Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Her çıkışın bir düşüşü olduğu unutulmamalı

Not artırım beklentileri İMKB’de geçen haftaya damgasını vurdu…

Bigpara Haber

Not artırım beklentileri İMKB’de geçen haftaya damgasını vurdu…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dünya Bankası ve IMF’nin global ve bölgesel büyüme beklentilerini düşürmesinin birincil etkisiyle geçen hafta global borsa endeksleri açısından tatsız ve satış baskısıyla geçmiş olsa da, İMKB-100 endeksi Moody’s ve Fitch’den gelen açıklamaların not artırımı şeklinde fiyatlandırılmasıyla haftayı %3,3’lük kayda değer bir yükselişle tamamladı.

Bu çıkışın ardından İMKB-100 endeksi 70.000 direncini test ederken, sene başından bu yanaki değer kazancı da %35,8’e ulaştı. Yabancı payının ise %64,6 seviyesine geldiği bu dönemde, banka hisselerine yönelik yukarı yönlü revizyonlar ve gelen alımlar, yükselişin desteklendiği görüntüsüne katkıda bulunuyor.

Riskler artıyor, mevcut hisse pozisyonlarının korunması yeterli…
Bu hafta global çapta önemli gelişmelerin ve haber akışının olduğu bir dönem olacak. Bu kapsamda, başta 18 – 19 Ekim tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi olmak üzere, bu zirve öncesinde sonuç alınması beklenen Yunanistan – Troyka görüşmeleri, İspanya’nın yardım talebinde bulunup bulunmayacağı, haftanın her gününe düzenli şekilde dağılmış ABD ve Avrupa’da açıklanacak önemli makroekonomik veriler, TCMB’nin faiz kararı, Hamitabat ihalesi, Rekabet Kurumu’nun çimento şirketlerine yönelik yürüttüğü soruşturma İMKB açısından haftanın en önemli haber akışı olacaktır.

Dünya ekonomisinin biraz daha karışık bir döneme girmeye ve/veya risklerin biraz daha artmaya başladığı şu dönemde Suriye ile yaşanan gerilimin her an farklı bir boyut kazanma ihtimali, İMKB yükselişinin sürdürse bile bana göre aşırı riskten kaçınmayı gerektiriyor. Bu nedenle, uzunca bir süredir söylediğim sadece mevcut pozisyonlar korunmalı söylemini bu hafta da sürdürüyorum.

Türkiye ve Suriye’nin hava sahasını karşılıklı olarak birbirine kapatması, Irak Merkezi Hükümeti’nin Rusya’ya daha fazla yakınlaşarak 5 milyar $’lık silah anlaşması yapması, İran’ın nükleer programı nedeniyle daha fazla yaptırım ve izolasyonla karşılaşması, ABD Başkanlık seçimlerinin ardından Suriye ve/veya İran’a savaş olasılığının artacağını düşünmem, FED’in parasal genişlemeye devam etmesi ve bölgesel gerilimlerin yüksek emtia fiyatlarına yol açması, net emtia ithalatçısı Türkiye’nin bu durumdan uzun vadede zarar edecek oluşu, ABD’de yıl sonunda devreye girecek olan otomatik vergi kesintilerinin önlem alınmazsa ABD ekonomisi üzerinden global ekonomik yavaşlamayı tetiklemesi, 24 Kasım’da İspanya’nın Katalonya bölgesinde yapılacak seçimlerde bağımsızlık isteğinin ön plana çıkacak olması gibi pek çok riske karşı dikkatli olunmasını tavsiye ediyorum. Parasal genişleme hareketleri ve not artırımı beklentileri şu an Türkiye’ye para girişine ve İMKB’nin yükselişine destek veriyor olsa da bu riskler yabana atılacak cinsten değil.

Bugün ne yapılmalı?

Yurtdışı piyasaların yeni haftaya sakin bir başlangıç yapmış olmasına paralel şekilde İMKB-100 endeksinin bugüne yatayda başlamasını bekliyorum. Sakin ve yatayda geçeceğini düşündüğün bir ilk yarının ardından günün ikinci yarısında, gerek ABD’den gelecek ekonomik veriler gerekse bilançolar ve AB haberleriyle satış baskısı yaşanacağını tahmin ediyorum. Genel olarak yeni haftada İMKB’deki ayrışmanın devam etmesini beklemiyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TAVHL, ECILC, THYAO, PETKM

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Eylül ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0,7%)
15:30 – (ABD) Ekim ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: -3,0)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
xx:xx – (ABD) Intel, Coca-Cola ve J&J`nin bilançoları açıklanacak (Beklenti: Intel 0,50 $, Coca-Cola 0,50 $, J&J 1,21 $)

Yazarın Diğer Yazıları