Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

FED tutanakları ABD borsalarına denge getirdi…

Gösterge endeksteki güçlü seyir nedeniyle en kötü ihtimalle mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum

Bigpara Haber

Japonya’da dış ticaret açığının beklentilerden yüksek gelmesi ve yatırımcıların hafta boyunca yapılacak Merkel – Hollande – Samaras – Juncker görüşmelerine odaklanarak beklemeye geçmesi dün Avrupa borsalarında kar satışları yaşanmasına, beklentilerden iyi gelen 2.el konut satışları verisi ve özellikle FED’in toplantı tutanaklarında yakın zamanda parasal genişlemeye gidileceğinin sinyalinin alınması ABD borsalarının toparlanmasına neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


İMKB-100 endeksi ise, yine yurtdışından bağımsız şekilde, muhtemelen kredi notunun artırılacağı beklentisinin canlı tutulmak istenmesiyle, günü %0,5 değer kazancıyla 66.109 puan seviyesinden kapattı.

Alıcılı başlangıç sonrası artı kapanış muhtemel görünüyor…

Dün akşam ABD’de açıklanan FED toplantı tutanaklarında “birçok FED yetkilisinin açıklanan verilerin ekonomide güçlenmeye işaret etmemesi halinde daha fazla parasal genişlemenin geleceği” görüşünü paylaşıyor olmasının yarattığı pozitif havanın, Çin’de sabah itibarıyla yayınlanan Ağustos ayı imalat sektörü PMI verisinin son 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin yarattığı negatif havaya baskın gelmesiyle vadeli borsalarda alım yönünde fiyatlandırılıyor olması, Avrupa borsaları ile İMKB’nin yeni güne alıcılı başlayacağını gösteriyor.

FED tutanaklarına ve tutanaklar açıklanmadan önce gelen bir takım önemli verilerin tahminlerden daha iyi geldiğine bakarak, Eylül ayının ilk haftasındaki FED toplantısında parasal genişlemeye gidilmesi ihtimalinin oldukça düşük görüyorum. Buna karşılık, bir önceki toplantı ve tutanaklara göre parasal genişlemeye yönelik daha belirgin sinyal verilmiş olması olası genişlemenin en erken Ekim ayında olacağını gösteriyor.

Gerek bu neden, gerekse Çin verisinin ilerleyen saatlerde negatif algı yaratma ihtimali ve Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin bugünkü Euro bölgesi krizi konusundaki görüşmesi kapsamında Avrupa borsalarındaki pozitif başlangıç ilerleyen saatlerde yataya ve hatta eksiye dönebilir. Kredi notu beklentisinin halen fiyatlandırılıyor olması ise, İMKB’de güçlü konumun sürmesine neden olduğu için, bugün de aykırı hareketler görülme olasılığı muhtemel diyebilirim. Türkiye’de son zamanlarda yükselen terör olayları ve Suriye krizi son bulmadığı sürece kredi notunun artırılmasını zor görüyor olmam, özellikle tarımsal emtia fiyatlarındaki artış ve son bir ayda petrole gelen 3.zammın enflasyon baskısı yaratmasının normalde İMKB’de satış yaratması gerektirdiğini dşünmeme karşılık gösterge endeksteki güçlü seyir nedeniyle en kötü ihtimalle mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Güne hafif alıcılı başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinde ilerleyen saatlerde olası kar realizelerine karşılık bu konumun korunmasını bekliyorum. Bu nedenle, mevcut pozisyonların korunmasını öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ASELS, HALKB, VAKBN, TUPRS, KOZALX

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

NETAS: Netaş CEO`su Müjdat Altay, Türk mühendislerinin geliştirdiği 4G baz istasyonlarını kendi markalarıyla piyasaya sunacaklarını söyledi. (Sabah)

VAKBN: Vakıfbank, İstanbul Çengelköy Üsküdar Nato Yolu üzerindeki 6.523 m2 arsa üzerine inşa edilen ve 24 bin 800 metrekare kapalı alanı olan Maxi City AVM’yi tekrar ama bu kez 52 milyon TL fiyatla satışa çıkardı. (Milliyet)

Seans sonrası açıklanan 2012/06 dönemi bilançoları:

KRDMA, KRDMB, KRDMD

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) 2.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 365.000)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 362.000)
xx:xx – (Euro Bölgesi) Almanya Başbakanı Merkel ile Hollanda Cumhurbaşkanı Hollande görüşecek

Yazarın Diğer Yazıları