Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Güne başlangıç umutla, devamı ise datayla

Güne başlangıç umutla, devamı ise datayla

Bigpara Haber

Dünkü başarılı tahvil ihalesine karşılık İtalya’da bugün daha uzun vadeli ve yüklü yeni bir ihale yapılacak. Avrupa Merkez Bankası’nın dün yarattığı tedirginliğin ardından bugünkü ihalelerin nasıl geçeceği merak konusu olurken, ihalenin düne göre daha büyük montanlı ve vadesinin uzun olması talebin daha düşük kalmasına ve/veya faizlerin daha yüksek seviyede oluşmasına neden olabilir.

Bu nedenle, gün içi pozisyon açan yatırımcıların bu açıdan daha dikkatli olmasını ve ihale sonuçlarını izlemesini öneriyorum. Günün ilerleyen saatlerinde ise, yeni bir haber akışı gelmediği takdirde ABD’de açıklanacak işsizlik maaş başvuruları, Chicago PMI ve konut satışları verileri piyasalara yön verecektir.

Bu verilere ilişkin beklentilerin tamamının öncekilerine göre düşüş yönünde olması, son zamanlarda iyi gelen datalarla çelişiyor olsa da, genel kanaatim, tamamının beklentilerden kötü gelmeyeceği ve bunun da borsalarda veriye yönelik olumsuz bir durum oluşturmayacağı yönündedir.

Sabah itibarıyla Asya Pasifik borsalarının dünkü negatif havayı fiyatlarında gösteriyor olmasına karşılık vadeli borsaların nispeten daha olumlu görüntüsü, IMKB-100 endeksinin güne 150 puanlık artışla 51.700 civarından başlamasına imkan tanıyacaktır düşüncesindeyim. Dün 52.000 seviyesi kırılırken satış yapamayan yatırımcıların bugün izlemede kalmalarını, olumsuz havanın sürmesi ve 51.150 seviyesinin aşağı yönde geçilmesi halinde hisse azaltmalarını uygun görüyorum.

Genel trendin halen aşağı olduğu unutulmamalı ve bu kapsamda da yeni pozisyon açarken seçici olunmalıdır. İlk çeyrekte kurlardaki yükselişin devam edeceği beklentimize bağlı olarak bu durumdan yarar sağlayabilecek ve/veya bu durumu hisse fiyatlarında gereğinden fazla yansıtmış şirketler portföylerde yer almalıdır.

Gün içi zarar kes veya destek seviyesi olarak 51.150 izlenmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
ISFIN, TOASO, ULKER, PETUN, TRCAS, AKENR

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
DEVA (Olası etki: Sınırlı Pozitif): Şirket, Kocaeli Kartepe’de bulunan 45.145,94 m2 arsa üzerinde kurulu binalarını 9 milyon $ bedelle satmak için anlaşma imzaladı. (KAP)

ECILC (Olası etki: Pozitif): 2007 yılına ilişkin toplam 33,8 milyon TL tutarındaki vergi ve vergi ziyaı cezası için İstanbul 10. Vergi Mahkemesi`nde açılan dava şirket lehine sonuçlandı. (KAP)
GLYHO (Olası etki: Nötr): İştiraki Global Enerji’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu Galata Enerji, Şırnak`ta 2x135 (270) MW gücünde asfaltite dayalı olan termik santralin inşası için China National Electric Engineering Co., Ltd. ile anlaşma imzaladı. (KAP)

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı perakende sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (İtalya) Tahvil ihalesi yapılacak
14:00 – (Türkiye) TCMB PPK toplantı tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 372.000)
16:45 – (ABD) Aralık ayı Chicago PMI açıklanacak (Beklenti: 60,7)
17:00 – (ABD) Kasım ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,4%)

Yazarın Diğer Yazıları