Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Görüntü pozitif seyrini koruyor

Bigpara Haber

Görünen o ki, global ekonomideki problemler uzunca bir süre daha sürüncemede devam ederek merkez bankalarının parasal genişleme operasyonlarını sürdürmesine, emtialar ve borsaların bu durumdan yararlanmaya devam etmesine imkan verecek.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, ABD Merkez Bankası ile başlayan ilk parasal genişleme adımlarına daha sonra Avrupa Merkez Bankası katıldıktan sonra şimdi de Japonya Merkez Bankası eklemlenecek. Bu kadar çok likiditenin olduğu bir ortamda paranın riskli varlıklara ve/veya ülkelere kaymamasına elbette imkan yok.

Bu nedenle, resmi olarak henüz ataması yapılmamış Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda ve Başkan Yardımcısı Iwata’nın açıklamalarına bakarak 2014 yılına kayabileceği düşünülen likidite genişlemesinin hemen ve farklı şekillerde olabileceği unsuru global borsa endekslerine her negatif haber sonrasında tampon olacak gibi görünüyor. Bunun yanı sıra, yurt içinde bankacılık sektörünün Ocak ayı verilerinin net faiz marjının ciddi bir artış içerisinde olduğunu gösterek ilk çeyrek kar rakamlarının beklentilerden daha iyi gelebileceğini ortaya koyması da İMKB açısından iyi haber diyebilirim.

Bu çerçevede, gerek temettü ödemeleri gerekse sermaye artırımları ile 2012 yıl sonu ve 2013 ilk çeyrek bilançolarının açıklandığı bir dönemde olmamız ve tüm bu haber akışının pozitif beklentiler yaratması, yılın ilk beş aylık döneminin aralardaki kar realizelerine karşılık yükselişle tamamlanacağına dair önemli ipuçları veriyor. Bu nedenle, kısa vadede 80.000 seviyesinin altına inilmediği sürece mevcut pozisyonları bozmaya gerek yok diyebilirim. Ve hatta, olası şekilde 76.000 – 80.000 aralığına gerileme görüldüğü takdirde dönemin şartlarına göre bu durum yeni hisse alımı şeklinde değerlendirilebilir.

Bugün İtalya’nın tahvil ihaleleri…

Bugün piyasalarda takip etmeye değer, borsalara yön verebilecek haber akışı olarak İtalya’nın tahvil ihaleleri bulunuyor. Fitch’in not indiriminin ardından ihalere gelecek talep ve faiz oranlarının seyri piyasalara yön vereceğinden bu gelişme yakından takip edilmelidir. Şayet ihalere yeterli talep gelmezse veya faizler yükselirse, bu durum borsalara satış getireceğinden günlük bazda 82.500 seviyesi destek olarak takip edilmelidir. Aksi takdirde pozisyonlar korunmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

PETKM, KOZAL, ASELS, GUBRF, TUPRS

Seans sonrası açıklanan 2012/12 bilançoları:

BEYAZ, PKENT, UYUM

Dünkü Temettü açıklamaları (hisse başına net nakit):

TUPRS (3,2725 TL)

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Ocak ayı cari işlemler dengesi açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TCMB Ocak ayı cari işlemler dengesini açıklayacak (Beklenti: xxx)
11:30 – (İngiltere) Ocak ayı sanayi üretimi açıklanacak
xx:xx – (Türkiye) Hazine 15 ay vadeli, TL cinsi, kuponsuz devlet tahvili ihalesi yapacak

Yazarın Diğer Yazıları