Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hisse azaltarak riskler düşürülmeli

Bigpara Haber

Dün rüzgâr terse döndü…


Hafta sonunda uzlaşıya varıldığı açıklanan ABD’nin borçlanma limitinin dünkü Temsilciler Meclisi’ndeki oylamasına yönelik tedirginlik, ABD’de açıklanan ve önemli bir veri olan ISM imalat endeksi datasının 52.0 olan en düşük beklentinin de altına inerek 50.9 seviyesinde gelmesi, borç tavanı artırılsa bile ABD’nin kredi notunun düşürülebileceği söylentileri güne %1’in üzerinde artıyla başlayan global borsaların bir anda terse dönerek ciddi satışlarla karşılaşmasına, Almanya’da değer kayıplarının %3’e ulaşmasına neden oldu.

Riskler artıyor, hisse azaltarak riskleri düşürmek iyi olacak…

Dünü %0.6 seviyesinde ekside tamamlayan IMKB-100 endeksinde bugünkü yönde, YAŞ toplantısı, ABD’deki kişisel gelir harcamalar verisi ile akşam saat 19:00’daki oylama belirleyici olacaktır. ABD borsalarının günün ikinci yarısında toparlanarak değer kayıplarının önemli bir bölümünü geri kazanmasına karşılık, çok çeşitli taraflardan gelen “yeni bütçe planı yeterli değil, ABD ekonomisinde çift dip işaretleri çıkmaya başladı” açıklamaları yeni güne borsaların yine zayıf bir başlangıç yapacağını gösteriyor.

Japon Yeni’ndeki değer kazancının zaten zorda olan Japon ekonomisini ve ihracatçılarını daha da zorlayacak olmasının yanı sıra 31 Mayıs’ta Japonya’nın not görünümünü negatife çeviren Moody’s’in incelemeler için ülkeye gelmesi sanırız ileriki haftalarda piyasalarda bir de Japonya’nın kredi notu baskısı oluşturacaktır.

Yüksek dış ticaret ve cari açığın yanı sıra diğer gelişmekte olan ülke karşılaştırmalarında daha pahalı hale gelmeye başlayan IMKB-100 endeksinde şu sıra hisse azaltımı yapmanın ve bir süre dinlenmenin iyi olacağını düşünüyorum. Bugünkü piyasa gündeminde yer alan verilerin IMKB’yi tutmaya yetecek güçte olmamasına karşılık ABD Senatosu’ndaki oylamaya yönelik pozitif beklentiler, zayıf bir ihtimal olarak görmekle beraber, belki endeksi 62.000 direncinin üzerine taşıyabilir.

Bugünkü destekler: 61.500 – 61.000 – 59.800

Bugünün piyasa takvimi

12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı ÜFE verileri açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Kişisel Gelirler 0.2%, Tüketici Harcamaları 0.1%)
19:00 – (ABD) Temsilciler Meclisi’nde dün kabul edilen borç tavanı limiti ve bütçe kısıntısı planı Senato’da oylanacak
xx:xx - KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında görüşecek

Hacim ve fiyat artışıyla teknik açıdan dikkat çeken hisseler

ALARK, PRKME, MGROS, TRGYO

Dün bilançosunu açıklayan şirketler

FROTO, TATKS, TUKAS, YKBYO

Yazarın Diğer Yazıları