Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Herşey para mı Sergen Bey?

Bigpara Haber

FED Başkanı Bernanke’nin gevşek para politikalarından geri çekilmeyeceği yönünde yaptığı açıklamaların ardından dün de iki numaralı isim olan Başkan Yardımcısı Yellen’ın bu minvaldeki söylemleri, Avrupa borsalarının kapanışının ardından ABD borsalarına toparlanma ve artıya geçiş getirdi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Piyasa oyuncularının madde bağımlısı gibi hiç birşeyi görmek istemeyerek sadece “para, para, para” şeklinde sayıklaması, Merkez Bankalarının da ekonomiyi sadece para politikaları üzerinden kurma düşüncesi çerçevesinde oyunculara çanak tutması bu döngünün en azından yılın ikinci yarısına kadar bu şekilde devam etmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor.

Çin’den gelen negatif haberler ve ABD’de harcama kesintilerinin devreye girmiş olmasının getirdiği sıkıntıyla güne negatif tarafta başlayan Avrupa borsaları, eski komedyen, yeni siyasetçi Beppe’nin İtalyan politik arenasında yeni bir oyun sahneye koyabileceği söylentisiyle kısmi toparlanma sağladı.

Yurtiçinde ise, güllerinden içinden koşarak yâri karşılar edasıyla İMKB-100 endeksi yine tatlı bir heyecan içerisindeydi. Bu kapsamda, her ne kadar bu haftaya yönelik bakışım negatif olsa da, bir önceki yazımda da belirttiğim gibi 82.500 seviyesinin test edilmesi mümkün görünüyor. Şu anda son çıkışın temel bir dayanağının bulunmaması, bu hareketin ilk etapının 76.000 seviyesinden verilen teknik hareket olması, 80.000 sonrasını ise temettü açıklamalarının (ve/veya uydurulan abuk sabuk bahanelerin) getirmeye çalışması kısa vadede bu kazançların en fazla 82.500’e kadar ulaşabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, genel tavsiyem 82.500’e doğru hisse satışına gidilerek tekrar 77.000 seviyelerinin beklenmesi yönündedir. 12 Nisan’a kadar açıklanacak konsolide bilançolar ve bu dönemde yapılacak temettü ve sermaye artırım kararları ile genel kurulların hisse bazında hareketlere yol açmasını bekliyorum. Bu sebeple, bu dönemde yeni açılması düşünülen pozisyonlarda kar ve temettü beklentilerine odaklanılmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca, daha uzun vadede açılacak pozisyonlarda ise SISE ve TRKCM gibi hisselere halen kesinlikle yer verilmesini öneriyorum.

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu, Avrupa’da hizmet sektörü PMI verileri, ABD’de ise ISM imalat dışı endeks olduğunu görmekteyiz. FED Başkan ve Başkan Yardımcısının açıklamalarının pozitif etkisinin bugün de devam edebileceğini ve İtalya’da 5 yıldız hareketinin tavrının pozitife dönebileceği spekülasyonlarının yapılmasını gözönünde bulundurarak, İMKB-100 endeksinin bugün 81.000 seviyesini test edebileceğini ve bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışacağını tahmin ediyorum. Haftanın ikinci yarısındaki makro verilerin beklentilerin altında kalacağını düşünsem de, son günlerdeki hareketlere bakarak bunun borsalarda yönü belirlemede tek unsur olarak görülmemesini öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKBNK, SISE, ECILC, RAYSG, TKFEN

Seans sonrası açıklanan 2012/12 bilançoları:

BRSAN, BRYAT, GDKGS, GDKYO, GEDIK, RAYSG

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayacak
10:15 – (İspanya) Şubat ayı hizmet sektörü PMI verisi açıklanacak
10:43 – (İtalya) Şubat ayı hizmet sektörü PMI verisi açıklanacak
10:48 – (Fransa) Şubat ayı hizmet sektörü PMI verisi açıklanacak
10:53 – (Almanya) Şubat ayı hizmet sektörü PMI verisi açıklanacak
10:58 – (Euro Bölgesi) Şubat ayı hizmet sektörü PMI verisi açıklanacak
11:00 – (Türkiye) TMSF Adabank ihalesini yapacak
11:28 – (İngiltere) Şubat ayı hizmet sektörü PMI verisi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Ocak ayı perakende satışlar verisi açıklanacak
17:00 – (ABD) Şubat ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak (Beklenti: 55,0)

Yazarın Diğer Yazıları