Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Haftasonu müdahale yok

Kim tarafından kullanıldığı henüz kesinlik kazanmayan (Esad tarafından da olabilir ülkeye operasyon düzenlemek için dış güçlerce...

Bigpara Haber

Varlık alımları Esad’a karşı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Kim tarafından kullanıldığı henüz kesinlik kazanmayan (Esad tarafından da olabilir ülkeye operasyon düzenlemek için dış güçlerce daha önce Irak’ta da olduğu üzere bahane olarak kullanmak için de) ve BM denetçilerinin araştırmasına devam ettiği Suriye’ye yönelik batılı güçlerin operasyon düzenleme niyetine karşılık ABD Başkanı Obama’nın henüz kararını vermemiş olması, operasyon kararının alınması halinde ne kadar süreceği, neyi hedef alacağı, içerideki radikal örgütlerin durumu gibi pek çok belirsizliğin piyasalara yön vermeye devam etmesi kapsamında dün global likiditenin geleceği açısından bir takım önemli haberler geldi ama yine Suriye’nin gölgesinde kalarak etkisiz oldu. Bu doğrultuda;

i) ABD`de askıda konut satışları Temmuz ayında beklenmedik şekilde %1,3 oranında gerileyerek, yükselen mortgage faizlerinin konut piyasasındaki ivmeyi yavaşlattığına işaret etti,
ii) Bank of England (BOE) Başkanı Mark Carney, yatırımcı beklentilerinin daha yüksek faiz oranlarına yönelmesi ve toparlanmayı aksatması durumunda BOE`nin genişlemeyi artırabileceğini ifade etti,
iii) Suriye`ye yönelik olası bir müdahalenin küresel piyasalarda yaşatacağı çalkantı Fed`e varlık alımında karar değiştirtebilir,
iv) Euro Bölgesi`nde şirketlere ve hanehalkına sağlanan krediler, bölge ekonomisinde toparlanmaya ilişkin işaretlerin gelmesine karşın,  Temmuz ayında da düşerek, gerilemesini 15`nci aya taşıdı ve kredi daralmasındaki rekor süre daha da genişledi.

Tüm bu haberlerin bir araya gelmesi (ki özellikle Suriye öznelinde yaşananların emtia fiyatları ile enflasyon üzerinden global ekonomiyi yavaşlatması ihtimali), Eylül ayında başlanacağı düşünülen Fed’in varlık alımlarının azaltılması sürecinin ilerleyen aylara sarkmasına ve yatırımcıların olası böyle bir durumu pozitif fiyatlandırma yoluna gitmesine neden olabilecektir. Elbette, Suriye savaşının eşiğinde böyle bir haber ne derece etkili olur ve Suriye gölgesinden kurtulur bilinmez ama şu bir aşikar ki, Suriye’ye yönelik operasyon endişelerinin şu veya bu şekilde son bulması ile Fed beklentisi tekrar ön plana çıkacaktır.

Saat 15:30’daki veriler bu defa etkili olacak…

Bugün ABD’de yayınlanacak olan büyüme ve haftalık işsizlik maaş başvuruları gibi veriler Fed beklentileri kapsamında yine yakından takip edilecektir (önceki gün Suriye gölgesinde kalmıştı ama bu defa ön plana çıkabilir). Şayet veriler beklentilerden daha kötü gelirse (ki ben iyi geleceğini öngörüyorum), bu durum varlık alımlarının azaltılması sürecine yönelik öteleme beklentisi yaratacağından borsalar açısından pozitif karşılanacaktır. Aksi halde ise, negatif fiyatlandırmayı kaçınılmaz görüyorum.

Mevcut durum 3 günlük öncesinde pozisyon artırmayı riskli kılıyor…

Yarın 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar tatil olacak ve bugün de İngiltere’de Suriye’ye yönelik askeri müdahale görüşülecek. Global piyasaların likidite azalışına yönelik negatif eğilime girmesinin ardından bir de Suriye tedirginliğinin yükselişe geçmesi, normal zamanlarda nispeten pozitif algılanabilecek 3 günlük tatile yatırımcıların daha endişeli girmesine yol açacaktır düşüncesindeyim. Bu nedenle, gün içerisinde olası yukarı yönlü tepki alımlarının bu çerçevede sınırlı kalmasını bekliyorum.

Fransa’nın askeri müdahaleyi 4 Eylül’de görüşecek olması hafta sonunda operasyon ihtimalini zayıflatıyor…

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın, Suriye`ye olası uluslararası askeri operasyonu tartışmak için parlamentoyu 4 Eylül`de olağanüstü toplantıya çağırması ve ABD Başkanı Obama’nın henüz kararını vermediğini açıklaması, gelecek haftaya kadar bir müdahalenin olamayacağını ortaya koysa da, yine de ne olur ne olmaz diyerek temkinli olmayı daha uygun görüyorum.

Bugün BİST’in yönünde 4 ana faktörün etkili olacağını ve yön vereceğini düşünüyorum. Bunlar;

i) Kur ve faizlerin seyri,
ii) 2.seansta açıklanacak ABD verileri,
iii) 65.000 teknik desteği,
iv) Suriye

Kurlardaki gevşeme bugüne başlangıcı artı yapıyor…
Bugüne yükselişle başlayan kurların şu an itibarıyla yönünü aşağıya çevirmiş olması, BİST’in saat 15:30’da açıklanacak verilere kadar pozitif eğilime girmesine neden olacaktır. Sonrasındaki yönde ise, ABD verileri belirleyici olacağından, gün sonu kapanışına yönelik bu veriler takip edilmelidir. Tüm bu haber akışı ve beklentilerim doğrultusunda BİST-100 endeksinin bugünü 65.000 desteğinin üzerinde kapatmasını öngörüyorum.

Uzun vadeli hisse tavsiyem henüz yok ama Şişecam izlenebilir…

Uzun vadeli görünümde gördüğüm riskler nedeniyle bir süre daha bu zaman zarfına yönelik hisse tavsiyesinde bulunmayacağım ama Şişecam’ın Topkapı, Çayırova, Beykoz arazilerinin yanı sıra Paşabahçe’nin halka arzı (muhtemelen sarkacak) ve yaptığı yatırımlarla global çapta konumunu sağlamlaştırması nedenleriyle takip edilmesinin uygun olacağını düşünüyorum.

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

DYHOL (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Doğan Yayın Holding, sermayesini Doğan Holding’e tahsisli olarak %21,43 oranında nakit (428.550.000 nominal) ve birim hisse fiyatı 0,70 TL olacak şekilde artıracağını açıkladı.

KATMR (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirket, bugün net nakit %17,00 oranında temettü ödemesi yapacak.

TRCAS (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Turcas Petrol CEO`su Batu Aksoy, Denizli ve Aydın`da birer adet jeotermal santral kuracaklarını, bir de kömüre dayalı santral yatırımı için fırsat kolladıklarını söyledi. (Foreks)

TTKOM (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “Teklifimizle bu ilgimizi ciddileştirdik. Satış için ihaleye çıkılırsa yönetim kurulunun kararıyla ihaleye de katılırız” dedi. (Milliyet)

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) Temmuz ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
10:55 – (Almanya) Ağustos ayı işsizlik oranı açıklanacak
12:00 – (İtalya) Ağustos ayı tüketici güven endeksi açıklanacak
15:00 – (Almanya) Ağustos ayı TÜFE açıklanacak (öncü)
15:30 – (ABD) 2.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü) (Beklenti: 0,7%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 330.000)
17:00 – (Türkiye) Hazine, Eylül ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
20:00 – (ABD) ABD Hazinesi 7 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak

Yazarın Diğer Yazıları