Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Haber akışı pozitif fiyatlandırılmaya meyilli

Gün içi zarar kes seviyesi olarak 67.000 izlenebileceği gibi direnç olarak da 67.800 takip edilebilir

Bigpara Haber

Kötü gelen veriler iyiye yorumlandı… ABD piyasalarının işçi bayramı nedeniyle tatil olduğu dün, piyasalar Avrupa ve Asya Pasifik’ten gelen haberlerle kendine yön buldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu kapsamda, Çin’de imalat sanayinin son ayların en düşük seviyesine gerilemesinin normal şartlarda borsalara düşüş getirmesi gerekirken, yatırımcı olarak adlandırılamayan oyuncuların çıkarttığı ve Çin hükümeti tarafından doğrulanmayan ilave teşvikler verileceği söylentileri bu durumu tersine çevirerek denge kurulmasını sağladı.

İlerleyen saatlerde ise, Avrupa Merkez Bankası’nın kısa vadeli tahvil alımına gideceği söylentileri Avrupa borsalarına yükseliş getirdi. Yurtiçinde ise, Cuma günü yaşanan 1,8%’lik yükselişin ardından spot piyasa yerinde sayarken, geleceği fiyatlandıran Ekim vadeli İMKB-30 kontratları günü 0,7% değer kazancıyla tamamladı.

Hafta boyunca gelecek haber akışı pozitif fiyatlandırılmaya meyilli…

Sabah itibarıyla Moody’s AB’nin uzun vadeli kredi notu görünümünü durağandan negatife düşürdü. Bu not indirimi kredi derecelendirme kuruluşlarının AAA notuna sahip Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin geçtiğimiz aylarda görünümlerinin düşürülmesine paralel olması bağlamında çok önemsenmemelidir.

Ayrıca, piyasa katılımcılarının şu an Avrupa Merkez Bankası’nın kısa vadeli tahvil alımı söylentilerini satın almaya çalışması ve bugün yapılacak iki ayrı görüşmeye odaklanacak olması nedeniyle Moody’s haberinin borsalara bugünkü etkisinin nötr olacağını söyleyebilirim.

Bu çerçevede, bugünkü Monti – Hollande ve Rompuy – Merkel görüşmeleri yakından takip edilmelidir. AB liderlerinin borç krizini aşabilmek ve ekonomik canlılığı tekrar sağlayabilmek için yapacağı bu görüşmeler hafta boyunca devam edecek ve yatırımcılar gelebilecek en ufak bir olumlu haberi satın almak isteyecektir. Bu nedenle, borsa endekslerinin hafta boyunca Avrupa Merkez Bankası desteğiyle alıcılı seyretmesi kuvvetle muhtemel görünüyor.

İMKB-100 endeksinin 66.500 direncini hızla aşması ve Ekim vadeli VOB kontratlarının da halen yükselişi teyit eder şekilde hareket etmesi İMKB’nin kar realizelerine karşılık yükseliş hareketini sürdüreceğini gösteriyor. Bu doğrultuda, şarta bağlı kredi notu artırımı açıklamasındaki şartların gerçekleşemeyeceğini öngörmem nedeniyle yılsonuna kadar kredi notu artırımı beklentisinin hayal olduğunu düşünüyor ama alıcı kuvvetini de görerek yükselişin devam etme ihtimalini yüksek buluyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Moody’s haberine karşılık piyasaların bu gelişmeden ziyade olumlu beklentileri satın almaya çalışmasının ağırlığının hissedilmesi nedeniyle güne 67.300 civarından hafif alıcılı başlayacağını düşündüğüm İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde bu konumunu sürdürmesini bekliyorum. Gün içi zarar kes seviyesi olarak 67.000 izlenebileceği gibi direnç olarak da 67.800 takip edilebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

PETKM, TRCAS, AKSEN, BAGFS

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ALARK – AKFEN – KCHOL - GOZDE: Otoyolların işletme haklarının 25 yıllığına özelleştirilmesi ihalesi için şirketler ayrı konsorsiyumlar halinde ön yeterlilik başvurusunda bulundu.

Günlük piyasa takvimi:

16:00 – (ABD) Ağustos ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ISM imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 50,0)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı inşaat harcamaları açıklanacak (Beklenti: 0,4%)
xx:xx – (Euro Bölgesi) İtalya Başbakanı Monti Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Roma`da görüşecek
xx:xx – (Euro Bölgesi) AB Konseyi Başkanı Rompuy Berlin`de Almanya Başbakanı Merkel ile görüşecek

Yazarın Diğer Yazıları