Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Fransa üzerinden oynanan oyun bozuluyor

Bigpara Haber

İki gündür Fransa üzerinden piyasalarda oynanan oyun bozuluyor…



Önceki gün Fransa’nın kredi notunun düşürüleceğine oynayan yatırımcı kisvesi altındaki bir takım kurum veya kişilerin bu oyununun Fitch ve Moody’s tarafından bozulmasının ardından bu defa Fransa bankalarının düşük sermaye yeterliliğine oynanması puslu, belirsiz ve tedirginlik ortamında her türlü yola başvurulduğu görüntüsü yaratıyor. Bu kirli oyun, piyasalar yine yükseliş trendindeyken dün bu defa “Asyalı bankalar bazı Fransız bankalarına kredi line’larını durdurdu” söylentisiyle tekrar sahnelendi fakat bu haberin de doğru olmadığı ilerleyen saatlerde görüldü. Bu durum bize, ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından AAA kredi notuna sahip fakat zayıf bir takım halkalara yönelik bu tür asılsız haberlerin çıkartılarak piyasalardaki dalgalanmadan bir takım kesimlerin çıkar / fayda sağlanmaya çalıştığını / çalışacağını ve bunun belirsizliklerin ortadan kalkıncaya kadar devam edeceğini gösteriyor. Dünkü asılsız söylentilerin IMKB’yi +2.5%’den -3.0%’e kadar çekmesinin ardından gerek ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaş başvuruları verisinin az da olsa iyileşme göstermesi, şirket karlılıklarının iyi gelmesi gerekse Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Almanya Başbakanı Merkel’in 16 Ağustos’ta Avrupa’nın borç krizini görüşeceğinin açıklanması, başta IMKB olmak üzere tüm global borsa endekslerine alım yönünde yansıyarak bir kez daha Fransa bahane edilerek ortaya koyulan oyunun bozulmasını sağladı.

16 Ağustos’tan bir şey çıkmaz, yükselişlerde hisse azaltılmalı…

Dünden gelen pozitif havanın ve IMKB kapandıktan sonra ABD borsalarının artısının iki katına çıkması bugüne başlangıçta ABD vadeli borsalarının %1 civarındaki eksisini engelleyeceğini düşünüyoruz. Gün içinde yeni bir negatif haber gelmediği takdirde 16 Ağustos’ta yapılacak zirveye yönelik olumlu beklentilerin satın alınarak saat 15:30’daki ABD verilerine kadar artıda kalmaya çalışacağını tahmin ettiğimiz IMKB’nin bu saatten sonra açıklanacak ve karışık geleceği öngörülen bu veriler doğrultusunda dalgalı seyredeceğini tahmin ediyoruz. Bu beklentilerimiz çerçevesinde, dün de söylediğimiz yükselişlerde yavaş yavaş hisse azaltımı yapılmalı söylemimizi koruyoruz.

Bugünün piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0.6%, Önceki: 0.1%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak (Beklenti: 63.0, Önceki: 63.7)
17:00 – (ABD) Haziran ayı işletme stokları-satışları açıklanacak (Beklenti: 0.6%, Önceki: 1.0%)
18:00 – (Türkiye) İMKB şirketlerinin 6 aylık konsolide olmayan mali tablolarını son gönderme tarihi

Teknik açıdan hacimli tepki veren hisseler:
ALARK, VAKBN, AKGRT, TRGYO, TUPRS

Dün bilançosunu açıklayan şirketler:

AFYON, AGYO, AKALT, AKMGY, ALGYO, ARMDA, AYCES, BAKAB, BFREN, BISAS, BMEKS, BSKYO, BSOKE, DURDO, ECBYO, EGGUB, EKGYO, EUKYO, GARFA, GRNYO, ISFIN, ISGYO, KAREL, KARKM, KNFRT, LINK, MATAS, MIPAZ, PETKM, PINSU, PKENT, PRKME, SAGYO, SANKO, TEBNK, VAKBN, VAKKO, VKING, YGYO

Yazarın Diğer Yazıları