Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Gün sonu 55.800`ün altında olursa hisse azaltmalı

Bigpara Haber

Ülke pozisyonları yeniden yapılandırılıyor olabilir…


IMKB-100 endeksinin Eylül ayında yaşadığı %10.7’lik yükselişe karşılık aynı ayda yurtdışında gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarında %21’lere varan değer kayıpları şu an ülke pozisyonlarının yeniden yapılandırma isteğinin bir sonucu olarak görülebilir.

Brent petrolün Eylül ayında 116 $ seviyesinden 101 $ seviyesine kadar geri çekilmesi, gelirleri çok büyük ölçüde petrol ve doğalgaza bağlı olan Rusya’nın Eylül ayında gösterge borsasının %21.2 oranında değer kaybettirirken, şu an petrolün tekrar 110 $’ın üzerine çıkması tam ters şekilde Rusya borsasını ay başından bu yana %12.5 oranında yükseltti (Tersi ise Eylül-Ekim’de IMKB için geçerli oldu).

Türkiye’nin cari açığının yumuşak karnı olan enerji fiyatlarındaki yükseliş ise cari açık endişelerini artırarak IMKB’deki düşüşte kimi zaman etkili oluyor.

Cari açığı azaltmaya yönelik olarak son yapılan zamlar ve petroldeki artışın enflasyonu körükleyeceği endişesinin yanı sıra TCMB’nin faiz kararı gibi konuların yabancı yatırımcıları korkutması, bir süre Türkiye piyasasındaki ağırlıklarını azaltabileceklerini ortaya koyuyor.

Bu nedenle, IMKB’nin mevcut seviyelerini koruma çabası bile bir başarı olarak görülebilir ve şayet 55.800 seviyesinin üzerinde kalınırsa hisse pozisyonları korunmalı, aksi takdirde ciddi ölçüde azaltılmalıdır.

Ayrıca, önümüzdeki birkaç haftalık periyotta banka ve finans hisselerinden uzakta kalmayı tavsiye ediyor, bunun yerine bilanço beklentisi olan hisselerde pozisyon tutmayı öneriyoruz.

Gün sonu 55.800’ün altında olursa hisse azaltmakta fayda var…

Dünü %2’lere ulaşan yükselişlerle tamamlayan ABD borsalarının bugüne vadeli tarafta ekside olmasının IMKB’de varolan satış baskısıyla birleşme ihtimali gün içinde tekrar 56.000’in altına sarkmayı beraberinde getirebilir. Bu nedenle, güne 56.150 civarından başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksinde yurtdışından pozitif bir haber akışı gelmezse aşağı yönlü zorlamaların artacağını tahmin ediyoruz. Şayet olası satış baskısıyla gün sonunda 55.800 seviyesinin altında kapanış yaşanırsa, hisse azaltmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

TKFEN, BIZIM, ARCLK, PETKM, EKGYO, ENKAI

Basında çıkan haberlerle hareketli olabilecek hisseler:

AEFES (Haberin olası etkisi “Pozitif”)
Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Doğu Avrupa bizim için önemli. Romanya, Bulgaristan, Slovenya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti`nde 3 - 4 yıl içinde yeni ortaklıklar yapacağız dedi. (Kaynak: Milliyet)

Seans sonrasında yayınlanan bilançolarla hareketli olabilecek hisseler:
FROTO (Hisseye beklediğimiz etki: Nötr), TTRAK (Hisseye beklediğimiz etki:Nötr)

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) GFK Tüketici Güven Endeksi açıklanacak
11:00 – (Türkiye) Turizm Bakanlığı Eylül ayında Türkiye`ye gelen yabancı ziyaretçi sayısını açıklayacak
16:00 – (ABD) S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0.0%, Önceki: 0.0%)
17:00 – (ABD) Ekim ayı CB tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 46.0, Önceki: 45.4)
17:00 – (ABD) Ekim ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak
xx:xx – (ABD) Deutsche Bank`ın bilançosu açıklanacak

Dün neler oldu?

AB zirvesi ve birkaç olumlu veri yurtdışını artıya taşıdı…
Çarşamba günü yapılacak AB zirvesine yönelik olumlu tarafta kalmaya çalışan yurtdışı borsalar, Avrupa’dan gelen karışık ama nispeten iyi imalat ve hizmet endeksi raporları, Çin’de yayınlanan imalat sektörü PMI verisinin kritik 50 seviyesinin üzerine yükselmesinin de etkisiyle dünü %1’in üzerinde artıda tamamlarken, IMKB’de geçen hafta başlayan satış baskısı dün de tüm hızıyla devam ederek günün %0.9 aşağıdan yapılmasına neden oldu.

Yazarın Diğer Yazıları