Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Draghi ve FED’den somut adımın görülmesi beklenmeli...

Dün piyasalara sürpriz bir şekilde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamalarının damga vurması borsalarda ralli yaşanmasına neden oldu

Bigpara Haber

Dün piyasalara sürpriz bir şekilde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamalarının damga vurması borsalarda ralli yaşanmasına neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Düne başlarken, “İMKB-100 endeksinin 60.400 seviyesinden verdiği tepkiyi 62.400’e kadar sürdürebileceğini ve son iki gündür kapatılan pozisyonların aynı miktarda olmak kaydıyla tekrar açılabileceğini” söylemiş olmak tesadüfi olsa da umarım değerlendirilmiştir. Son zamanlarda gelen her kötü veriyi piyasa oyuncularının FED’den parasal genişleme gelecek diyerek olumlu algılaması, bugün ABD’de yayınlanacak büyüme ve tüketici güveni verilerinde de benzer bir şekilde yankı bulabilir.

Bu kapsamda, haftaya Çarşamba günkü FED toplantısına kadar parasal genişleme beklentilerinin satın alınmaya devam edeceğini, bunun da borsalara desteğinin süreceğini tahmin ediyorum. Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın tek bir söylemini bu kadar olumlu algılayan piyasa oyuncularının bundan sonraki aşamada bu söylemin somut adıma geçirildiğini görmek isteyeceğini düşünmem nedeniyle, gelecek hafta bu açıdan oldukça önemli olacaktır. 60.400’den verilen tepki şu anki güçle 64.500’e kadar ulaşabilir ve sonrasını söyleyebilmek için Çarşamba gününü beklemek gerekecektir.

Draghi’nin açıklamalarının abartıldığını düşünerek, somut eylem ve FED kararını görmeden yeni pozisyon açılmasına karşı olduğumu belirtmek isterim. Şayet Draghi’nin veya liderlerin elinde sihirli sopa varsa, bu sopa işler içinden çıkılmaz hale gelmeden önce kullanılmaz mıydı? Bu kapsamda, dünkü hareketin esasında yatırımcıların psikolojik bir operasyonu idi ve bu harekete kesinlikle güven duymuyorum. Fakat, böyle zamanlarda oyuncuların psikoloji bozmak için başlattıkları hareketi aynı yönde sürdürmek isteği, çoğu zaman görülmüş bir durum olmuştur. Bu nedenle, her ne kadar yükselişin devam ettirilmek isteneceğini düşünüyor olsam da bu harekete güvenmediğim ve inanmadığım için sadece mevcut hisse pozisyonların korunmaktan yana tavır alınmasını öneriyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Güne alıcılı başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde bu konumunu korumak isteyeceğini düşünüyor ve destek olarak 63.500 seviyesinin izlenmesini tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler

MGROS, DOAS, PETKM, ASYAB

ABD’de Bugün Açıklanacak Bilançolar

Chevron (Beklenti: 3,21 $), Merck (Beklenti: 1,01 $)

Günlük piyasa takvimi

11:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) 2.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak (Beklenti: 1,2%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 72,0)

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları