Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Hafta sonu riski alınmamalı

Bigpara Haber

Sert satışların ardından IMKB’nin artıya geçmesi bir şey ifade etmiyor…


Salı gününden bu yana yazdığımız yazılarda yurtdışı piyasalarda risklerin arttığını, yeni pozisyon açılmamasını, belli destek seviyelerinin kırılması halinde hisse azaltımına gidilmesi gerektiğini belirtmiştik.
Dün yine yurtdışından daha fazla ayrışılarak gün içinde yaşadığımız sert satışlar, endeksin 59.700 – 59.800 civarındaki desteğine kadar geri çekilmesine yol açtıysa da, IMKB-100 endeksi saat 15:30’daki pozitif ABD verilerinin de etkisiyle, beklenmedik bir şekilde toparlanarak günü 60.700 seviyesinin üzerinde tamamladı.

“60.700’ün üzerinde kalınamazsa düşüş 58.000’e kadar devam eder” düşüncemizi halen korumakla birlikte, seans içinde hızla 60.000’in altına sarkılması, yabancı payında devam eden düşüş ve son bir ay içinde yaşadığımız benzer hareketlerin ardından daha sertleşen satışları göz önünde bulundurarak, dünkü artı kapanışın güven vermediğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda, daha önce de söylediğimiz “yabancı payında artışla birlikte yükseliş görülmezse yeni pozisyon açılmamalı” görüşümüzü de sürdürüyor ve buna kıstaslar altında yeni hisse pozisyonu açılmasını tavsiye ediyoruz.

Yunanistan konusu daha çok kazan kaldırır…

Yunanistan’da devam eden mali, sosyal ve politik krizin Avrupa ülkelerinin Yunanistan’daki riskleri üzerinden tüm global ekonomiyi tehdit etmesi gün içinde dalgalı ve sert hareketlerin yaşanmasına neden olmuştu. Yunan hükümetinin yeni kabineyi bugün açıklayacak olması belki kısa süreli politik riski ortadan kaldırabilecek olsa da, Almanya’nın uzlaşmaz tutumu, Yunanistan’a yeni yardım paketinin hafta sonundaki AB Maliye Bakanları toplantısında kabul edilemeyeceği ve hatta Eylül ayına kadar sarkabileceği beklentileri, bu sıkıntıların en azından birkaç hafta daha Borsalarda fiyatlandırılacağını gösteriyor. Ayrıca, bir kredi yapılandırmasının temerrüt sayılacağı endişelerini de ekleyecek olursak bu sorun daha çok kazan kaldırır diyebiliriz.

Karışık gelen ABD verileri “ikili dip” düşüncelerinin fiyatlandırılmasına neden oluyor…

Dün ABD’de açıklanan işsizlik maaş başvuruları ile konut verilerinin olumlu gelmesine karşılık Phily FED’in beklentilerin aksine düşüş kaydetmesi, ABD’den gelecek dataların önümüzdeki haftalarda bu karışık seyrini devam ettirebileceğini ve bunun da “ikinci dip” düşüncelerini canlı tutarak global borsa endekslerinde baskı kuracağını söyleyebiliriz. Yurtiçinde de ekonomik büyüme hızının düşürülmesine yönelik alınması beklenen önlemleri göz önünde bulundurarak şu dönemde aşırı temkinli olmakta fayda var. Bu nedenle, yapılacak en kötü şey mevcut hisse pozisyonlarını korumak olmalıdır. Biraz daha temkinli olmak bağlamında ise, tepki yükselişlerinde %25 civarında hisse satışı yapılabilir.

Hafta sonu riski alınmamalı. Strateji halen “Sat – Al” olmalı.

Bugünün piyasa gündeminde iki önemli ABD verisi (Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni “Beklenti: 74.5” ve CB öncü göstergeler endeksi “Beklenti: 0.2%”) olmasına karşılık bu dataların saat 17:00 civarında gelecek olması bu saate kadar Yunanistan öznelinde AB borç sorunun fiyatlanmasına sebep olacaktır. Bu doğrultuda, güne negatif tarafta başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksinde bugünkü gün içi strateji Sat-Al şeklinde olmalıdır. Özetle, yatırımcılara bugünkü tavsiyemiz hafta sonu riskini almamaları yönündedir.

Son zamanlarda piyasalardaki aşırı volatiliteyi göz önünde bulundurarak bugün de yeni hisse almaktan uzak durulmalıdır...

Yazarın Diğer Yazıları