Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Güne başlarken al, 15:30 sonrası sat…

Borsalarda beklentilerin satın alınıp, gerçekleşmelerin satılması gerçeği dünkü yazımda da belirttiğim şekilde bir kez daha uygulandı

Bigpara Haber

Borsalarda beklentilerin satın alınıp, gerçekleşmelerin satılması gerçeği dünkü yazımda da belirttiğim şekilde bir kez daha uygulandı.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Avrupa Merkez Bankası’nın beklentilere paralel gelen faiz kararının ardından yaptığı açıklamalarda piyasaları memnun etmemesi satış baskısının biraz daha etkin olmasına neden olurken, ABD’de yayınlanan ve bugünkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde belirleyici olan ADP özel sektör istihdam datasının tahminlerden iyi gelmesi ve Çin’in sürpriz şekilde faizleri indirmesi kar satışlarını yavaşlattı. Gün içerisinde kırılan 62.400 ve 62.000 desteklerine karşılık ABD verisinin de desteğiyle İMKB’nin bugün bu seviyeleri tekrardan test etmesi mümkün görünüyor. Her ne kadar güne başlangıcın yatayda veya çok hafif eksi olacağını düşünsem de, Tarım Dışı İstihdam verisine yönelik oluşmasını beklediğim iyimserliğin alım getireceğini de gözönünde bulunduruyor ve bu kapsamda da gün için stratejinin geri çekilmelerde al, veri sonrasında sat şeklinde olmasını tavsiye ediyorum. Gelecek hafta ABD’de 2.çeyrek bilanço sezonu Pazartesi günü Alcoa ile başlayacak ve JPMorgan Chase ile devam edecek. Alüminyum fiyatlarında 2.çeyrekte yaşanan %9’luk gerilemenin dünyanın en büyük alüminyum şirketi olan Alcoa’nın hisse başına karını 0,10 $’dan 0,06 $’a düşüreceği beklentisine karşılık Dow Jones şirketlerinin genelinde ve 2,çeyrek karlılıklarında %6,5’luk artış bekleniyor. Fakat, gelişmekte olan ülke borsalarına karşılık ABD ekonomisinin 2.çeyrekte sergilediği zayıf performansa da bağlı olarak karlılıkların tahminlerin altında kalacağını, bunun da borsalarda yeni bir satış baskısı için bahane zemini oluşturacağını öngörüyorum. Bu kapsamda, bir süredir söylediğim 62.400 – 63.500 aralığından 1/3 oranda hisse azalt görüşümü koruyorum. Şayet, önümüzdeki günlerde İMKB 64.500’e doğru yol alsa bile, bu harekete temel açıdan çok fazla itibar edilmemesini ve 64.500 civarından 1/3 oranda daha hisse azaltımı yapılmasını öneriyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Yatay veya hafif ekside başlaması muhtemel görünen İMKB’de olası geri çekilmelerin saat 15:30 sonrası satış yapmak üzere alım yönünde değerlendirilmesini tavsiye ediyorum. Şayet farklı gelişmeler olur da endekste satış baskısı yaşanarak 61.500’ün altına sarkılırsa, çok fazla ısrarcı olmadan zarar kes uygulanmasının uygun olacağını düşünüyorum. Yukarı yönelişlerde ise ilk satış noktası olarak 62.400 denenebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AEFES, AKSEN, BRISA, RYSAS




Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (İspanya) Mayıs ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:30 – (Türkiye) BDDK, Türkiye`de Mayıs ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak
13:00 – (Almanya) Mayıs ayı sanayi üretimi açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Temmuz ayı ilk sonuçları açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 90.000, İşsizlik Oranı 8,2%)

Yazarın Diğer Yazıları