Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Haftaya düşüş riski var

Önceki gün akşamki Fed açıklamalarının yankısı dün global piyasalarda fiyatlandırıldı

Bigpara Haber

Neden geri adım atılmış olabilir?… Önceki gün akşamki Fed açıklamalarının yankısı dün global piyasalarda fiyatlandırıldı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Fed yaptığı söylemlerle analistleri ters köşeye yatırırken, açıklamalarında da bana göre inandırıcılığını yitirdi. Bankanın geri adım atmasında belki açık açık ifade edemediği; borç tavanı riski, 10 yıllık tahvil faizlerinin %3’e ulaşmasının konut piyasası üzerinden ekonomiyi soğutma endişesi, ekonominin görünmez yüzünde dizginleri elinde tutan varlık sahiplerinin baskısı ya da ABD hükümetinin global ekonomik çıkarları etkili olmuş olabilir. Gerçi Fed kararları malumun ilanını sadece birkaç ay öteleyeceği için, bu durum kısa vadede olmasa da (en fazla birkaç hafta), uzun vadede gelişmekte olan ülke borsaları açısından risk olmaya devam edecektir. Bu dönemde gelişmekte olan ülkeler gerekli tedbirleri alamadığı takdirde (ki bu yılın başından itibaren bu yönde aksiyon alınması gerekliydi) kaçınılmaz olarak duvara toslama riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Dünkü yükseliş abartıdan başka bir şey değil…

Fed kararının ardından kısa vadeli pozitif hava oluşarak 77.500 ve 80.000 seviyelerinin test edilmesini beklediğimi dünkü yazımda belirtmiştim ama sadece bir günde yaşanan abartılı (%10 civarında yükselen ve tavan olan banka hisseleri temel varsayımların değiştiğini göstermesi lazım ama öyle bir şey de yok) yükselişin bu seviyelerin aşılmasına neden olması (gerçi kapanış 80.000’in altında) kısa vade için bu pozitif tavrımı nötre değiştirmeme yol açtı (uzun vadeli görüşüm hala negatif). Bu kapsamda, dün yapılan maliyetlere bakarak normal şartlarda 80.000 seviyesinin üzerine çıkılması gerektiğini söyleyebilirim. Şayet 80.000’in üzerine çıkılırsa kısa vadede bu hareketin devamı 82.000, 84.000 ve 86.600 seviyelerine doğru gelebilir.

Gelecek haftayı Merkel ve borç tavanı sorunu belirleyecek…

ABD’de 1 Ekim itibarıyla devreye girecek borç tavanı sorunu, bütçe kesintileri ve bu konularda partilerin uzlaşmaz tavrına bakarak son güne kadar bu konunun piyasalarda risk algısını yüksek tutacağını, buna bağlı olarak da bugünden itibaren borsa endekslerinde kar realizasyonları yaşanması ihtimalini yüksek görüyorum. Elbette ne yapıp edip ABD bu problemi geçmişte olduğu üzere çözecektir ama yine son dakikalara kalacağını düşünmem sebebiyle bu durumun gelecek hafta borsalarda baskı yaratmasını bekliyorum. Ayrıca, Almanya’da hafta sonunda yapılacak seçimlerde her ne kadar Merkel önde görülüyor olsa da, yaklaşık dört ay önce kurulan Euro karşıtı Almanya İçin Alternatif partisinin %5’lik barajı aşarak Merkel’in güç kaybetmesine neden olma ihtimalini gözönünde bulundurarak bugünden pozisyon ayarlamaları yapılmalıdır düşüncesindeyim. Özetle, 80.000 noktası aşılmadığı sürece mevcut seviyeleri yeni pozisyon açmak için uygun görmüyor, aşılması halinde pozisyon alınabileceğini tahmin ediyorum. Kısa vadede Fed varlık alımlarının azaltılması endişesini ötelemiş olsa da, uzun vadede bu konu ciddi bir risk ve 2014 yılını buna bağlı olarak da olsa, sorunlu bir yıl olarak görüyor ve 65.000’in altına kesinlikle inileceği düşüncemi muhafaza ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ISGYO (Hisseye beklenen etkisi: “sınırlı POZİTİF”): Kentsel dönüşüm bölgelerinde proje geliştirmek üzere Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. (NEF) ile işbirliği yapılmasına karar verildi.

DENTA (Hisseye beklenen etkisi: “sınırlı NEGATİF”): Şirket, kendi isteğiyle Borsa İstanbul kotundan çıkmak için SPK ve Borsa İstanbul`a başvurdu. (Dünkü kapanışı 3,51 TL olan hissede geri çekilme önceki çağrı fiyatı olan 3,36 TL’ye kadar sürebilir)

HLGYO (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Halk Bankası, 19.09.2013 tarihinde 1,23 – 1,25 TL fiyat aralığından 3.000.000 adet HLGYO hissesi satın aldı ve şirketteki payını %75,62’ye yükseltti.

Günlük piyasa takvimi:
17:30 – (Türkiye) Ağustos ayı merkezi yönetim borç stoğu açıklanacak
22.09.2013 - (Almanya) Federal Genel Seçimler yapılacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları