Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Dün, bugünün aynası olmalı

Dün yurtdışı borsalar Güney Kıbrıs’ta varılan şartlı anlaşmanın gerilimi içerisinde düşüş yönlü seyretti

Bigpara Haber

Dün yurtdışı borsalar Güney Kıbrıs’ta varılan şartlı anlaşmanın gerilimi içerisinde düşüş yönlü seyretti.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Avrupa Birliği’nin ülkeye yardım karşılığında tasarruf sahiplerinin mevduatlarına ek vergi getirilmesini istemesi ülkede sosyal açıdan rahatsızlık yaratmasının yanı sıra dışarıda da yatırımcıların Avrupa’da İspanya, İtalya vs bir ülkenin yardım talebinde bulunması halinde benzer bir uygulamaya gidilir mi şeklinde sorgulama yaparak bu durumun emsal teşkil etmesinden korkuldu. Yurtdışı borsalardaki korkunun esas nedeni sosyal patlama, emsal teşkil etme ve bunların krizin farklı bir hal almasına yol açabileceği öngörüleriydi. Yurtiçinde ise, dış piyasalardan bağımsız bir hareket gördük. Pozitif ayrışma olarak nitelendirebileceğimiz bu seyirde ise, son zamanlarda terörün sona erdirilmesine yönelik atılan adımların meyvesinin alınacağı beklentisi vardı.

Perşembe gününe kadar bankaların kapalı olacağı Güney Kıbrıs’ta Parlamento’nun mevduat vergisi onaylamasını beklemiyorum. Buna karşılık, gerek AB’nin gerekse Güney Kıbrıs’ın bazı ödünler vererek veya esnekliğe giderek bir orta yol bulmasını bekliyorum. Bu kapsamda, önümüzdeki birkaç günlük süreçte gün içinde borsaların yurtdışından gelecek haber akışıyla volatil seyretmesi daha muhtemel görünüyor. Yurtiçinde ise, dünkü bozuk havaya rağmen İMKB’nin hızla toparlanarak 83.000 seviyesinin üzerine çıkması endeksin şu sıra 82.500’ün altına inmeye niyetli olmadığını gösteriyor. Alıcıların teörörün bitmesi üzerinden kredi notu artışını fiyatlandırma ihtimali endeksinin bu haftayı 82.500’ün üzerinde kapatacağını mümkün kılıyor ve benim genel kanaatim haftanın 83.500 seviyesinin üzerinde tamamlanacağı yönündedir.

Bugün piyasalardaki haber akışına baktığımızda, borsalara etki edebilecek veriler olarak Almanya’daki ZEW ve ABD’deki konut başlangıçlarını görmekteyiz. Güney Kıbrıs diğer yandan önemini korurken, bu veriler de güne yön verecektir diyebilirim. Gerçi verilere yönelik beklentiler pozitif tarafta bulunsa da, kötü gelmesi halinde bu defa varlık alımlarının sürüdürüleceği üzerinden yine olumlu fiyatlandırmaya yol açabilir. Bu kapsamda, güne yatayda başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksi, şayet gün içerisinde 83.000’e doğru çekilirse bu durumun gün içi alım için kullanılabileceği düşünüyorum. Şayet satışlar artar da 83.000 de aşağı yönde geçilirse, o zaman gün içi alınan hisseler de kapatılmalıdır. Bu uyarıya karşılık, gün içinde beklediğim dalgalı seyrin ardından gösterge endeksin günü, bugün de artıda ve 83.500’ün üzerinde tamamlayacağını tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ISCTR, KOZAA, VESTL, KCHOL, ENKAI

Seans sonrası açıklanan 2012/12 bilançoları:

EGCYH, TUDDF

Dünkü Temettü açıklamaları (hisse başına net nakit):

DESA (0,0609 TL), FMIZP (0,2316 TL), KCHOL (0,1644 TL), ULKER (0,3728 TL)

Dünkü Genel Kurul açıklamaları:

OSMEN (19 Nisan)

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (İtalya) Ocak ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (Almanya) Mart ayı ZEW beklenti endeksi açıklanacak
14:30 – (ABD) Şubat ayı konut başlangıçları verisi açıklanacak (Beklenti: 919.000)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 2 ve 10 yıl vadeli, TL cinsi, sabit kuponlu, 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihaleleri yapacak

Yazarın Diğer Yazıları