Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hisse azaltım zamanı yaklaşıyor

Çin, Suriye ve verilerle iyimserlik dün de devam etti

Bigpara Haber

Çin, Suriye ve verilerle iyimserlik dün de devam etti…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Hafta başından bu yana Çin’den gelen verilerin beklentileri aşarak pozitif görünüm ortaya koyması, ABD’nin Suriye’ye yönelik hava harekatı olasılığının her geçen gün daha da azalmasının düşürdüğü tansiyonun borsalara alım fırsatı vermesi dün de global borsa endekslerinin yükseliş yönlü hareketinde etkili oldu. Yurtiçinde ise, Suriye geriliminin azalmasının yanı sıra tahminlerden daha iyi çıkan sanayi üretimi verisinin ardından 2.çeyrek büyüme verisinin %4,4 ile 53,5 olan beklentileri aşması önceki gün gördüğümüz güçlü alışların devamının gelmesini sağladı ve BİST-100 endeksi günü %3,0’lük yükselişle tamamladı.


Borsalar bugünü kazançlarını korumaya çalışarak geçirecek…
Bugün makro veri anlamında çok önemli bir data bulunmuyor ve bu kapsamda çok önemli olmasa da ABD’de toptan satışlar verisi yer alıyor. Buna karşılık, Suriye konusunun gündemdeki yerini koruduğunu görmekteyiz. Hafta başında Rusya’nın öne çıkmasıyla Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası yönetime teslim edilmesi teklifine Suriye’nin olumlu yanıt vermiş olması, ABD’de bugün yapılması beklenen Kongre oylamasında Obama’nın elini zayıflattığı gibi Suriye gündemli oylamanın ertelenmesi ihtimalinin de önünü açmış gibi görünüyor. Gerçi Rusya bu adımı atmamış olsaydı da Suriye’ye askeri müdahalenin ABD Kongresi’nden geçmesi zor olacaktı ama yine de bu ufak ihtimali dahi satın almaya çalışan yatırımcılar, konunun yön değiştirmesi ve operasyon ihtimalinin neredeyse ortadan kalkması ve Çin verileri eşliğinde pozitife döndü. Obama’nın Kongre’ye oylamanın ertelenmesini teklif etmesi, veri akışının zayıf olduğu bugün borsaların yatayda hareket etmesine ya da son iki günde alınan kazançların korunmasına neden olacak gibi görünüyor. Borsa İstanbul’da 65.000’den verilen tepkinin devamı 73.000, 75.800 ve 77.500 seviyelerine kadar sürebileceği gibi olası böyle bir harekette, orta vadeli risklerin henüz ortadan kalkmamış olmasına da bağlı olarak hisse azaltımının daha uygun olacağını tahmin ediyorum. Bu kapsamda, BİST-100 endeksinin bugünü dinlenerek yatayda tamamlamaya çalışacağını düşünüyor, 18 Eylül öncesinde kadar en azından 73.000’i deneyebileceğini öngörüyorum.

77.500’e doğru olası yükseliş, hisse azaltımı için kullanılabilir…

Fed’in Eylül toplantısında sadece son gelen tarım dışı istihdam datasına bakmayacak oluşu, varlık alımlarının azaltılabileceğini olasılığının halen masada olduğunu gösteriyor. Ayrıca, ABD 10 yıllık faizlerinin tarım dışı istihdam verisinin ardından %3’den %2,90’a inmesine karşılık piyasalardaki pozitif havaya rağmen dün itibarıyla %2,96’ya yükselmesi ve önümüzdeki günlerde de %3’ü test edebileceği sinyalini vermesi halen bir rahatsızlık unsuru olarak değerlendirilmelidir. Tüm bu düşüncelerim kapsamında, 77.500’e doğru olası yükselişin hisse azaltımı için satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini öngörüyorum

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

CCOLA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

GOLTS, KONYA (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Rekabet Kurulu, çimento ve hazır beton pazarında faaliyet gösteren 3 teşebbüsün (Denizli Çimento, Göltaş ve Konya Çimento) rekabet hukukuna aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle sözlü savunmalarını aldı. Soruşturmaya ilişkin nihai kararının 24 Eylül Salı günü açıklanacağı, belirtilen tarihten daha önce açıklanması durumunda, kararın Kurum`un internet sitesinden yayımlanacağı kaydedildi.

DENTA (Hisseye beklenen etkisi: NEGATİF): Şirketin ana hissedarı Mosburger GmbH`ın yaptığı zorunlu çağrı sonrasında şirketteki payının %98,34`e ulaşması nedeniyle, zorunlu çağrı sürecinin tamamlandığı 9 Eylül 2013 tarihini takip eden 15 günlük süre içerisinde, Şirket hisselerinin Borsa İstanbul kotundan çıkarılması amacıyla SPK ve Borsa İstanbul`a başvuruda bulunulmasına karar verildi. Çağrı fiyatının 3,36 TL olması öngörülüyor

SAHOL (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Sabancı Holding, İsrail`e ihracını bir süredir durdurduğu Temsa marka otobüsleri yeniden satmaya başladı. İsrail`e yılda 3,5 milyon euroluk otobüs ihrac eden Temsa, yıllık 50 milyon euroluk pazar bulmayı hedefliyor. (Bloomberght)

TUPRS, AYGAZ (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Maliye Bakanlığı ve EPDK’nın, Temmuz ayında Koç Grubu şirketlerinden TÜPRAŞ, OPET ve AYGAZ’a ait tesis ve işletmelerde yaptığı denetimlerde alınan akaryakıt numuneleri temiz çıktı. (Zaman)

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Temmuz ayı cari işlemler dengesi açıklanacak
17:00 – (ABD) Temmuz ayı toptan stoklar verisi açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
17:30 – (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
20:00 – (ABD) ABD Hazinesi 10 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak
xx:xx – (ABD) Şayet ertelenmezse ABD Kongresi Suriye’ye askeri müdahaleyi görüşecek
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır


Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları