Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hareketli bir haftaya yatayda başlanacak…

Haftalık bazda işlem stratejisinin sat – al şeklinde olmasını uygun gördüğümü belirtiyorum

Bigpara Haber

Çin’de açıklanan ve beklentilere paralel gelen büyüme verisinin piyasa katılımcıları açısından “ek teşvik önlemleri alınmasına neden olacak” şeklinde yorumlanmasının Cuma günü borsalara alım yönünde yansımasına karşılık bugün bu durumun pozitif etkisinin kaybolduğunu görmekteyiz ve geçen hafta yaratılan bu havanın gerçekçi olup olmadığını hafta içerisinde yaşanacak gelişmeler çerçevesinde öğreneceğiz.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu açıdan Çarşamba günü Çin’deki Bakanlar Kurulu toplantısı önemli olacak ve takip edilecek. Şu anki büyüme rakamının Çin’i acilen harekete geçmeye itecek kadar kötü olmaması nedeniyle bu hafta ek teşvik açıklaması geleceğini ve piyasa katılımcılarının bu haberi olumlu yönde fiyatlandıracağını düşünmüyorum.

Haftanın diğer gündem maddelerine göz attığımda; geçen haftaya göre daha yüksek önem derecesine sahip makro ekonomik veriler (perakende satışlar, NY FED imalat endeksi, işletme stokları, ZEW endeksi, TÜFE, sanayi üretimi, kko, konut başlangıçları, 2.el konut satışları, işsizlik maaş başvuruları, Phily FED, CB öncü göstergeler endeksi vb), TCMB’nin faiz kararı (Beklenti: 5,75%) ve ABD bilançolarının (Intel, Coca-Cola, J&J, Amex, BofA, IBM, Travelers, Verizon, Microsoft, GE vb.) esas itibarıyla olduğunu ve piyasalara yön vereceğini söyleyebilirim. TCMB’nin faiz kararından bir şey çıkmasını beklemiyor olmama bağlı olarak bu gelişmenin piyasa üzerindeki etkisinin nötr olmasını öngörüyorum.

Genel itibarıyla, şirket bilançolarının yatırımcıları pozitif olmaya sevk edebilecek türden olmayacağını düşündüğüm için borsalarda bu hafta yatayda veya satış baskılı bir seyir izlenmesini daha muhtemel görüyor ve haftalık bazda işlem stratejisinin sat – al şeklinde olmasını uygun gördüğümü belirtiyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Güne yatayda başlayacağını düşündüğüm İMKB-100 endeksinin saat 14:00’e kadar bu hareketini sürdürmesini, sonrasında ise açıklanacak olan ABD bilançoları (Coca – Cola ve Johnson&Johnson) ve makro verileri ile (perakende satışlar, NY FED imalat endeksi, işletme stokları) kendine yön çizmesini bekliyorum. Şayet veriler beklentilerden daha kötü gelirse, bu durum 62.400 seviyesini hızla aşağı yönde geçmesine neden olabilir. Genel olarak veri yoğun bir hafta olması sebebiyle, kısa mesafeli destek veya dirençlerin hızla geçilmesinin mümkün göründüğü gözden kaçırılmamalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

PETKM, EREGL, TRKCM

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Nisan ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Haziran ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0,2%)
15:30 – (ABD) Temmuz ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 4,5)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,3)
xx:xx – (ABD) Coca Cola (Beklenti: 1,19 $) ve Johnson&Johnson’ın (Beklenti: 1,29 $) bilançosu yayınlanacak

Yazarın Diğer Yazıları