Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

FED piyasalara istediğini verdi ama sonra?…

İki günlük toplantının ardından dün akşam kararını açıklayan FED yine piyasalara damgasını vurdu

Bigpara Haber

İki günlük toplantının ardından dün akşam kararını açıklayan FED yine piyasalara damgasını vurdu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Banka aldığı kararlarla istihdam piyasasını ve büyümeyi canlandırmaya kararlı olduğunu gösterirken, sıfıra yakın faiz politikasının süresini de bir yıl daha uzatarak 2015’e yükseltti. Bu kapsamda, özetle; a) beklentiler dahilinde faiz değişikliğine gidilmedi, b) aylık 40 milyar dolar tutarında açık uçlu ve süresiz parasal genişleme kararı alındı, c) twist operasyonuna devam edeceğini açıkladı, d) 0-0,25% faiz politikasının süresi piyasanın da istediği şekilde 2014 yılı ortasından 2015 yılı ortasına uzatıldı, diyebiliriz.

Bu kararlar, piyasalarda güveni tesis etme anlamında önemli ama hükümet politikaları ile desteklenmediği sürece reel ekonomide hemen etki gösterecek türden olamayacaktır. Buna karşılık, yapısal sorunların giderilmesinde zaman kazanma anlamında önemli görülmelidir.

FED kararlarının piyasa oyuncularının beklediğinden daha agresif şekilde gelmesi, piyasalardaki likiditenin daha riskli varlıklara gidebilecek olması, sermaye piyasaları açısından olumlu oldu diyebilirim. Bu nedenle, bugün dahil olmak üzere global borsa endekslerinde birkaç günlük pozitif havaya yol açacaktır düşüncesindeyim ve bu nedenle de mevcut hisse pozisyonlarının bir süre daha korunmasından yanayım.

Şayet, dünkü düşüş esnasında 67.800 seviyesi zarar kes olarak kullanılıp pozisyon kapanışı yapıldıysa, bugün bu seviyenin üzerine çıkılıp çıkılmayacağı ve bu seviyenin üzerinde kalınıp kalınmayacağı gözlenmelidir. QE2’deki 600 milyar $’lık teşviğin reel ekonomiden ziyade para ve sermaye piyasalarına giderek beklenen etkiyi yaratmamış olması, QE3 için de benzer sorunun yaşanma ihtimalini güçlendiriyor ve bu durum pek çok kesim tarafından da yüksek sesle ifade ediliyor.

Ayrıca, bu kararların ABD’de Kasım ayındaki seçimlerin hemen öncesine denk gelmesi bankanın bağımsızlığının sorgulanması açısından da bir zayıflık yaratıyor. Tüm bunlar çerçevesinde özetle, global borsa endekslerinin birkaç günlük pozitif seyrinin ardından bir beklentinin daha sona ermesi ve QE3’ün işe yaramayacğının daha fazla dile getirilmesiyle kar satışlarının gelmesini bekliyorum.

Bugün ne yapılmalı?

FED kararlarının pozitif etkisiyle güne %1’e varan seviyede yükselişle başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin önce 68.000’i aşıp aşamayacağı, ardından da 67.800 seviyesinin üzerinde kalıp kalamayacağı izlenmelidir. Şayet 67.800’ün altına gevşeme yaşanırsa, hisse azaltımı yapmakta fayda olacağını düşünüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKBNK, YKBNK, TCELL, TUPRS, PETKM, BIMAS

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,6%, çekirdek TÜFE 0,2%)
15:30 – (ABD) Ağustos ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: Perakende Satışlar 0,8%; Oto Hariç PS 0,8%)
16:15 – (ABD) Ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi -0,1%; KKO 79,2%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 73,5)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,5%)

Yazarın Diğer Yazıları