Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Haftanın gündemi ağır ve karışık

Sadece görülmek istenen fiyatlandırılıyor

Bigpara Haber

Sadece görülmek istenen fiyatlandırılıyor…



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Cuma günü Almanya’da yayınlanan sanayi üretimi verisinin beklentilerden kötü gelmesi, ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve Michigan Üniversitesi tüketici güveni verilerinden birinin iyi, diğerinin kötü çıkmasını yatırımcıların pozitif şekilde yorumlama isteği yurtdışı borsalara yükseliş getirdi. Başka zaman olsa tarım dışı istihdam verisi kötü geldiğinde bu veri geçmişi gösteriyor diyerek ikircikli fiyatlandırma çabasında olan oyuncular bu hareketi bu defa tüketici güveninin kötü gelmesi çerçevesinde sergiledi. Datanın sert gerilemesini mali uçurumla ilişkilendiren oyuncuların Almanya’da beklentilerden kötü gelen sanayi üretimi ve aşağı yönlü revize edilen büyüme datasını pek takmayan hali borsalarda alıcılı seyrin devam etmesini sağladı.

Haftanın gündemi ağır ve karışık…

Perşembe gününden sinyallerini veren İtalya’daki siyasi krizin Başbakan Monti’nin istifa kararı almasının önünü açması, bu hafta Avrupa borsaları ile Euro / Dolar paritesi açısından dalgalanma yaratacak gibi görünüyor. Avrupa Birliği Maliye Bakanlarının merkezi bankacılık konusunda geçen haftaki anlaşmazlığını bu hafta görüşecek olmasına karşılık bu konunun yeni haftada da aşılacağı pek mümkün görünmüyor. Haftanın diğer gündemi olan FED’in faiz kararında yeni bir şey beklenmezken, hafta boyunca yayınlanacak makro verilerin ise karışık geleceğinin tahmin edildiğini görmekteyiz. Bu kapsamda, hafta boyunca ABD’den perakende satışlar, sanayi üretimi ve kko, Almanya’dan ZEW endeksi ve imalat sektörü PMI, Japonya’dan Tankan ve sanayi üretimi, Türkiye’den ise büyüme, sanayi üretimi ile cari denge verilerinin takip edilmesini tavsiye ediyoruz. Gerçi iyi de gelse kötü de gelse makro veriler, Noel öncesinde negatif algılanmak istenmiyor. Bu nedenle, şu an bu taraftan bir sıkıntı yaşanma ihtimali zayıf görünüyor. Mali uçurum konusuna baktığımızda ise, piyasadaki yatırımcıların neredeyse tamamının bu sorunun çözüleceği yönünde fikir beyan etmesi bu konunun da esasında sorun olmadığını ortaya koyuyor. Bu nedenle, ABD borsalarında her aşağı geliş alıcı buluyor.

Kısa vadede kar satışı, orta vadede pozisyon koruması…

İMKB’deki yükselişin devam etmesi son olarak Cuma günü TL bazlı yeni bir zirveden kapanışa yol açtı. İMKB’ye ilginin ve yabancı payında artışın devam ediyor olmasına karşılık artık banka hisselerinde toplu yükselişlerden ziyade banka öznelinde ve/veya sanayi hisselerinde benzer hareketler görüyoruz. Bu nedenle ve yıl başından bu yana yaşanan %48,7’lik değer kazancına bağlı olarak yıl sonuna kadarki süreç için yeni pozisyon açılmasından yana değilim. Fakat, 2013 yılında Türkiye’nin kredi notunun artırılma ihtimalinin oldukça yüksek olması, not artışının artçı yükselişlere gebe oluşu, piyasadaki pozitif havayı bozacak bir şey olmaması nedenleriyle orta vadede biraz daha yol alınmak istenecektir görüşündeyim. Bu nedenle, kısa vadeli kar satışı önerime karşılık orta vadeli pozisyonların tutulmasından yanayım.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TRKCM, OTKAR, GARAN

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Ekim ayı sanayi üretimi açıklanacak
09:45 – (İtalya) Ekim ayı sanayi üretimi açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Ekim ayı sanayi üretim verilerini açıklayacak (Beklenti: -1,9%)
10:00 – (Türkiye) 3.çeyrek GSYH açıklanacak (Beklenti: 2,6%)
13:00 – (OECD) Ekim ayı öncü ekonomik göstergeler açıklanacak
17:00 – (ABD) Kasım ayı CB İstihdam Trend Endeksi açıklanacak
17:30 – (Türkiye) Hazine Kasım ayı nakit dengesi ve faiz dışı denge sonuçlarını açıklayacak
18:00 – (Türkiye) OSD Ekim ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları