Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Fed sonrası iyimser değilim

Cari açığa rağmen teknik hareket devam ettirildi…

Bigpara Haber
Cari açığa rağmen teknik hareket devam ettirildi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün yurtdışı borsalar, Euro Bölgesi’nde açıklanan ve beklentilerin altında kalan sanayi üretimi verisinin yanı sıra ABD’deki haftalık işsizlik maaş başvuruları, az da olsa Suriye ve Fed etkisi altında kendine yön çizmeye çalıştı.

Bu kapsamda, ABD’deki işsizlik maaş başvuruları verisinin iki eyaletten gelen eksik datalar nedeniyle iyi çıkması ve sonucunda varlık alım programları devam ettirilecek şeklinde algılanmasının, ABD 10 yıllık faizlerinin %2,92’den %2,88’e doğru sarkmasına neden olmasına karşılık varlık alımlarının sürdürüleceği beklentisi ilginç bir şekilde altın fiyatlarında görülmedi (tabi altın fiyatları tek bir etken üzerinden hareket etmiyor, global gerilimler ve €/$ paritesi de etkili oluyor) ve bu da zihinleri bulandırdı.

Yurtiçinde ise, sabah yayınlanan ve beklentilerden kötü gelen cari açık datasına yönelik yabancı kurumların temkinli, ikircikli ve pozisyonel açıklamaları ile ikinci seansa kadar yatayda seyreden BİST-100 endeksinin gün ikinci yarısında net kazanımlarla teknik direnç seviyelerine doğru hareketle günü %1,3 oranında yükselerek tamamladı.

Gerekçeler zayıf ve temelsiz görünse de yükseliş teknik açıdan 75.500 ve 77.700’e kadar sürebilir…

Geçen hafta Cuma’dan Salı gününe kadar %8 civarında değer kazandıktan sonra kötü gelen cari açık datasına rağmen dünü de %1,3 oranında artıda tamamlayan BİST-100 endeksinde gün içinde gelen satışların karşılanması ve artıya geçme çabası alıcıların halen güçlü olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Bu kapsamda, 65.000’lerde başlayan hareketin hisse çıkışı yapmayı düşünen yatırımcıların bu eylemini gerçekleştirebilmesi açısından bu kadar çabuk sonlanmaması gereğinden yola çıkarak, gerekçelerini zayıf ve temelsiz görüyor olsam da, 75.500 ve 77.700 seviyelerinin test edilmesini hala muhtemel görüyorum.

Bu seviyelere ulaşılması halinde ise 80.000 ve 85.000’lerin konuşulması gündemde olacağı için bu olumlu hava içerisinde hisse azaltımı yapmanın daha kolay olacağını düşünüyor ve kademeli olarak hisse satışı tarafına geçilmesinin uygun olacağını tahmin ediyorum. Gösterge endeksin 10 Eylül’de 69.689 seviyesinde bıraktığı boşluk (gap) nedeniyle bu seviyenin yine teknik gerekçelerle kısa vadede doldurulmasını da bekliyorum. 

Fed sonrası pek iyimser değilim…

Gelecek hafta Çarşamba akşamı Fed’in faiz kararı açıklanacak ve varlık alımlarına yönelik nasıl bir pozisyon aldığını veya alacağını duyuracak. Fed’in varlık alımlarını azaltma beklentisinin Mayıs ayı sonundaki toplantısından bu yana bilinen bir şey olmasına karşılık bu beklentinin ne kadarının satın alındığı konusunda şüphelerim var.

Normalde tamamen fiyatlandırılmış olması gereken bu beklentiye dönük olarak ABD’li fon yöneticilerinin %40 gibi önemli bir kısmının sonraki adımlar üzerinden tam fiyatlandırma yapılmadığını düşünmesi, haftaya Perşembe’den itibaren yeniden yüksek volatilite altına girebileceğimizi gösteriyor. Ayrıca, Ekim ayı içerisinde Obama’nın önüne gelecek olan diğer bir sıkıntı unsuru olacak “borç tavanı” sorununa yönelik henüz bir fiyatlandırma içine girilmedi.

Muhtemelen Eylül ayının son haftasında bu konunun da gündeme gelecek oluşunun yanı sıra şu an tansiyonu düşmüş olan ve henüz üzerini küllerin örtmediği Suriye’ye yönelik ABD’nin bir açık arayarak baskı kurmaya çalışacak olması da borsalarda kısa süreli baskıların devam edebileceğini ortaya koyuyor. Bu kapsamda, haftaya Fed’in söyleyeceği her kelime oldukça değerli olacaktır. Konuya ilişkin şahsi kanaatim, Fed’in Mayıs ayında sunduğu yol haritasının arkasında duracağı ve orta vadede gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının süreceği şeklindedir.

Gün içinde 72.000’in üzerinde kalınırsa sorun yok…

Bugünün özeline döndüğümüzde, piyasaların esas itibarıyla günün ikinci yarısında ve saat 15:30’dan sonra ABD’de yayınlanacak dört farklı data etrafında hareket edeceğini görüyoruz.

Veri akışının bu kadar yoğun olduğu zamanlarda yatırımcıların dataların geneline yönelik karar vermesinin zor olması, günün bu açıdan kararsız ve karışık geçebileceğini gösteriyor. Bu çerçevede güne zayıf başlayan BİST-100 endeksinin ilerleyen saatlerde kayıplarını geri almaya çalışacağını, gün sonundaki yönün ise saat 15:30’dan sonra tayin edileceğini öngörüyorum.

Bu doğrultuda, gün içinde 72.000 seviyesinin altına inilmediği sürece pozisyon pozmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Üst tarafta ise 73.000 seviyesi direnç olarak izlenmelidir. 

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
AYGAZ (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): EPDK, LPG sektöründe geçtiğimiz yıl başlatılan denetimlerin sonucunda, 64 şirketin depolarından alınan ürünlerin standart dışı olduğunu tespit etti. Aralarında Türkiye`nin iki büyük LPG devi Aygaz ve Milangaz`ın da bulunduğu belirtilen şirketler, kanun gereği para cezasının yanı sıra lisans iptaline kadar varabilecek ceza ihtimali ile karşı karşıya. (Sabah)

TCELL (Hisseye beklenen etkisi: POZİTİF): UBS, Şirket için tavsiyesini `nötr`den `al`a yükseltti.

TTKOM (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Türk Telekom TTKOM CEO`su Tahsin Yılmaz, şirketin büyümesini destekleyecek satın almalarla bölgede inorganik büyüme fırsatlarını kollamaya devam ettiklerini söyledi. (Cnbc-e)

ULKER (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): JP Morgan, Şirket için tavsiyesini `nötr`den `ağırlığını artır`a yükseltti.

YKBNK (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Rekabet Kurulu`nun oniki bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma ve/veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun`un 4. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği idari para cezası kararına karşı Banka, Ankara 2. İdare Mahkemesi nezdinde yürütmeyi durdurma istemli olarak iptal davası açtı.

Günlük piyasa takvimi:
14:30 – (Türkiye) TCMB Eylül ayı beklenti anketini açıklayacak
15:00 – (Çin) Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülke devlet başkanları zirvesi yapılacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,2%, çekirdek ÜFE 0,1%)
15:30 – (ABD) Ağustos ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: Perakende Satışlar 0,5%, oto hariç 0,3%)
16:55 – (ABD) Eylül ayı 1.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 82,0)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları