak (Beklenti: 51,5)
17:00 – (ABD) Eylül ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: -4,0)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,0%)
17:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı tüketici güven endeksi (öncü) açıklanacak
xx: xx – (Euro Bölgesi) İspanya Başbakanı Rajoy, İtalya Başbakanı Monti ile görüşecek
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları