Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

FED`den desteğe devam

FED`den piyasaları desteklemeye devam

Bigpara Haber

Avrupa piyasaları dünü yatayda tamamladı…Apple’dan gelen güçlü bilançoyla güne yükseliş eğiliminde başlayan Avrupa borsaları, ilerleyen saatlerde yayınlanan haber akışıyla (Almanya’da IFO, İngiltere’de GSYH, sorunlu ülke tahvil faizlerinde ufak çaplı yükseliş vb) yataya yakın sayılabilecek seviyelerde kapanışlar gerçekleştirdi.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni

IFO endeksinin 3.ayda da yükselişini sürdürmesi borsalara pozitif destek verirken, İngiltere’deki daralmanın beklentiden bir miktar fazla olarak -0,2% seviyesinde gerçekleşmesi ve faizlerdeki kıpırdanma bu olumlu görünümü törpüledi.

FED piyasaları desteklemeye devam ediyor…

Avrupa piyasaları kapandıktan sonra ABD’de, haftanın beklenen en önemli haberi olan faiz kararı ve sonrasındaki açıklamalar borsalara yön verdi. FED’in beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmemesine karşılık merakla beklenen 3.niceliksel genişlemeye gidilecek mi? sorusunun yanıtı Bernanke tarafından “3. niceliksel genişleme masada, fakat karar yok” şeklinde verildi.

FED’in büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gitmesine karşılık işsizlik tahminlerini de düşürmesi ve olağanüstü düşük faiz seviyesinin 2014 yılı ikinci yarısına kadar sürdürüleceğini açıklaması (ki bu daha önce 2013 yılı ortasıydı) piyasalara güç katan diğer açıklamalar oldu. FED’in bu açıklamalarının bugün borsalara yükseliş yönünde yansıyacağı aşikar görünürken, niceliksel genişleme sinyali euro/dolar paritesi (1,3107) üzerinden altın fiyatlarında olduğu üzere 2012 yılında emtialara destek verecektir.

İMKB-100 endeksinin bugünü 55.000 seviyesinin üzerinde kapatacağını öngörüyorum…

FED kararıyla Avrupa borsaları kapandıktan ABD borsalarının %1 civarında yükselmesi bugün Avrupa borsalarının güne alıcılı başlayacağını ortaya koyuyor ve bunun bir yansıması olarak İMKB-100 endeksinin 55.100 – 55.200 aralığından güne başlamasını bekliyorum.

Sabahki yükselişin ilerleyen saatlerde de sürdürülmek isteneceğini düşünerek, bu pozitif seyir beklentimin, saat 15:30 – 17:00 aralığında yayınlanacak ABD makro verilerine kadar korunacağını ve günün yönünün bu veriler sonrasında şekilleneceğini öngörüyorum. Verilere ilişkin beklentilerin karışık olması sebebiyle bu durumun borsalara pek bir etki yaratmayacağını düşünüyor ve İMKB’nin gün sonunu 55.000 seviyesinin üzerinde tamamlayacağını tahmin ediyorum.

Bugün için İMKB’de destek olarak 54.740, zarar kes olarak 54.500 seviyesi takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:

SNGYO, KONYA, DOAS, TKFEN, SISE, HALKB

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Türkiye) Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurul toplantısını yapacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 370.000)
15:30 – (ABD) Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: 2,2%)
17:00 – (ABD) Aralık ayı yeni konut satış verileri açıklanacak (Beklenti: 320.000)
17:00 – (ABD) Aralık ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,7%)
xx:xx – (ABD) Caterpillar, 3M ve AT&T`nin bilançoları açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları