Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Haberler olumluya dönüyor…

Son zamanlarda yurtdışı piyasalar FED’le çalkalanırken, yurtiçi piyasalar ağırlıklı olarak Gezi Parkı eylemlerine odaklandı

Bigpara Haber

Son zamanlarda yurtdışı piyasalar FED’le çalkalanırken, yurtiçi piyasalar ağırlıklı olarak Gezi Parkı eylemlerine odaklandı.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu kapsamda, ABD’de yayınlanan makro veriler ülkenin toparlanma yolunda olduğunu gösterse de, çıkış stratejilerini uygulamaya geçirebileceği kadar güçlü olmadığını da gösteriyor. FED’in hedef enflasyon ve işsizlik rakamları yakalanıncaya kadar teşvik programını sürdürmesi muhtemel olmasına karşılık Eylül ayına kadar bu hedefleri yakalaması mümkün görünmediği gibi piyasa oyuncularının bir kısmının yaptığı Eylül fiyatlandırmasının da gerçekçi olmadığını gösteriyor. Bu nedenle, şu an piyasalarda yaşanan panik havasının anlamsız olduğunu düşünüyor ve Bernanke’den yakın zamanda (belki gelecek hafta) sakinleştirici açıklamalar gelmesini bekliyorum.

Yurtiçinde ise, Gezi Parkı ile ilgili yaşanan gelişmeler kafa karıştırmaya devam ediyor. Son bir hafta on gündür hükümetten yapılan iki farklı tansiyonu düşürmeye yardımcı olan açıklamanın hemen ardından Başbakan Erdoğan’ın yaptığı sert çıkışlar yatırımcıların önünü görmesini zorlaştırdığı gibi Borsa İstanbul’daki satışların da zaman zaman yoğunlaşmasına neden olmuştu. Fakat, geldiğimiz aşamada bir kısım sanatçı ve eylemci ile görüşülmesinin ardından dün akşam hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik’in, Yargı kararı sona erinceye kadar Gezi Parkı ile ilgili olarak hiçbir tasarrufta bulunulmayacaktır açıklamasını yapması ve benim de bundan sonraki süreçte her iki taraf açısından da mahkeme kararını beklemenin tarafların mevcut duruşlarını bozmayacağını düşünmem sebebiyle bu durumun Borsa İstanbul’a negatif etkisinin ortadan kalkma ihtimalinin yüksek olduğunu öngörmeme yol açıyor. Bu kapsamda, konunun geldiği boyut itibarıyla mahkeme sürecinin hız kazanarak bir an önce sonuçlanacağını, çıkacak kararın Gezi Parkı eylemcilerinin lehine çıkacağını, böylesi bir kararın hükümet tarafından da kabul edileceğini ama mahkeme kararının iktidar tarafından siyasi malzeme olarak kullanılacağını düşünüyorum. Bu şekilde çıkabilecek bir karar, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına da bağlı olarak iktidarın duruşundan geri adım atmadığını göstermesi ve eylemcileri de tatmin etmesi açısından her iki taraf açısından da kabul edilebilir ve hayırlı görünmektedir.

Tüm bu düşlüncelerim ve öngörülerim doğrultusunda gelecek hafta Borsa İstanbul’un yükseliş yönlü hareket etme olasılığını ve 80.000’in test edilme ihtimalini oldukça yüksek görüyorum. Yaşanan haber akışının getirdiği çelişkili açıklamalar ve gelişmelere bağlı olarak hisse azaltımını önermiş olsam da, hisse azaltımının 80.000 - 82.000’e doğru yapılmasını daha makul buluyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AKBNK, ARCLK, SISE, THYAO, TTKOM, TUPRS

Bugünkü Genel Kurullar:
DERIM, KRONT, RHEAG, TARAF

Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Euro Bölgesi) Mayıs ayı TÜFE açıklanacak
12:00 – (İngiltere) Nisan ayı öncü göstergeler endeksi açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Haziran ayı beklenti anketini açıklayacak
15:30 – (ABD) Mayıs ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,2%, çekirdek ÜFE 0,1%)
15:30 – (ABD) 1.çeyrek cari işlemler dengesi açıklanacak (Beklenti: -111,2 milyar $)
16:15 – (ABD) Mayıs ayı KKO ve sanayi üretimi açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,2%, KKO 77,9%)
16:55 – (ABD) Haziran ayı 1.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 84,5)

Yazarın Diğer Yazıları