Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Güne ilişkin pozitif beklentilerle açılış %0,4 artı

Güne ilişkin pozitif beklentilerle açılış %0,4 artı

Bigpara Haber

Güne ilişkin pozitif beklentilerle açılış %0,4 artı…


ABD’de yayınlanan makro ekonomik verilerin beklentimiz doğrultusunda karışık gelmesi ama olumlu algılanması, yurtdışı borsalarda Noel öncesi iyimser bir hava esmesine neden olurken, yükseliş yönlü seyirler izlenmesine yol açtı. Buna karşılık, yurtiçinde dövizde ve faizlerde yaşanan yukarı yönlü kıpırdanma IMKB’nin negatif yönde ayrışmasına ve günü ekside kapatmasına sebep oldu.

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, Noel tatili öncesinde ABD borsalarında yarım gün işlem yapılacağını görmekteyiz. Buna karşılık, piyasalar yine ABD’de yayınlanacak olan dayanıklı mal siparişleri, kişisel gelir ve harcamalar ile yeni konut satışları gibi verileri takip edecektir. Avrupa’nın aksine ABD’de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelerek güçlü görünümünü koruması, bugün de yurtdışı borsalarda yükselişin devamını getirecek gibi görünüyor.

Şu an itibarıyla güne yansıyan negatif bir haber akışının bulunmaması, buna karşılık piyasalar kapandıktan sonra ABD’de Cumhuriyetçilerin ücretlerden alınan vergide indirimin 2 ay uzatılmasını kabul etmesi nedeniyle borsaların güne %0,4 civarında yükselişle başlayacağını tahmin ediyorum. Şayet kurlar ve faizdeki artış bugün devam etmezse, beklentilere paralel veya daha iyi geleceğini tahmin ettiğim ABD makro verilere bağlı olarak IMKB’nin günü 51.800 seviyesinin üzerinde tamamlayacaktır.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
SISE, AKGRT, ALCAR, THYAO

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ISCTR (Olası etki: Nötr): Yönetim Kurulu, Gürcistan`da şube açılması, Kosova`da ise şube açılması ya da uygun şartların sağlanması halinde bir banka kurulması veya satın alınması için gerekli girişimlerde bulunmak üzere Genel Müdürlüğe yetki verdi. (KAP)
TEBNK (Olası etki: Nötr): Fortis Portföy`ün TEB Portföy ile TEB Portföy çatısı altında devir yoluyla birleşmesi onaylandı. (KAP)

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Türkiye) Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile toplantı yapacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: 1,9%)
15:30 – (ABD) Kasım ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Gelirler 0,2%, Harcamalar 0,3%)
17:00 – (ABD) Kasım ayı yeni konut satış verileri açıklanacak (Beklenti: 314.000)

Yazarın Diğer Yazıları