Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Görüntü aşırı iyimserliğe doğru kayıyor…

Açıklanacak makro veriler çok kötü gelmezse, bu durumda gün sonunda 61.500’in üzerinde kalınma ihtimali kuvvetle muhtemel

Bigpara Haber

Dün AB zirvesinde beklentilerin terse dönmesine bağlı olarak ufak çaplı risk azaltılması tavsiyesinde bulunmuştuk ama ne var ki gerek Barclays’in Türkiye tavsiyesini artırması gerekse Maliye Bakanı Şimşek’in Fitch’in kredi notumuzu artırmasının sürpriz olmayacağı açıklaması hesapta olmayan gelişmelerdi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Global piyasalarda emtia fiyatlarının gevşemeye devam etmesi, net emtia ithalatçısı Türkiye açısından oldukça iyi bir haber. Ayrıca, yatırım kuruluşlarının 2012 – 2013 emtia tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlar yapması, cari açığın ilerleyen aylarda daha da azalacağı ve Türkiye’nin bu yumuşak karnının kısa vadede risk olmaktan çıkacağını göstermesi yönünden de olumlu ve tüm bunların bileşiminde yeni bir not artırımı beklentisi bir süre daha İMKB’yi yukarı yönde sürükleyebilir. Bu nedenle, temkinlilik boyutunda ufak çaplı hisse azaltımını bırakarak mevcut hisse pozisyonlarını 63.500’lere kadar devam edeceğini olası gördüğüm bu trendde taşımak şu aşamada daha makul bir hareket olacak gibi görünüyor. Şayet ilerleyen günlerde yurtdışı piyasalar AB zirvesinden çok fazla negatif yönde etkilenmezse, bu seviyenin tekrar test edilmesi yüksek bir ihtimal olacaktır. Her ne kadar şu an için görüntü Türkiye borsası açısından aşırı iyimserliğe doğru dönüyor olsa da yatırımcıların fazla hırsa kapılmadan ve temkinliliği elden bırakmadan pozisyon almalarını öneriyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Maliye Bakanı Şimşek ve Barclays’den gelen pozitif açıklamalar doğrultusunda güne 61.500 puan civarından başlayacağını düşündüğüm İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde de bu konumunu korumasını bekliyorum. Şayet açıklanacak makro veriler çok kötü gelmezse, bu durumda gün sonunda 61.500’in üzerinde kalınma ihtimali kuvvetle muhtemel olacaktır ve gün içi işlemlerde banka hisseleri tercih edilmelidir (Ör: Garanti Bankası).

Günün önemli haberleri:

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasaların, Türkiye`nin kredi notunun üzerinde fiyatlandırıldığını ve Fitch Ratings`den gelecek bir not artırımının sürpriz olmayacağını ifade etti.

- Barclays, Türkiye hisse senetleri için tavsiyesini yükseltti, Rusya için tavsiyesini “piyasaya paralel”e düşürdü.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

GARAN, TUPRS, ENKAI, TRKCM, TAVHL, TTRAK

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

AKFEN: Şirketin müşterek yönetimindeki dolaylı iştiraklerinden TAV Tepe-Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş.’nin (Tav İnşaat) eşit ortaklıkla kurduğu TAV-CCC-ARABTEC Ortak Girişimi, Abu Dabi Havalimanı`nda yapılacak, 3 milyar doların üzerinde kontrat bedeline sahip yeni terminal binası ihalesini kazandı.

Bugünkü Genel Kurullar:

DEVA, GEREL, KARSN, KILER, KONYA, LINK, LOGO, MGROS, PKART, TBORG, TUKAS

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) 1.çeyrek GSYH (final) açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB son faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) 1.çeyrek GSYH (final) açıklanacak (Beklenti: 1,9%)
15:30 – Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 385.000)
16:00 - AB liderler zirvesi yapılacak (28-29 Haziran)

Yazarın Diğer Yazıları