Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Gün içinde 58.500 - 59.250 aralığı takip edilmeli

Bigpara Haber

Guardian’ın haberi olumlu olmasına karşılık yalanlandı, bu nedenle temkinli olunmalı...

Dün yurtdışından gelen onca olumsuz veri akışına rağmen IMKB-100 endeksinin 58.000 seviyesinin üzerinde kalabilmesi ve hatta günü artıda tamamlayabilmesi teknik açıdan oldukça önemliydi ama önceki gün yaşanan ters hareketin ardından henüz olumluya dönmek için biraz erken olduğunu düşünüyoruz. The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre, Fransa ve Almanya’nın EFSF’nin büyüklüğünün artırılması konusunda anlaşmaya varması, her ne kadar dün akşam ABD borsalarında pozitif algı yaratmış olsa da haberin daha sonra AB’li yetkililer tarafından yalanlanması, Moody’s’in İspanya’nın kredi notunu yüksek borçları gerekçe göstererek iki kademe birden düşürmesi, S&P’nin 24 İtalyan finans kuruluşunun kredi notlarını indirmesi ve Almanya’nın borç krizinin aşılması konusunda geçen haftalarda gösterdiği tutum esasında temkinli iyimser olmayı gerektiriyor. Bu nedenle, kısa vadede 58.000 seviyesinin altına inilmediği sürece hisse pozisyonlarının taşınmasını tavsiye ediyoruz.

Açılış beklentimiz 59.000, hareket aralığı 58.500 – 59.250...

İspanya’nın kredi notunun düşürülmesini piyasaların çok umursamayacağını düşünmemizin yanı sıra ve hatta Avrupa’da işlerin daha da kötüleşmesinin Almanya ve Fransa’yı bir şeyler yapılması konusunda hızlandıracağını ve bunun da piyasa oyuncuları tarafından olumlu yönde fiyatlandırılacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle, İspanya haberinin bugün yurtdışı piyasalarda önemli seviyede olumsuz algıya yol açmayacağını öngörüyoruz. Buna karşılık, aşağıdaki piyasa takviminde yer verdiğimiz gelişmelerin gün boyunca izlenmesini öneriyoruz. Son iki gündür gelen makro verilere rağmen piyasaların bu duruma kayıtsız kalmasını borsaların yönü açısından olumlu buluyor ve mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyor ve güne 59.000 seviyesinden başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksinin gün içerisinde 58.500 – 59.250 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:
SARKY, BIZIM, YAZIC, YKBNK, TAVHL

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler:

KCHOL (Beklenen etki: Sınırlı Pozitif): Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın 25 Ağustos 2011 tarihinde yayınlamış olduğu Otoyollar ve Köprülerin Özelleştirilmesi Hakkında İhale İlanı kapsamında birlikte teklifte bulunma imkânlarının değerlendirilmesi amacıyla Koç Holding, merkezi Malezya`da bulunan UEM Group Berhad ve Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında, ortak girişim grubu kurma çalışmalarına yönelik bir mutabakat sözleşmesi imzaladı. İhaleye teklif verilip verilmeyeceği konusundaki karar yapılacak değerlendirmeler sonrasında belirlenecek.

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı konut başlangıçları ve inşaaat izinleri açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 590.000, İzinler 620.000, Önceki: Başlangıçlar 571.000, İzinler 620.000)
15:30 – (ABD) Eylül ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0.3%, çekirdek TÜFE 0.2%, Önceki: TÜFE 0.4%, çekirdek TÜFE 0.2%)
21:00 – (ABD) Bej Kitap (Beige Book) raporu açıklanacak
xx:xx – (ABD) American Express, United Technologies, Travelers ve eBay`ın bilançoları açıklanacak

Dün neler oldu?

Guardian gazetesindeki haber hariç tüm gelişmeler olumsuzdu...

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble`ın Avrupa Birliği zirvesinin borç krizine kesin çözüm getirmesinin beklenmemesi gerektiği ve krizin çözümünün zaman alacağı yönündeki açıklamalarının yanı sıra benzer negatif söylemlerin Almanya Başbakanı Merkel’den de gelmesiyle piyasalarda bozulan hava, Avrupa Borsalarında dün de, gerek Çin’in beklentilerin altında kalan büyüme datası gerekse Fransa’nın kredi notunun düşürülmesi, S&P’nin 24 İtalyan finans kuruluşunun kredi notunu düşürmesi, ABD’de yayınlanan ÜFE ve şirket bilançolarının tahminlerden kötü gelmesiyle devam etti. Buna karşılık, Avrupa borsaları kapandıktan sonra Guardian gazetesinde Fransa ve Almanya’nın EFSF’nin fon büyüklüğünün 2 trilyon dolara yükseltilmesi konusunda anlaştığı haberinin yer alması ABD borsalarını %1.5’un üzerinde artıya taşıdı. Yurtiçinde ise, olumsuz global piyasa şartlarına bağlı olarak gelen satışlara rağmen 58.000 civarındaki teknik desteğinin üzerinde kalmaya çalışan IMKB-100 endeksi, TCMB’nin kura müdahalesinin de etkisiyle günü %0.5 yükselişle tamamladı.

Yazarın Diğer Yazıları