Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Emtia fiyatlarının İMKB üzerinde etkisi sürüyor…

Gün sonuna doğru 62.400’ün üzerinde kalınamazsa ufak çaplı satış tarafında olmakta fayda olduğunu söyleyebilirim

Bigpara Haber

Dün ABD’de yayınlanan makroekonomik verilerin ekonomide aşağı yönlü riskleri artırmasının yatırımcılar nezdinde yeni bir parasal genişleme sinyali şeklinde algılanması, datalara verilen ilk negatif tepkinin ardından şirket karlarının beklentileri karşılamasıyla yurtdışı borsalara yükseliş getirdi.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

TCMB’nin beklentilere paralel şekilde faiz değişikliği yapmamasına karşılık emtia fiyatlarında yaşanan yükselişe bağlı olduğunu düşündüğümüz tepkisizlik dün de İMKB’de etkisini gösterdi ve gösterge endeks günü 62.400 seviyesinin altında tamamladı.

21 Haziran’dan bu yana yükselişini sürdüren petrol fiyatlarının (Brent) 90 $’ın altından başladığı yükselişini %21 oranında artarak dün itibarıyla 107,6 $’a ulaştırmasının yanı sıra Haziran ayında bozulan bütçe dengesi, tarımsal ve enerji emtialarında kuraklık ve bölgesel gerilimlere de bağlı olarak yaşanan çıkışın enflasyonu ile cari açığı artırabileceği düşüncesinin negatif yansımasının diğer unsurlara ilave olarak İMKB’ye ivme kaybettirdiğini düşünüyorum.

Bu kapsamda, şayet global ekonomik krize bağlı olarak istihdamın artmadığı hatta gerilemesini sürdürdüğü bir ortamda önümüzdeki hafta ve aylarda enerji ve emtia fiyatları bu şekilde yükselişini devam ettirirse, bu durum özellikle ABD ve Avrupa’da sosyal sorunların artması riskine yol açacaktır.

Böyle bir gelişmenin hiçbir borsada tepkisiz kalamayacağını tahmin ediyor ve yeni bir risk olarak akılların bir kenarında durmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, petrol fiyatlarında yükselişin başladığı 21 Haziran’dan geçen hafta başına kadar İMKB yükselişini sürdürmüştü.

Fakat, petroldeki çıkışın devam etmesiyle son iki haftadır İMKB’nin yataya girmesi arasında yüksek bir korelasyon olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, gelecek haftalarda özellikle tarımsal ve enerji emtialarındaki fiyat hareketlerinin İMKB’nin bundan sonraki seyri açısından yakından takip edilmesini tavsiye ediyorum. Birikmekte olan risklere karşı alınan tebdirlerin yetersiz kaldığını düşünmeye devam ederek temkinliliğin elden bırakılmamasını öneriyorum. Ayrıca, yıl sonuna kadar Türkiye’nin kredi notunda değişiklik olmayacağını, FED’in Eylül ayına kadar yeni bir niceliksel genişlemeye gidemeyeceğini, gitse bile bunun olumlu etkisinin oldukça kısa ve sınırlı kalacağını tahmin ediyorum


Bugün ne yapılmalı?

Güne yatayda başlamasını beklediğim İMKB’nin gün içerisinde önemli bir veri akışının olmamasına bağlı olarak bu seyrini dar bir bantta gün boyunca sürdürmesini bekliyorum. Şayet gün sonuna doğru 62.400’ün üzerinde kalınamazsa ufak çaplı satış tarafında olmakta fayda olduğunu söyleyebilirim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

MGROS, ZOREN, ISCTR, TTRAK, AKGRT

ABD’de Bugün Açıklanacak Bilançolar:

General Electric (B: 0,37 $)

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Haziran ayı ÜFE açıklanacak
17:30 – (Türkiye) Mayıs ayı Merkezi Yönetim borç stoku açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları