Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Dünkü hareket inandırıcı mı?

ZEW ve bilançoların olumsuz havasını Dünya Bankası giderdi…

Bigpara Haber

ZEW ve bilançoların olumsuz havasını Dünya Bankası giderdi…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı

ZEW endeksi haricinde önemli bir makro verinin bulunmadığı global piyasalar, dün, gerek Almanya verisi gerekse de Dünya Bankası’nın global ekonomik görünüm tahminlerinde yaptığı değişiklikler ve ABD’de açıklanan şirket bilançolarına ilişkin açıklamalarla hareket etti. Bu kapsamda, ZEW endeksinin ve ABD şirket bilançolarının genel olarak beklentileri karşılamamasına karşılık Dünya Bankası’nın global ekonomiye ilişkin yaptığı yukarı yönlü revizyon borsa endekslerinin toparlanmasına yardımcı oldu. Yurtiçinde ise, TCMB’nin faiz literetürümüze yeni bir tanım getirdiği kararının piyasa tarafından olumlu (!) bulunması, kurların zirve yaptığı gün içerisinde ilginç bir şekilde BİST-100 endeksinin günü artıda kapanmasını sağladı.

TCMB fiyatlaması mantıklı görünmüyor…

Dün BİST’deki yükseliş gerçekten ilginç ve anlaşılması güç idi. Öyleki, faizlerin ve kurların yükselişte olduğu bir zamanda banka hisselerine gelen alımların sebebi tüm piyasa tarafından gün içerisinde sorgulandı ve bu kapsamda TCMB’nin attığı adımın banka hisselerine pozitif yansıyabileceği gibi anlamsız bir görüşün fiyatlandırıldığını gördük. Peki, TCMB kararı banka hisselerini hangi açıdan olumlu etkileyebilir? Şayet kararın bankaların karlılığını arttırıcı yönde etki edeceği düşünülüyorsa, bu görüşü şimdiden çöpe atabilirsiniz.

Çünkü, sadece olağanüstü durumlarda marjinal fonlama oranının %7,75’den %9,0’a yükseltilecek olması; i) zaman belirsizliği, ii) yıl içerisinde kaç kez yapılacağı üzerinden tutar belirsizliği, iii) ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini ne kadar artıracağı belirsizliği yaratmakta, bunun ekonominin yavaşlayacağının öngörüldüğü, krediler ve kredi kartı düzenlemeleriyle bankaların karlılığının baskı altında olacağı bir dönemde bankalara nasıl olumlu yansıyacağı tamamen muğlak ve belirsiz bir görüntü ortaya koyuyor. Bu nedenle, dünkü hareketin tamamen trade amaçlı ve temel gerçeklerden yoksun bir şey olduğunu düşünüyorum. Buna bağlı olarak da, şu an itibarıyla BİST-100 endeksi her ne kadar %1’in üzerinde artıda seyretse de, hisse pozisyonlarını azaltabilmenin en iyi yolunun piyasayı önce yukarı çek sonra herhangi birşeyin olmadığı normal bir günde aniden satışa geç stratejisinin uygulanmak istendiğini tahmin ediyor ve son günlerdeki ters hareketleri buna bağlıyorum.

Gün içinde 67.680’deki 20 günlük üstel ortalamalara yönelebilir ama…

Bugün yurtdışında önemli bir makro veri akışı bulunmuyor. Veri haricinde ise, Davos ve Cenevre zirveleri yapılacak. Tüm bu haber akışı doğrultusunda, Borsa İstanbul’un bugün, dünden gelen pozitif havayı sürdürerek, 67.680 seviyesindeki 20 günlük üstel hareketli ortalamalara doğru seyretmesi mümkün görünüyor. Dünkü hareketin temel dayanaklardan yoksun olduğunu düşünmem ve bana göre bir takım risklerin halen devam ediyor olması sebebiyle yeni pozisyon açılmasına sıcak bakamıyorum.

Günlük piyasa takvimi:

05:30 - (Japonya) Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,1%; Önceki: 0,1%)
07:30 - (Japonya) Kasım ayı tüm sanayi aktivite endeksi açıklanacak
11:30 - (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın toplantı tutanakları açıklanacak
17:30 - (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
xx:xx – Cenevre 2 görüşmeleri başlayacak
xx:xx – Davos zirvesi başlayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları