Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Haftalık bazda 90.000’i izle

Geçen hafta gerek yurtdışı borsalar açısından gerekse de Borsa İstanbul açısından dalgalı seyirlerin ve eksi kapanışların yaşandığı bir hafta oldu

Bigpara Haber

Geçen hafta gerek yurtdışı borsalar açısından gerekse de Borsa İstanbul açısından dalgalı seyirlerin ve eksi kapanışların yaşandığı bir hafta oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu negatif ve karışık yönlü seyirde birkaç sebep ön planda idi. Bunlar; i) FED Başkanı Bernanke’nin varlık alım programının azaltılabileceğinin sinyalini vermesi, ii) Çin’deki HSBC PMI verisinin 7.ayda da gerileyerek tekrar daralma sınırı olan 50’nin altına inmesi ve iii) beklentilerin sona ermesiyle yatırımcıların kar satışlarına yönelmesi. Yurtdışındaki bu gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde ana olarak, beklenen not artırımının ardından yatırımcıların karı cebe koyma isteği BIST-100 endeksinde etkili oldu ve Borsa İstanbul geçen haftayı %1 ekside tamamladı.



Geçen haftaki dalgalı ve eksi kapanışların ardından borsalar bu hafta ağırlıklı olarak ABD’de Salı, Perşembe ve Cuma günlerinde açıklanacak makro verileri takip edecektir. Bugün “Memorial Day” nedeniyle ABD’de piyasaların kapalı oluşu, yurtdışı kaynaklı etkileşimi minimum düzeye indireceğinden, son zamanlardaki zayıflamaya rağmen BIST-100 endeksi kendi iç dinamikleri ile nispeten daha olumlu seyretmeye çalışacaktır düşüncesindeyim. Sonraki günlerde yayınlanacak makro verilerin yatay-artı şekilde bekleniyor olması ise bardağa ne tarafından bakıldığına göre borsalara yön verecektir. Şayet, veriler iyi gelir de yatırımcılar bu durumu varlık alımları azaltılacak şeklinde yorumlarsa, borsalara etkisi “negatif”, veriler kötü gelir de yatırımcılar ABD ekonomisinin halen teşviklere ihtiyacı var diye yorumlarsa da “pozitif” yönde etki edecektir. Bu kapsamda, verilere yönelik şimdiden bir şey söylemek doğru olamayacağından, data sonrasındaki hareketlere bakarak pozisyon yapılandırması yapmak uygun kaçacaktır.

Bugün sabah Japonya borsası %3 civarında ekside olsa da, bunun tamamen piyasa hareketi olması, diğer Asya Pasifik borsaların bu yönde tepki vermemesi, ABD ve Avrupa vadeli borsalarının ise artıda olması nedenleriyle BIST-100 endeksinin güne artıda başlamasını bekliyorum. Bu doğrultuda, haftalık bazda 90.000 seviyesinin altına inilmediği sürece kısa vadeli pozisyonların korunmasından yanayım.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKGRT, TRCAS, THYAO, ENKAI

Bugünkü Temettü Ödemeleri (Net Nakit):

BIZIM (%26,52), PETUN (%54,40)

Bugünkü Genel Kurullar:

AKGUV, BSHEV, KARKM, RYGYO, RYSAS, SERVE, TGSAS

Günlük piyasa takvimi:

14:30 – (Türkiye) TCMB Mayıs ayı kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Mayıs ayı reel kesim güven endeksini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları