Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Görüntü 73.000 ve 70.000 diyor

Dünkü yazımda BIST-100 endeksinin bir günlüğüne 75.500’ün altına inmesinin teknik açıdan bir şey ifade etmediğini...

Bigpara Haber

Dünkü yazımda BIST-100 endeksinin bir günlüğüne 75.500’ün altına inmesinin teknik açıdan bir şey ifade etmediğini, bunun teyit edilmesi gerektiğini söylemiştim.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu doğrultuda, gün içinde ABD ve Avrupa’da yayınlanan makro verilerin yanı sıra şirket bilançolarının beklentilerden daha iyi gelmesinin yanı sıra ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin ekonomideki iyileşmenin bir yansıması olarak tekrardan yükselişe geçmesi (%2,50’den %2,59’a) ve Tüpraş’a vergi incelemesinin yatırımcıları tedirgin etmesi gösterge endeksin 75.500’ün altında kalmasına, günü %1,8’lik değer kaybıyla tamamlamasına neden oldu.

Genel görüntü hiç de hayra alamet değil ama temkinlilik elden bırakılmamalı…

Yılsonuna kadarki süreçte aşağıda dört madde halinde sıraladığım unsurların Borsa İstanbul açısından önemli riskler doğurabileceğini ve buna bağlı olarak da 70.000 seviyesinin yeniden test edilebileceğini düşünüyorum.

i) Tüpraş’ın ardından Aygaz’a da vergi denetimine gidilmesi, Tüpraş’taki incelemenin polis eşliğinde yapılması, her iki şirketin de Koç şirketi olması, Gezi parkı olaylarında Koç grubuna ait olan Divan otelinin kullanılmasına Başbakan Erdoğan’ın verdiği tepki, yatırımcıların rutin olarak adlandırılan bu vergi denetimini Koç grubuna yapılmış bir hareket şeklinde algılaması muhtemeldir. Bu algı, bu şekilde devam ederse, Türkiye sermaye piyasalarından para çıkışına yol açabilir ve bu durumda Borsa İstanbul’daki geri çekilme 70.000’e kadar hız kazanabilir.

ii) ABD’de yayınlanan makro veriler her ne kadar karışık gelse de, ağırlıklı olarak düzelme sinyalleri veriyor olması, varlık alım programının Eylül ayından sonra azaltılacağı düşüncesini destekliyor. Global piyasalara pompalanan para akışının azalacak olmasının yanı sıra ABD’de yükselişe geçen faizlerin de etkisine bağlı olarak önümüzdeki dönemde likiditenin gelişmekte olan ülkelerden ABD’ye kayacak olmasının borsalarda daha önceden fiyatlandırılacak olması, gösterge endekse yönelik olumlu beklentilerin terse dönmesine ve yine 70.000 hedefine doğru yol almasına sebep olabilir.

iii) Türkiye’de son dönemde açıklanan makro veriler, yılsonu büyüme hedefi olan %4’ün tutma olasılığını oldukça azaltıyor. Bunun yanı sıra, enflasyonun son dönemde tekrar artışa geçmiş olması ve Temmuz ayı enflasyonunun geçen yılın üzerinde gelerek yıllık bazda yine %8’in üzerinde seyretmesini muhtemel kılması, %4,5 olan politika faizi ve son iki aylık yükseliş sonrasında daha yeni artıya dönen reel getiriye ilişkin çok fazla cazibe yaratamıyor düşüncesini şekillendiriyor.

iv) Hükümetin iç siyasette şu ana kadar sürdürdüğü başarılı işlerin Gezi olayları sonrasında gölgelenmesi, Avrupa’dan gelen eleştirilere verilen tepkilerin bakış açılarının sorgulanmasına yol açması, önemli bir müttefik olarak görülen Mısır’da yapılan darbe ile bu işbirliğinin askıya alınması, bölgedeki ticaretin orta vadede kan kaybetme riski yaratması, Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin iradesi ve beklentilerinin dışına kaymaya başlaması, yalnızlaşma görüntüsünün ortaya çıkması bugünlerde olmasa bile dış ilişkiler açısından da yatırımcıların tedirginlik yaşayabileceğini düşündürüyor.

Peki, bugünün piyasa akışında neler var?

İç dinamikler nedeniyle bizi ne derece etkiler bilemiyorum ama bugün global piyasalarda etkili olabilecek haber / veri akışını şu şekilde sıralayabilirim: seans öncesinde yayınlanacak şirket bilançoları, Almanya’da IFO güven endeksi, İngiltere’de 2.çeyrek büyüme, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve işsizlik maaş başvuruları. Unutulmamalıdır ki, makro veriler iyi gelmeye devam ettiği sürece ABD’nin varlık alımlarını azaltma düşüncesi ağırlık kazanmaya devam edecek, ABD 10 yıllık faizleri yükselecek ve hatta 2014 yılında da faiz artırımları konuşulmaya başlanacak. Tüm bu gelişmelerin Türkiye borsası ve ekonomisi açısından baskı oluşturacağı gerçeğinden yola çıkarak 2014 yılında BIST-100 endeksinin yönünün eksi olması ciddi bir olasılık olarak önümüzde duruyor. Bugünkü verilere yönelik beklentilerin nispeten kötümser olması ve verilerin de bu şekilde gelmesi halinde ise, bu durum gelişmekte olan borsa endeksleri açısından günlük bazda pozitif olacaktır. Borsa İstanbul’da bugünkü yönü belirleyecek esas gelişmelerin iç kaynaklı olması sebebiyle yurtdışı etkisinin sınırlı kalmasını bekliyorum. 73.000’in test edileceğini düşündüğüm gün içerisinde şayet 73.000 desteği de kırılırsa, bu durum 70.000’e inişe dalalet olacağından zararına da olsa, hisse azaltımı gözönünde bulundurulmalıdır. Bugünkü destek 73.000, direnç ise 75.500’de yer almaktadır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Bugün açıklanacak ABD bilançoları:

Seans Öncesi: 3M, Dow Chemicals, GM, Colgate Palmolive,
Seans Sonrası: amazon.com, Starbucks

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
HALKB

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (İspanya) 2.çeyrek işsizlik oranı açıklanacak
11:00 – (Almanya) Temmuz ayı IFO güven endeksi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) 2.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü)
12:00 – (İtalya) Temmuz ayı tüketici güven endeksi açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB Temmuz ayı kapasite kullanım oranını ve reel kesim güven endeksini açıklayacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 1,5%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 341.000)

Yazarın Diğer Yazıları