Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Güniçi satışlarda 59.000 iyi bir nokta

Bigpara Haber

Her türlü negatif habere rağmen borsalar günü yatayda tamamladı…


Slovakya Parlamentosu’nda reddedilen EFSF kararına karşılık muhalefetin bir hafta içerisinde tekrarlanması beklenen oylamada bu defa “evet” oyu vereceğinin açıklanması, bugün Avrupa borsalarının ve paritelerin bu yönde fazlasıyla negatif tepkiler vermesini engelleyecektir. Zaten sabah itibarıyla özellikle parite tarafına bakıldığında euro/dolar paritesindeki çok hafif gerileme de bu söylediğimizi teyit ediyor. Dün akşam ABD tarafından gelen tüm haber akışının negatif yönlü olmasına karşılık ABD borsalarının bu gelişmeleri belirgin şekilde negatif fiyatlandırmaması, ilerleyen günlerde bu konuların sorun olmayacağı anlamına gelmemeli. ABD Başkanı Obama’nın istihdam planının Senato’da reddedilmesi nedeniyle paketin parçalara bölünerek geçirilmeye çalışılacak olması bu anlamda hala bir şeylerin yapılabileceğini gösteriyor. Buna karşılık Çin’in kur politikasını hedef alan yasa tasarısının Senato’da kabul edilmesi, ilerleyen haftalarda Çin – ABD ilişkileri üzerinden global ekonomi üzerinde baskı kurma ve bunun da borsalara satış getirme ihtimalini artırıyor. ABD’de bilanço dönemi dün akşam Alcoa ile başlamış oldu. Şirketin karı düşük tutulan beklentilerin de altında kalsa da cirosunun tahminleri aşması düşük kara rağmen satış sıkıntısı yaşamadığını gösteriyor ama bu durum hissede seans sonrası işlemlerde %5’lik kaybı önleyemedi. Tüm bu olumsuz haberin yanı sıra Fitch ve S&P’nin İspanyol bankalarının kredi notlarını düşürmesi nedeniyle IMKB ve Avrupa borsalarının güne düşüş yönlü başlamasını bekliyoruz.

Bugünkü beklentimiz…

ABD ve Avrupa’dan gelen bunca negatif haber muhtemelen bugüne IMKB’nin hafif satıcılı olarak 58.500 civarından başlamasına neden olacaktır. Günün ilerleyen saatlerinde ise AB Türkiye raporu ile Turkcell’in Olağanüstü Genel Kurul toplantısı IMKB’nin yönünde biraz daha belirleyici olmaya çalışacaktır. Genel olarak negatif eğilimli bir gün olmasını beklediğimiz bugün IMKB-100 endeksinin 58.000 – 59.000 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyoruz. 58.000 seviyesinin üzerinde kalınmasını olumlu görüyor olsak da yurtdışındaki gelişmelerin pek de iç açıcı olmadığını düşünerek hisse pozisyonu artırılmamasını ve hatta gün içinde 59.000’lerden satış tavsiye ediyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

AKFEN, AYGAZ, AKSEN, ULKER, EREGL, ARCLK

Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:00 – (Türkiye) Turkcell`in Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak
xx:xx – (Euro Bölgesi) Avrupa Komisyonu `AB Yıllık Genişleme Raporu`nu açıklayacak
xx:xx – (DTÖ) Dünya Ticaret Örgünü Konsey Toplantısı başlayacak (12-13 Ekim)




Dün neler oldu?

Slovakya’da EFSF reddedildi ama muhalefet yeni oylamada “evet” diyecek…

Dün yurtdışı piyasalarda yok denecek kadar az pozitif haber akışı, buna karşılık ziyadesiyle fazla negatif haberler vardı ve bu duruma rağmen global borsa endeksleri yataya yakın seviyelerden günü tamamlayabildi. Slovakya Parlamentosu’nda görüşülen ve yaklaşık 10 saat süren EFSF oylamasına ilişkin sonucun Avrupa borsaları kapandıktan sonra açıklanarak reddedildiğinin duyurulmasına karşılık oylamanın bir hafta içerisinde tekrarlanacağı ve bu defa muhalefetin evet oyu vereceğinin söylenmesi, ABD borsaları ve vadeli piyasalarda sert tepkiler verilmesine mani oldu. ABD Senatosu’nda Başkan Obama’nın istihdam paketinin reddedilmesi, Çin’in kur politikasını hedef alan yasa tasarısının kabul edilmesi, Alcoa’nın 3.çeyrek karının beklentilerden de kötü gelmesi çerçevesinde, ABD borsaları günü yatayda kapatırken, ABD’deki bu gelişmeler dünü benzer şekilde yatayda kapatan Avrupa borsalarında bu sabah itibarıyla fiyatlandırılacak.

Yazarın Diğer Yazıları