Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Direnç noktalarından Sat – Al stratejisine devam

Bigpara Haber
Yunanistan’da ek tedbirlerin kabul edilmesine rağmen IMKB zayıf kaldı...

Yunanistan’da dün yapılan Orta Vadeli Plan’ın oylamasının beklentilere paralel olarak olumlu şekilde sonuçlanması dünya piyasalarına rahat bir nefes aldırdı. Bu durumun özellikle Avrupa borsalarında %1.5 civarında yükselişle karşılanmasına karşılık IMKB’de yeterli bir tepki verilememesi ve ilk negatif haberde yabancı yatırımcıların tedirgin piyasa hareketleriyle hemen satış tarafına geçmesi, bu kapsamda dünkü yazımızda da belirttiğimiz yabancı payındaki artışın bugün itibarıyla (T+2’ye göre) düşüş kaydetmesi gözü kara alımlar yapılmaması gerektiğini ve ana direnç noktalarından Sat – Al stratejisinin sürdürülmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
 
Büyüme çok yüksek gelirse bu durum negatif algılanacaktır...

Bugünün piyasa gündemi biraz da yurtiçi haber ve veri akışına bağlı olarak yoğun görünüyor. Bu kapsamda, yurtiçi piyasa gündeminde 1.çeyrek büyüme (Beklenti: 9.6%), dış ticaret (Beklenti: Dış Ticaret Açığı -9.6 milyar $), TCMB PPK tutanakları gibi makro verilerin yanı sıra Temmuz ayı iç borçlanma stratejisi ve TBMM’de düğümün çözülmesi bağlamında ana muhalefet partisinin Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesi yer alıyor. Yurtdışında ise, ABD’de açıklanacak olan Chicago PMI (Beklenti: 53.0), haftalık işsizlik maaş başvuruları (Beklenti: 420.000) gibi ekonomik veriler ile IMF’nin yeni Başkanı’nın belirlenmesi ana gündem maddelerini oluşturacaktır. Bu çerçevede ilk seansı belirleyecek esas unsurlar Türkiye’deki büyüme ve dış ticaret verileri olacaktır. Şayet dış ticaret açığı beklentiden yüksek gelir ve büyüme de benzer şekilde beklentilerin çok üzerinde gerçekleşirse bu durum IMKB’de doğrudan 62.500 desteğine geri çekilmede bir bahane olarak kullanılacaktır, dikkatli olmak ve verileri doğru okumak lazım. Bu kapsamda, bugünkü hareket bandı olarak 62.500 – 63.900 takip edilebilir.
 
ABD’nin borçlanma tavanı ve tahvil ödemesi için hafta sonuna temkinli girilmeli...

ABD’nin borçlanma tavanının çözümlenmesi halen bir sıkıntı olarak bir kenarda dururken, S&P’nin 4 Temmuz’daki tahvil ödemesinin gerçekleşmemesi halinde tahvilin notunu “D”ye düşürme uyarısı da kısa vadeli işlemciler için yabana atılmaması gereken bir nokta olarak görülmelidir. Bu nedenle, her ne kadar yurtdışı borsalar şu sıra pozitif beklentileri satın almaya çalışıyor olsa da beklenmedik bir anda önemli bir kırılma yaşanması ihtimalinin hiç de küçümsenmemesi gereken bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz. 
 
Hacim artışı ve pozitif kapanışlarıyla dikkat çeken hisseler

PRKME, ARCLK, PETKM, ECZYT

Yazarın Diğer Yazıları