Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Helikopter düşmesi BİST`i etkilemez

Summers’ın çekilmesi ve Suriye’nin etkisini kaybetmesi BİST’e ralli yaşattı…

Bigpara Haber

Summers’ın çekilmesi ve Suriye’nin etkisini kaybetmesi BİST’e ralli yaşattı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Hafta sonunda ABD ve Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması konusunda anlaştığını duyurmasının, Suriye’ye yönelik bir ABD harekatı olasılığını daha da düşürerek konuya ilişkin beklentilerin pozitif dönmesine neden olması ve Fed Başkanlığı yarışında Obama dışında pek destek görmeyen Hazine eski Bakanı Summers’ın adaylıktan çekildiğini açıklaması, dün global borsa endekslerinde yükseliş yönlü seyirler izlenmesine neden oldu.

Bu gelişmeler, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bir ara %2,80’in altına inse de günü %2,8740’dan tamamlamasına, dolar ve altının değer kaybetmesine, yurtiçinde 2 yıllık gösterge faizlerin %9’un altına, dolar / tl paritesinin 2,0 sınırının altına inmesine ve BİST-100 edneksinin ise bugünkü TCMB faiz kararı öncesinde ralli yaparak 74.000’in üzerine çıkmasına sebep oldu.

Bugün yurtiçi piyasaların gündeminde 3 ana gündem maddesi olacak...

Bugünün piyasa gündeminde üç ana konu ön planda olacaktır. Bunlar; i) TCMB faiz kararı, ii) Fed’in yarınki faiz kararı, iii) Almanya’daki ZEW endeksi. Piyasa katılımcılarının TCMB’nin faizlerde değişiklik yapmayacağını bekliyor olması nedeniyle TCMB’nin bugün yurtiçi piyasalara önemli bir etkisi olmasını beklemiyorum. Buna karşılık Fed’in yarınki toplantısında, varlık alımlarını azaltmada / durdurmada miktar, zamanlama ve tamamen çıkmaya odaklanılacak olunması Fed’in sıcaklığını korumasına yardımcı olacaktır.

Fed Başkanlığı yarışında Summers’ın destek görmemesine bağlı olarak çekildiğini açıklamasının piyasalara pozitif etkisinin şu aşamada en fazla 2-3 gün sürmesini bekliyorum. Şayet Fed, yarın akşamki kararlarında güvercin tutumunu sürdürürse, bu durum Yellen’in başkanlığı ile birleştirilerek birkaç hafta daha daha pozitif yönlü kullanılabilir. Günün diğer bir gündem maddesi olan Almanya ZEW verisi ise, hafta sonunda Almanya’da yapılacak seçimleri Merkel’in kazanacağı beklentisi öncesinde olumlu gelecektir düşüncesindeyim. Bu durum her ne kadar gelişmekte olan ülke piyasaları açısından şu sıra olumlu karşılanmıyor olsa da, olası böyle bir durumun negatif yansıması Fed gölgesi altında kalarak absorve edilebilir.

Suriye helikopterinin düşürülmesi BİST’i etkilemez…

Dün akşam Türk savaş uçaklarının Türkiye – Suriye sınırında bir Suriye helikopterini düşürdüğü haberi geldi. Bu haber Suriye’nin Türkiye’ye misilleme ihtimalini düşündürerek Suriye – Türkiye gerilimini artırma yorumlarına yol açsa da, Suriye’nin içinde bulunduğu koşullar ve bölgedeki satranç oyununa bakarak böyle bir ihtimalin oldukça düşük olduğunu tahmin ediyorum. Bu nedenle de konuyu, olsa olsa ancak günlük bazlı hareketler için kullanılabilecek bir haber olarak değerlendiriyorum.

Geçen haftaki öngörülerimin arkasındayım…

Geçen haftaki yazılarımda, gerekçeler zayıf ve temelsiz görünse de, yükselişin teknik açıdan 75.500 ve 77.700’e kadar sürebileceğini, buna karşılık Fed sonrası pek iyimser olmadığımı belirtmiştim. Bu görüşlerimi halen koruyor olup, 75.500 ve 77.700 seviyelerine ulaşılması halinde 80.000 ve 85.000’lerin konuşulması gündemde olacağı için bu olumlu hava içerisinde hisse azaltımı yapmanın daha kolay olacağını düşünüyor ve kademeli olarak hisse satışı tarafına geçilmesinin uygun olacağını tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
ALNTF (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): The Commercial Bank of Qatar’ın yaptığı çağrının ilk gününde 12 yatırımcı 10.897.862,828 TL nominal tutarlı payla çağrıya katıldı.

BJKAS (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Kılıçoğlu Delta Yapı ve İBB Spor Kulübü Derneği toplam tutarı 1.400.642 TL olan kambiyo senetlerine mahsus iflas yoluyla üç ayrı takip başlattı.

FENIS (Hisseye beklenen etkisi: NEGATİF): Şirket payları bugünden itibaren Gözaltı Pazarı`nda işlem görmeye başlayacak.

TRKCM (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Trakya Glass Bulgaria EAD’ın 8-10 milyon m2 üretim kapasitesine ulaşacak kaplamalı cam hattı yatırımı üretime geçti. Ayrıca, 1 milyon m2 kapasiteli lamine hattı da Bulgaristan`a taşındı ve üretime başlandı.

VESTL (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirketin hakim ortağı olan Hollanda`da kurulu Collar Holding B.V. sahip olduğu 250.952.127,88 TL nominal değerli (%74,81 oranındaki) Şirket hisselerinin tamamını Zorlu Holding A.Ş.`ye 436.656.703 TL bedel karşılığında 16.09.2013 itibariyle devretti.

Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Almanya) Eylül ayı ZEW beklenti endeksi açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 4,50%)
15:30 – (ABD) Ağustos ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,1%; çekirdek TÜFE 0,2%)
17:00 – (ABD) Eylül ayı NAHB konut piyasası endeksi açıklanacak (Beklenti: 59,0)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları