Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Endekste 58.000’e doğru çekilme riski artıyor

İMKB beklentilerim doğrultusunda 61.200 ve 61.500 seviyelerini test ederek günü 61.200 puan üzerinde tamamladı

Bigpara Haber

Moody’s’in Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olan Almanya’nın kredi notu görünümünü negatife indirmesi haberine rağmen İMKB beklentilerim doğrultusunda 61.200 ve 61.500 seviyelerini test ederek günü 61.200 puan üzerinde tamamladı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dünkü negatif haber akışına karşılık gösterge endeksin yurtdışı borsalardan pozitif yönde ayrışmasında, Halkbank’ın açıkladığı ve beklentilerden daha iyi gelen bilançosunun diğer bankalar üzerinde de yarattığı olumlu etkinin olduğunu tahmin ediyorum.

Avrupa borç krizinin etkisini her geçen gün arttırdığı bir ortamda olumlu haberlerin mumla aranıyor olmasına karşılık yatırımcılar henüz umudunu kaybetmiş değil. Bu kapsamda, etkisinin zayıf olacağını düşündüğüm ABD Merkez Bankası’ndan (FED) 3.parasal genişleme haberini bir umutla bekleniyor olması da bu bağlamda manidar görünüyor.

Avrupa’daki yüksek işsizlik ve borçluluk rakamları, hükümetlerin kemer sıkma tedbirlerinin ekonomileri daralmaya zorlaması etrafında yapısal sorunların çözümlenememiş olması, 3.parasal genişlemeden beklenen olumlu etkinin daha da sınırlı kalmasına yol açacaktır düşüncesindeyim. Hatırlanacağı üzere, 2.parasal genişleme hareketinin etkisi 1.’ye göre oldukça zayıf kalmıştı. Şayet olur da, FED QE3’e giderse (ki tahminim Ağustos sonu veya Eylül ortası), bu haberin açıklandığı günden hemen sonra borsalara pozitif etkisinin bir iki günden fazla olması beklenmemelidir.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu`ndan oluşan Troyka heyeti şu an Yunanistan’da çalışmalarını sürdürüyor. Yunanistan’da yeni kurulan koalisyon hükümetinin borç yeniden yapılandırmasını dile getirmesi Yunanistan probleminin bir süre daha mide bulandırmaya devam edeceğini veya en azından piyasalara olumlu katkı yapmayacağını gösteriyor.

Bu nedenle, önümüzdeki haftalarda Yunanistan’dan pozitif haber beklenmesi pek akılcı olmayacaktır. Şayet, Avrupa’nın riskli ülkeleri olan İtalya ve İspanya’da faizler önümüzdeki günlerde düşüş kaydetmezse, bu durum borsalarda satış baskısının sürmesine neden olacaktır. Genel kanaatim, faizlerde ufak çaplı gevşemeler olsa bile uzun vadede sürdürülemez seviyenin fiyatlandırılmak isteneceği ve bunun da borsalara zaman zaman düşüş getireceği şeklindedir.

Türkiye hikayesinin sürüyor olması ve kredi notunun artırılacağı beklentisi zaman zaman fiyatlandırılıyor olmasına karşılık globalleşen dünyada Türkiye’nin %40 ihracat yaptığı Avrupa ekonomisinden bağımsız kalamayacağı gerçeğini gözönünde bulundurarak, bize bir şey olmaz, İMKB herşeye rağmen yükselişini sürdürür düşüncesinin riskli olduğu kanaatindeyim. İMKB’nin yılbaşından bu yana yurtdışı benzerlerinin neredeyse 4 katı daha iyi performans göstermesi makro ekonomik göstergelerinin güven vermesini içeriyor ama bu durum aynı zamanda yabancı yatırımcıların kriz dönemlerinde gelişmekte olan ülkelerden çıkarken ilk çıkmak için kullanacakları fırsat olacağı da unutulmamalıdır.

Tüm bunlar kapsamında genel tavsiyem; gelişmelerin yakından takip edilmesi, aşırı optimist veya pesimist olunmaması, olayları duygusallıktan öte değerlendirerek yatırım kararlarının verilmesi şeklindedir. Bu görüşüme bağlı olarak, mevcut gelişmeler etrafında İMKB’nin önümüzdeki haftalarda 60.000 ve 58.000 seviyelerini test etmesini bekliyorum. Her ne kadar düşüş trendinin süreceğini düşünüyor olsam da çok negatif değilim ve 60.000 seviyelerinde kalınıp kalınmayacağını haber akışıyla yakından izleyeceğimi söylemek isterim.

Bugün ne yapılmalı?

Apple bilançosunun şirket hisselerinin seans sonrasında %5,5 değer kaybetmesine neden olmasının ABD borsalarının açılışını %1’e yakın seviyede ekside başlatacağını düşünmem, Avrupa borç krizine yönelik endişelerin tekrar yükselişe geçmesi sebebiyle İMKB’nin yeni güne 61.000’in hemen üzerinde başlayacağını tahmin ediyorum. Şayet gün içerisinde bu seviyenin üzerinde kalınırsa hisse pozisyonları korunmalı, aksi takdirde ufak çaplı şatış tarafında olunmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

ANELT, ARCLK, GUBRF, TKFEN, AEFES

ABD’de Bugün Açıklanacak Bilançolar

Caterpillar (B: 2,28 $), Exxon Mobil (B: 1,95 $), 3M (B: 1,65 $), Boeing (B: 1,11 $)

Günlük piyasa takvimi

11:30 – (İngiltere) 2.çeyrek GSYH (öncü) açıklşanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Temmuz ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak
17:00 – (ABD) Haziran ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 370.000)

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları