Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

FED öncesinde beklentiler korunmaya çalışılıyor

65.000 seviyesinin üzerinde kalınmaya çabalanacağını tahmin ediyorum

Bigpara Haber

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamaların pozitif havasının sürdürülüyor olması, beklentilerden kötü gelmeye devam eden ve düşüşünü sürdüren makro verilerin FED’i yeni teşvikler almaya iteceğinin olumlu yönde fiyatlandırılması, dünün ardından bu sabah da borsalarda yükselişe neden oluyor.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Borsalarda beklentilerin satın alınıp gerçekleşmelerin satılıyor olmasından kaynaklı olarak, FED ve AMB toplantıları sonrasında yeni ve oldukça pozitif bir karar çıkmadığı takdirde borsalarda yükselişin yerine kar satışları görmek muhtemel olacaktır. Geçen hafta Cuma günü, “60.400’den verilen tepki şu anki güçle 64.500’e kadar ulaşabilir ve sonrasını söyleyebilmek için Çarşamba gününü beklemek gerekecektir diyerek somut eylem ve FED kararını görmeden yeni pozisyon açılmasına karşı olduğumu, her ne kadar yükselişin devam ettirilmek isteneceğini düşünüyor olsam da bu harekete güvenmediğim ve inanmadığım için sadece mevcut hisse pozisyonların korunmaktan yana tavır alınmasını önerdiğimi” belirtmiştim ve bu tavrımı sürdürüyorum. Her ne kadar son çıkışın bu şekilde gelişeceğini tahmin edememiş ve pozisyon artırımı önerisinde bulunmamış olsam da, böylesine ters bir hareketi öngörmek çok kolay olmasa gerek ve neler olacağını sağlıklı şekilde yorumlayabilmek için bir süre izlemede kalmayı seçiyorum. Bu nedenle, özellikle ABD ve Avrupa Merkez Bankaları toplantılarından çıkacak kararları gördükten sonra strateji geliştireceğimi bildirmek isterim.

Bugün ne yapılmalı?

ABD ve Avrupa vadeli borsalarının %0,2 civarında artıda güne başlamasını gözönünde bulundurarak, İMKB’nin de benzer bir tavır içerisinde olacağını düşünüyor, bu çerçevede güne başlangıcın 65.100 seviyesi civarından olmasını bekliyorum. İlerleyen saatlerde FED ve ECB beklentisinin canlı tutulmaya çalışılacağını düşünüyor ve 65.000 seviyesinin üzerinde kalınmaya çabalanacağını tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

PETKM, BAGFS, TRKCM, THYAO, EREGL

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
10:00 – (İspanya) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak
10:55 – (Almanya) Temmuz ayı işsizlik oranı açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Gelirler 0,4%, Harcamalar 0,1%)
16:00 – (ABD) Mayıs ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
16:45 – (ABD) Temmuz ayı Chicago PMI  açıklanacak (Beklenti: 52,5)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı CB tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 61,5)
17:00 – (Türkiye) Hazine Ağustos ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları