Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Fitch kararına birkaç adım kala

Dünkü ufak kar satışlarının ardından aceleci şekilde satış tarafına geçilmemesini, ara desteklerden tepki gelip gelmeyeceğinin gözlenmesini öneriyorum

Bigpara Haber

Dün yurtdışı karışıktı, İMKB ise satıcılı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını piyasa beklentilerine yakın denebilecek şekilde 0,50 puan düşürürken, yatırımcılara kullanabilecekleri pozitif argümanlar vermedi.

Her ne kadar yurtdışı borsalar Avrupa Birliği liderler zirvesi nedeniyle bekleme modunda olsa da, ABD’de yayınlanan 3 makro veriden 2’sinin beklentiden iyi gelmesi Avrupa borsalarının artıda seyretmesine imkan tanımıştı. Buna karşılık, İMKB-100 endeksinin ay başından bu yana yaşadığın yükselişin getirdiği yorgunluk ve kar satışları İMKB’nin dünü 70.300 desteğinin hemen üzerinde tamamlamasını sağladı.

Fitch kararına birkaç adım kala…

Dün yaşanan kısmi kar realizesinin endeksi 70.300 puana geriletmesi, hemen “geri dönüş başladı” şeklinde algılanmamalı. 2-3 haftada 66.000 seviyesinden 71.000’lere yaşanan yükselişin ardından bu tür geri çekilmeler normal karşılanmalıdır. Bu kapsamda, gösterge endeks kısa vadede 69.800 seviyesinin altına inmezse mevcut hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım. Kasım ayının ilk haftasında, gerek ABD Başkanlık seçimi gerekse Fitch’in Türkiye hakkındaki kararının bu geri çekilmeyi sınırlayacağını düşünmeme karşılık “not artırılacak” beklentisi yaratan oyuncuların bu defa olası tersi bir tavır takınmasına karşı da uyanık olunmalıdır. Bu köşeden daha önce defalarca “not artışı beklemediğimi fakat en fazla görünümün pozitife yükseltilebileceğini” ifade etmiştim. Şayet, önümüzdeki aylarda kredi derecelendirme kuruluşları beklediğim şekilde bir karar verirse, bu durum iki açıdan değerlendirilmelidir. Bunlardan ilki; beklentinin sona ermesi, ikincisi ise; pozitif görünüm 2013’de not artırımına yol açacak söylemidir. Normal şartlarda beklentilerin sona ermesinin hemen akabinde kar satışları görülürken, bu defa oyuncular geçmişte olduğu gibi ters psikolojiye oynayabilir. Bu açıdan net bir şey söylemek oldukça güç olsa da, şahsen olası böyle bir durumun önce alış sonra satış yönünde kullanılma ihtimalini daha yüksek gördüğümü belirtmek isterim.

Bugünün piyasa gündemine bakıldığında, gün içerisinde sadece AB zirvesi ve akşam saat 17:00’deki ikinci el konut satışları verileri olduğu görülüyor. Açıklamalara bakarak AB zirvesinden piyasalarda yükseliş yaratabilecek bir şey çıkmasını beklemiyorum. İkinci el konut satışları verisinin ise, önem derecesine bağlı olarak borsalardaki etkisinin sınırlı olacağını tahmin ediyorum. Tüm bunlar kapsamında, İMKB-100 endeksinin gün içerisinde 70.300 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışacağını, şayet başaramazsa 70.000’i destek oluşturmaya çabalayacağını öngörüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Dün akşam açıklanan ve beklentileri karşılamayan Google ve Microsoft bilançolarının negatif etkisiyle güne hafif kayıplarla başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinde yeni pozisyon açılmamasını, 70.300 ve 70.000’in gün içi pozisyon kapamalarda takip edilmesini tavsiye ediyorum. Dünkü ufak kar satışlarının ardından aceleci şekilde satış tarafına geçilmemesini, ara desteklerden tepki gelip gelmeyeceğinin gözlenmesini öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKFEN, CIMSA, TRKCM, PETKM, ARCLK

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ARCLK: Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Tata`nın patronu Ratan Tata ticarette işbirliğine gitme kararı aldı. Hindistan`ın en büyük beyaz eşya üreticilerinden olan Voltas ile görüşmelere başlayan Arçelik, yeni bir yatırım yapacak. İki dev şirket işbirliğini buzdolabı, iklimlendirme ve çamaşır makinesi alanlarında gerçekleştirecek. (Sabah)
TCELL: Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell Grup olarak 2012 yılsonu gelir ve amortisman, vergi ve faiz öncesi karı(AVFÖK) beklentilerini yükselttiklerini söyledi.
THYAO: Goldman Sachs, Türk Havayolları için tavsiyesini `Sat`tan `Nötr`e yükseltti. (Foreks)

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (İtalya) Ağustos ayı sanayi siparişleri açıklanacak
16:00 – (Türkiye) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret hisselerini satışında son teklif verme tarihi
17:00 – (ABD) Eylül ayı ikinci el konut satışları açıklanacak (Beklenti: 4.750.000)
xx:xx – (AB) AB Liderler Zirvesi yapılacak (18-19 Ekim)
xx:xx – Almanya Başbakanı Merkel ve Yunanistan Başbakanı Samaras, bu sabah Brüksel`de biraraya gelecekler

Yazarın Diğer Yazıları