Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

FED’den niceliksel genişleme beklentisi satın alınıyor

Yukarı yönelişlerde ilk direnç 63.000, sonrasında ise 63.500 olacaktır

Bigpara Haber

Önemli bir veri olan ABD perakende satışlar datasının beklentilerden kötü gelmesi ve IMF’nin küresel büyüme tahminini düşürmesiyle borsalar açısından negatif veri akışının olduğu bir günün geride bırakılmasına karşılık borsaların bu haberlere olumsuz yönde tepki vermediğini ve hatta bu verileri FED daha fazla niceliksel genişlemeye gidecek şeklinde yorumladığını görmekteyiz.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu kapsamda, dünü yatayda tamamlayan borsaların FED beklentisini satın almaya çalışarak bugüne artıda başlamasını bekliyorum. FED Başkanı Bernanke’nin saat 17:00’deki Senato Bankacılık Komitesi’nde yapacağı sunuma kadar bu beklentinin korunmaya ve piyasa katılımcılarının olumlu tarafta kalmaya çalışacağını düşünüyorum.

Bunun yanı sıra, gün içerisindeki tahvil ihraçları, ZEW, TÜFE, sanayi üretimi, KKO gibi makro veriler de piyasaların yönünü bulmasında önemli olacaktır.

Her bir verinin veya haberin kendi açısından önemli olması ve piyasadaki yönü çevirebilecek derecede etkiye sahip olması nedeniyle, borsalar açısından bugünün, artıda kalmaya çalışılarak fakat yükseliş eğilimli olması daha muhtemel görünüyor.

Şayet FED Başkanı Bernanke konuşmasında piyasanın beklediği şekilde niceliksel genişleme sinyali vermezse, bu durum en azından sonraki gün borsalara düşüş yönünde yansıyacaktır düşünüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

FED Başkanı Bernanke’nin akşam saat 17:00’de yapacağı sunuma kadar pozitif tarafta seyretmeye çalışacağını düşündüğüm İMKB-100 endeksinde olası negatif haber akışıyla bir geri çekilme yaşanırsa 62.400 seviyesi destek olarak değerlendirilmelidir. Yukarı yönelişlerde ilk direnç 63.000, sonrasında ise 63.500 olacaktır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKBNK, AKENR, ZOREN, ALARK

ABD’de Bugün Açıklanacak Bilançolar:

Intel (B: 0,52 $), American Express (B: 1,09 $), Bank of America (B: 0,15 $), IBM (B: 3,43 $)

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,3%; çekirdek TÜFE 0,2%)
16:15 – (ABD) Haziran ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,3%; KKO 79,2%)
17:00 – (ABD) FED Başkanı Bernanke, Senato Bankacılık Komitesinde konuşacak
xx:xx – (İspanya) 12 ve 18 aylık tahvil ihaleleri yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları