Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Geçen hafta borsalar yükselişteydi. Bu hafta ise...

İMKB’nin bugünü 71.800 civarından artıda kapatmasını olası görüyorum.

Bigpara Haber

Geçen hafta borsalar yükselişteydi… Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının telekonferans görüşmesinin speküle edilmesi, açıklanan makroekonomik ve şirket bazındaki verilerin beklentilerden iyi gelmesi geçen hafta yurtdışı borsaların yükseliş yönlü seyretmesine neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle dört gün işlemlerin yapıldığı İMKB’de ise, Moody’s’in not artırımına gitmeyeceği şeklinde görülen açıklamalarına karşılık piyasa oyuncularının Fitch’den not artışı beklentisini koruması, gerilemeye devam eden faizlerin bankaların karlılığını artıracağı şeklinde fiyatlandırılması ve Ekim vadeli kontratların sonuna gelinmiş olmasının kısa pozisyondakileri sıkıştırma çabası İMKB’nin TL bazlı tarihi en yüksek seviyesini görmesini sağladı.

TÜİK verisine bağlı olarak bugün artıda görünüyor…

Bu hafta global piyasalar açısından oldukça önemli bir hafta olacak. 6 Kasım tarihindeki ABD Başkanlık seçimlerine odaklanacak olan piyasalar, seçimleri Obama’nın kazanması halinde, makro verileri ve Avrupa – İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararlarını aksi takdirde ise Romney’e yönelik negatif algılamayı fiyatlandıracaktır. Son yapılan anketler Obama’nın %48, Romney’in %47 oy oranı olduğunu ortaya koyarken, kararsız seçmenler yine seçimlerin sonucunu belirleyecek gibi görünüyor. Bu kapsamda, Obama’nın kazandığı varsayımının bile piyasalara çok büyük bir rahatlama getirmesini beklemediğimi ve seçim sonuçlarının ne şekilde geleceğine bakarak kar satışlarına karşı hazırlıklı olunmasını öneririm. Yurtiçinde ise, bugün TÜİK Ekim enflasyonunu açıklayacak. Kredi derecelendirme kuruluşları açısından büyüme, cari açık ve enflasyon üçlemesinin oldukça büyük önem taşıması nedeniyle bugünkü veri Fitch açıklaması öncesinde daha da önem kazandı diyebilirim. Veriye yönelik beklentinin TÜFE’de %2,17 olmasına karşılık ben datanın bu seviyeye yakın veya biraz daha iyi gelmesini ve böylesi bir durumun İMKB’ye gün içi alımlar getirebileceğini bekliyorum. Fitch’in 8 Kasım toplantısında not artırımının yerine görünümün pozitife yükseltilmesini daha olası gördüğüm için yarın kar satışı tarafında olunmasını daha yerinde bulduğumu belirtmek isterim.

Gün sonu kapanışını 71.800 civarından bekliyorum…

ABD piyasaları Cuma günü ikinci yarıdan sonra satış eğilimini artırdı ve bu kapsamda borsa endeksleri günü %1 ekside tamamladı. ABD vadeli borsaları ise bu sabah kayıpların bir kısmını geri alırken, Almanya vadelileri %0,5 civarında ekside seyrediyor. Bu durum, İMKB’nin güne hafif ekside başlayacağı sinyallerini verirken, enflasyon verisine doğru ve sonrasında alıcıların sahneye çıkmasını ve yönün tekrar artıya dönmesine neden olmasını bekliyorum. Özetle, İMKB’nin bugünü 71.800 civarından artıda kapatmasını olası görüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

EKGYO, KOZAL, THYAO

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

TAVHL (Hisseye beklenen etkisi NÖTR): BNP Paribas, Tav Havalimanları için tavsiyesini `Al` olarak tekrarladı. (Fiyat Hedefi 12.50 TL)

THYAO (Hisseye beklenen etkisi POZİTİF): Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’in Lufthansa ile THY`yi ortak işletmeye sokalım isteğine olumlu yanıt verdiğini, THY ve Lufthansa ile müşterek adım atılabileceğini söyledi. (Cihan)

TTKOM (Hisseye beklenen etkisi NEGATİF): Morgan Stanley, Türk Telekom için tavsiyesini Equalweıght`ten Underweıght`e indirdi.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Ekim ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE 2,17%, ÜFE 1,21%)
17:00 – (ABD) Ekim ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak (Beklenti: 54,9)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 4 yıl (1582 Gün) vadeli sabit kuponlu tahvil ile 10 yıl (3640 Gün) vadeli TÜFE`ye endeksli devlet tahvil ihalesi düzenleyecek

Yazarın Diğer Yazıları