Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Gözler yine Bernanke’de ama…

Siz bakmayın yabancı kurumların “ağırlığını artır” demesine…

Bigpara Haber

FED’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı / sonlandıracağı endişesi ile spekülasyonlarının devam ettiği şu günlerde ana odak noktalarımız ekonomik verilerin ve şirket bilançolarının varlık alımlarına son verme düşüncesini teyit edip etmediğidir.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, verilerin iyi gelmesi borsalarda kötü, kötü gelmesi de iyi yönde fiyatlandırılırken, FED başkanlarının ve/veya Başkan’ın açıklamaları da yeni normallerin oluşturulması açısından yakından takip ediliyor.

Piyasa oyuncuları FED’in varlık alımlarına son vermeye kendilerini hazırlayıncaya kadar borsalardaki bu endişeli fiyatlandırmalar devam edeceğinden, yeni normallerin kabullenileceği zamana kadar gelişmekte olan ülke borsalarında hareketler iki geri, bir ileri şeklinde olacaktır düşüncesindeyim. Bu çerçevede, dün Kansas City Fed Başkanı Ester George’un varlık alımlarının azaltılmasına yönelik açıklamaları ABD borsalarında satış baskısı oluştururken, Almanya’daki ZEW endeksi de Avrupa’da olumsuz yankı buldu. Yurtiçinde ise, gerek batı borsalarındaki değer kayıpları gerekse 70.000’den gelen tepki alımlarının yorgunluğu ve en azından bu seviyelerden “kol kesmeye” razı yatırımcıların satışları dünün ekside kapanmasını sağladı.

Siz bakmayın yabancı kurumların “ağırlığını artır” demesine…

Bugün ise, yurtdışındaki kararsız görüntüye karşılık 75.500’ün üzerinde kalma çabası doğrultusunda güne hafif alımlarla başlanmasını olası görüyorum. Bu kapsamda, gün içerisinde 76.000 seviyesine doğru bir atak yaşansa bile saat 17:00’deki FED Başkanı Bernanke’nin konuşmasına bağlı olarak bir bekleme konumuna geçileceğini düşünüyorum. Bernanke’nin Mayıs – Haziran konuşmalarının piyasalarda yarattığı rahatsızlığın ardından geçen hafta buna bir son vererek tekrar piyasa dostu rolüne soyunması, bugünkü konuşmasından da piyasa oyuncularını rahatsız istemeyeceği sonucunu çıkarmama sebep oluyor. Kimi yabancı kurumlar Türkiye için tavsiyesini “ağırlığını artır” olarak belirlemiş olsa da, çok optimist olmadan gelişmelerin takip edilmesini ve mevcut pozisyonların korunmasını öneriyorum. Yılsonuna doğru çıkış bekleyen bu kurumların aksine bankacılık sektörü karının ivme kaybedeceğini, büyüme ve enflasyon hedefine ulaşılamayacağını, 2014 yılında varlık alımlarının son bulmasından önce bu beklentinin fiyatlara daha önce gireceğini düşünerek bu süreçte 80.000 – 82.000 aralığı görülse bile, 65.000 seviyesinin test edilmesini de olası görüyorum.

Bugün için temkinli iyimserim…

Tüm bunlar çerçevesinde, günün son yarım saatinin Bernanke’nin açıklamalarına bağlı olarak nispeten pozitif yönde geçmesini daha olası görüyorum. Şayet, gün içerisinde 75.500 aşağı yönde kırılmazsa, hisse pozisyonları birkaç günlük taşınabilir görüşündeyim. Buna karşılık, Bernanke yine bir sürpriz yapar da, piyasalara karışık veya olumsuz mesajlar verirse, o zaman hisse azaltımı ön plana gelmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKENR, ECZYT

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın toplantı tutanakları yayınlanacak
12:30 – (Almanya) 5 yıl vadeli Federal Tahvil ihracı yapacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı konut başlangıçları verisi açıklanacak (Beklenti: 951.000)
17:00 – (ABD) FED Başkanı Bernanke, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi`nde yarıyıl sunumu yapacak
21:00 – (ABD) Beige Book raporu yayınlanacak

Yazarın Diğer Yazıları