Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

EFSF anlaşması ve büyüme verisi ile pozisyon alınmalı

Bigpara Haber

Haftanın en önemli günü…


Bugün global piyasalar açısından haftanın en önemli günü desek yeridir. Öyle ki, seans esnasında Almanya’da Alman Parlamentosu’nun EFSF anlaşmasını oylamasının yanı sıra ABD’de 2.çeyrek büyüme, haftalık işsizlik maaş başvuruları gibi önemli makro veriler açıklanacak. Alman Şansölye Merkel’e bağlı Hristiyan Demokratlar son iki hafta içinde farklı bölgelerde yapılan seçimlerde kan kaybetmiş olsa da piyasa katılımcıları EFSF anlaşmasının onaylanacağını tahmin ediyor. Şayet, olur da EFSF Parlamento’da kabul edilmezse (bize göre de zayıf bir olasılık), bu durum başta Almanya borsası olmak üzere, tüm global borsalarda yeni bir kısa vadeli düşüş trendine girilmesine sebep olacaktır ve böyle bir haber gelmesi halinde ilk aşamada mevcut hisse pozisyonlarının önemli bir kısmını elden çıkartmakta fayda görüyoruz. Günün diğer etkili gelişmesi ise, ABD’de saat 15:30’da yayınlanacak olan büyüme ve işsizlik maaş başvuruları olarak görünüyor. ABD’den 2.çeyreğe yönelik gelen verilerin ilk çeyreğin üzerinde bir büyüme ihtimalini düşük olarak ortaya koyması nedeniyle bizce dataya ilişkin temkinli olmakta fayda var.

EFSF anlaşması onaylanmaz veya büyüme verisi kötü gelirse satışa geçilmeli…

Dün de söylediğimiz üzere, bugüne hisse azaltarak girmek seans başlangıcına ekside başlayacağını tahmin ettiğimiz IMKB açısından kar sağlayacak gibi görünüyor. Bugünkü genel strateji, Almanya ve ABD’de gelecek verilerle pozisyonlarda değişikliğe gitmek olmalıdır. Bu nedenle, gün içerisinde Almanya ve ABD’den gelecek haber akışı takip edilmeli, EFSF anlaşmasının onaylanması halinde pozisyonlar korunmalı (arttırılmamalı) aksi takdirde hisse azaltımına gidilmelidir.

Teknik açıdan olumlu görünen hisseler:

GOODY, PETKM, EKGYO, ISCTR, SISE, TUPRS

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler:

TAVHL (Tepe İnşaat Sanayi A.Ş. ve Akfen Holding A.Ş. müşterek yönetimde bulunan iştiraki TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding hisseleri ile ilgili olarak, her türlü stratejik alternatifin tespiti ve değerlendirilmesi amacıyla, yatırım bankası Credit Suisse Securities (Europe) Limited ile bir yetkilendirme sözleşmesi imzalandı)

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Temmuz ayı inşaat siparişleri açıklanacak
09:00 – (Almanya) Ağustos ayı istihdam verileri açıklanacak
10:55 – (Almanya) Eylül ayı işsizlik verileri açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 420.000, Önceki: 423.000)
15:30 – (ABD) 2.çeyrek GSYH (final) açıklanacak (Beklenti: 1.2%, Önceki: 1.0%)
15:30 – (İsveç) Boston FED Başkanı Rosengren Stockholm`de bir konuşma yapacak
15:30 – (ABD) Philadelphia FED Başkanı Plosser Villanova Üniversitesi`nde konuşma yapacak
17:00 – (ABD) Ağustos ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: -2.0%, Önceki: -1.3%)
xx:xx – (Almanya) Alman Parlamentosu EFSF anlaşmasını oylayacak
xx:xx – (Türkiye) ÖİB`nin şirketlere elektrik dağıtım bölgelerini devralmaları için verdiği süre dolacak

Dün neler oldu?

Almanya’daki oylama ve kar realizasyonu isteği Avrupa’ya düşüş getirdi…
Avrupa’nın TARP benzeri bir plan üzerinde çalıştığı haberlerinin detaylarla desteklenmemesi, Almanya’da bugün oylanacak EFSF anlaşmasının Parlamentodan geçeceğine yönelik beklenti olmasına karşılık Merkel’in son seçimlerde hüsrana uğramasının EFSF anlaşmasının onaylanamayabileceğine dair kaygı yaratması, Avrupa borsalarının önceki iki günde yaşadığı %8 civarındaki yükselişin getirdiği kar realizasyonu isteği, dün Avrupa borsalarının ortalama %1 değer kaybetmesine neden oldu. Yurtiçinde ise, bankaların kredi notunun arttırılabileceğine dair yaratılan beklentiler (Türkiye’nin döviz bazlı notunun artmamış olması nedeniyle olsa olsa TL bazında olabileceğinden ve bunun da bankalara kayda değer bir pozitif katkı sağlamayacağını düşünmemize bağlı olarak bize göre çok saçma, içi boş ve geçen haftaki S&P haberinin ardından küçük yatırımcıları terse yatırma eğilimine yönelik), IMKB-100 endeksinin yurtdışından ayrışarak günü %1.3 yükselişle 59.000 sınırında kapatmasına yol açtı.

Adem ÖZEN
Eti Yatırım / Araştırma Kurumsal Finansman Yönetmeni

Yazarın Diğer Yazıları