Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Geçen hafta hazmetmeyle geçti…

Geçen haftayı yurtdışı piyasalar, son üç haftadan bu yana alınan merkez bankası kararlarının hazmedilmesi süreciyle geçirdi

Bigpara Haber

Geçen haftayı yurtdışı piyasalar, son üç haftadan bu yana alınan merkez bankası kararlarının hazmedilmesi süreciyle geçirdi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ECB ve FED kararlarının zaman kazanma dışında çok önemli bir etkiye sahip olmayacağını düşünmem doğrultusunda, bu görüşümün piyasalara esas itibarıyla ne şekilde yansıyacağı birkaç hafta içerisinde belli olacaktır. Piyasaların her gelişmeyi reel şekilde fiyatlandırmıyor olması, bakış açısına göre ve/veya mevcut pozisyona göre tavır alınması, reel düşünmeye çalışan yatırımcıları her dönem terse düşüren durum olmuştur. Bu nedenle, önümüzdeki haftalarda merkez bankası kararlarını bu açıdan izleme konumunda olunması faydalı görünüyor.

2012 tahminlerinin tutma ihtimali daha da azaldı…

S&P’nin Suriye üzerinden bölge ülkelerine yaptığı uyarı geçen hafta İMKB-100 endeksinde baskı yaratırken, İş Bankası’nın izlemekte olduğu alacaklar için ayırdığı karşılık miktarında politika değişikliğine gideceğini açıklaması bankacılık sektörü hisselerine Cuma günü alım getirdi ve İMKB’deki haftalık kayıpların ¾’ü geri alındı. Bakanlar Kurulu’nun, akaryakıt ürünleri, alkolden alınan özel tüketim vergisi oranları ve tutarlarında artışa gitmesi ve tapu işlemleri üzerinden alınan tapu harçlarını artırması TCMB’nin 2012 yılı enflasyon hedefini tutturmasını zora sokacağını tahmin ediyorum. Normalde gerçekleşme ihtimalini zayıf gördüğüm enflasyon hedefinin, son karar sonrasında daha da zora girecek olması, kredi derecelendirme kuruluşlarının üçlü sac ayağından biri olan enflasyonun yanı sıra büyüme ve cari açığın da 2012 yılı hedeflerini tutturamayacağı öngörüm nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşlarının bu yıl Türkiye’nin kredi notunu artırması çok düşük bir ihtimal olacaktır. Bu çerçevede, her ne kadar İMKB’de yükseliş trendi devam ediyor ve bu kanal içerisinde hareket ediliyor olsa da, sanal beklentilerle sürüklenen İMKB’de yeni pozisyon açılmasından yana değilim. Bu nedenle, şu an için sadece mevcut hisse pozisyonlarının korunmasını uygun görüyorum.

Borsalarda Ekim ayı iyi, Kasım kötü geçebilir…

Kasım ayının ilk haftası ABD’de Başkanlık seçimleri olacak. Başkan Obama’nın iç piyasayı canlı tutma ihtiyacı bu dönemde global borsa endekslerine destek olabilir ama sonrasında gerek daha da zayıfladığının görüleceğini düşündüğüm makro veriler gerekse beklentilerin sona ermesi ve global yavaşlama endişelerinin ön plana çıkmasıyla borsa endekslerinde Kasım ayında düşüş yönlü seyirler muhtemel olabilecektir. Ekim ayında ise, son 20 yıllık süreçte İMKB’nin %60 oranda yükseliş sergilemesi ve ortalama %4,8 oranında değer kazandığı analizinin yanı sıra ABD Başkanlık seçimlerinin pozitif etkisine bağlı olarak yükseliş yönlü hareketin ağır basabileceğini öngörüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Cuma akşamı ABD borsalarında yaşanan kar satışlarının bu sabah da devam ediyor olmasına bağlı olarak İMKB-100 endeksinin güne 67.500 civarından başlangıç yapmasını, ilerleyen saatlerde bu satış baskının bankacılık sektörü öncülüğünde devam etmesini bekliyorum. Bu nedenle, gösterge endeksin gün sonuna doğru 67.500’ün üzerinde kaldığı görülmedikçe gün içi pozisyon açılmamalı ve hatta haftalık bazda azaltıma gidilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TAVHL, GUBRF, ASELS, MGROS, ECILC

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

VAKBN: Vakıflar Genel Müdürlüğü, sahip olduğu Türkiye Vakıflar Bankası hisselerini Hazine Müsteşarlığı’na devredecek. (Foreks)
TCELL: Turkcell’in ana ortaklarından TeliaSonera, Cenevre’deki Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tahkim mahkemesinde kazandığı dava kararını, ABD’deki Güney New York Federal Bölge Mahkemesi’nde tasdik ettirmeyi başardı. ABD Federal Mahkemesi, “Çukurova, Turkcell’i Sonera’ya devretmeli” dedi. (Vatan)
TAVHL: KKTC’nin 27 Eylül’de yapacağı Ercan Havaalanı’nın 25 yıllığına kiralanması ihalesine TAV, Limak ve IC’in de aralarında olduğu 8 şirket başvurdu. (Milliyet)
GUBRF: Gübretaş ile Suudi işadamı Al Turki’nin de ortak olduğu Negmar Denizcilik, Eskihisar-Topçular arasında arabalı vapur seferleri başlatmak için 3 feribot aldı. Seferler 25 Ekim’e kadar başlayacak. (Star)
SAHOL – ALARK – AKSEN - PRKME – ZOREN: Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.`deki, TEDAŞ`a ait %100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesinde Ön Yeterlik için 9 adet başvuru yapıldı. Başvuru yapan firmalar şöyle: EnerjiSA, Park Holding, Zorlu Holding, Cengiz- Kolin-Limak OGG, Alsim Alarko, Elsan-Tümaş-Karaçay OGG, Aksa Elektrik Perakende Satış, İş-Kaya İnşaat Sanayi, Genpa Telekomünikasyon.

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
12:00 – (Türkiye) Hazine 10 yıl vadeli TL cinsi tahvil ihalesi düzenleyecek
14:30 – (Türkiye) TCMB Eylül ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Eylül ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak
17:30 – (ABD) Eylül ayı Dallas FED imalat sanayi verisi açıklanacak (Beklenti: 0,5)
xx:xx – (ABD) 13 ve 26 haftalık hazine bonosu ihalesi düzenlenecek

Yazarın Diğer Yazıları