Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Fitch`ten yılsonuna kadar not artırımı gelmesi zor

Yurtdışı borsalar Schaeuble ve borç krizi umutsuzluğuyla değer kaybetti

Bigpara Haber

Yurtdışı borsalar Schaeuble ve borç krizi umutsuzluğuyla değer kaybetti…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Yunanistan’ın borç geri ödemelerinde daha fazla zaman talep etmesine yönelik olarak Almanya Maliye Bakanı Schaeuble’ın “daha fazla zaman daha fazla para demek” şeklinde yaptığı açıklamaların piyasalarda yarattığı rahatsızlık, bu kapsamda İspanyol faizlerinin tekrar yükselişe geçmesi, piyasa oyuncularının dünkü Merkel – Hollande görüşmesine ve borç krizini nasıl çözeceklerine yönelik karamsar bir hava içerisine girmesi, St.Louis FED Başkanı Bullard’ın FED tutanaklarına yönelik yaptığı olumsuz açıklamalar çerçevesinde tutanakların geçen ayki ilerlemeleri içermediğini söyleyerek FED’in şu an parasal genişlemeye gitmesinin bir anlamı olmadığı mealindeki söylemleri yurtdışı borsaların dünü satış baskısı altında geçirmesine neden oldu.

Yurtiçinde ise, yine kredi notunun artırılacağı beklentisinin hakim olması ve bu doğrultuda Fitch’in zaman vermese de Türkiye’nin kredi notunun artırılmasında doğru yolda olduğunu söyleyerek cari açık ve enflasyonun makul seviyelere gelmesi halinde ülke notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilebileceğini açıklaması İMKB-100 endeksinin günü yatayda ve 66.000 psikolojik seviyesinin üzerinde tamamlamasına neden oldu.

Fitch’den yılsonuna kadar not artırımı gelmesi zor…

Fitch’in dün yaptığı ön açıklamalar kredi notunun artırılacağı beklentisi açısından önemliydi ama şunlar gerçekleşirse not artırımı olur diyerek zaman vermemesi de dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardı. Kurumun GSYH’ın %10’u seviyesindeki cari açığın sürdürülemez olduğunu söylemesinin yanı sıra %5’i işaret etmesi yaklaşık 40 milyar $ seviyesinde bir açık anlamına geliyor ki, ilk 6 ayda cari açığın 31,1 milyar $ seviyesine ulaşması, yıl sonu hedefinin 65,4 milyar $ olması, piyasa beklentisinin ortalama 60 milyar $ civarında bulunması ve tüm bunlar çerçevesinde 60 milyar $’lık bir açığın bile %7,5 oranına denk gelmesi kötünün iyisi olarak yorumlanabilir ve bu seviyenin kredi notunun artırılması için yeterli olmayacaktır.

Ayrıca, enflasyon tarafına baktığımızda global çapta yaşanan kuraklığın tarımsal emtia fiyatlarını yükseltmesi, petrol fiyatlarının parasal genişleme beklentileri ve bölgesel sorunlar nedeniyle tekrar 115 $’ın üzerine yükselerek yurtiçinde benzine son bir ayda 3.kez zam yapılmasına sebep olmasının Temmuz ayı itibarıyla %9,06 olan TÜFE’yi, yıl sonunda piyasa beklentisi olan %6,73’e, TCMB beklentisi olan %6,2 seviyesine indirmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Bu açılardan Fitch’in özellikle değindiği bu iki veride beklentilerin yakalanmasının zaman alacağını öngörmem nedeniyle Kurum’dan kısa vadede (yılsonuna kadar) not artışı beklemiyorum.

Ayrıca, yurtiçinde devam eden soğumanın yanı sıra Suriye belirsizliği ve artan terör olaylarının da riskleri daha da arttırarak not artışı önünde kısa vadeli set olacağını düşünüyorum. Uzun lafın kısası, uzun vadede olası görünen not artışını global risklerin had safhaya yükselmeye başladığı şu dönemde olmasını mümkün olmadığını söylüyor, bu beklentiyi satın alarak İMKB’yi yükseltmeye çalışan yatırımcı kisvesi altındaki işlemcilerin olayları olduğundan farklı göstermeye çabaladığını düşünüyorum.

Bu inançsızlığıma karşılık, işlemcilerin ters hareketleri nedeniyle endeksin tekrar 67.500 ve 70.000 seviyelerini test etmesini muhtemel görüyor ama yeni pozisyon açarken çok dikkatli olunmasını tavsiye ediyorum. Şu an yabancı payının %63,8 seviyesinde olduğu, daha önceki 71.777 zirvesinde bu rakamın %68 olduğu gözardı edilmemeli ve yabancı payı göz ucuyla devamlı takip edilmelidir.

Bugün ne yapılmalı?

Avrupa piyasaları kapandıktan sonra ABD borsalarının daha fazla değer kaybetmesine karşılık sabah itibarıyla ABD vadelilerinin %0,15 civarında toparlanma sergilemesine bağlı olarak İMKB’nin güne 66.000 civarından yatayda başlamasını bekliyorum. Saat 13:15’deki görüşmenin ardından AB liderlerinden olumlu haberler gelmeyeceğini düşünmeme paralel olarak ilerleyen saatlerde Avrupa borsalarının değer kaybedeceğini, İMKB’nin ise yine tutunmaya çalışacağını öngörüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

HALKB, TUPRS, TTKOM, BIZIM

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

BANVT: Banvit`in Kurumsal İletişim ve Gelişim Müdürü İlgi Görener, Arap ülkelerinden oldukça fazla talep olduğunu ifade ederek, bu bölgede satışlarımız tatmin edici bir seviyeye ulaştığında yatırımın fizibilitesine bakıp, Dubai’de ileri işlem üretim tesisi kurmayı düşünüyoruz dedi. (Hürriyet)

Seans sonrası açıklanan 2012/06 dönemi bilançoları:

CIMSA, DEVA, TKFEN

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) 2.çeyrek GSYH (2.tahmin) açıklanacak
13:15 – (Almanya) Almanya Başbakanı Merkel ile Yunanistan Başbakanı Samaras borç krizi konusunda ikili görüşme yapacak
14:00 – (Türkiye) TCMB son faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Ağustos ayı ikinci sonuçları açıklanacak
15:30 – (ABD) Temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: 1,9%)

Yazarın Diğer Yazıları