Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Dağ fare doğurur mu?

Gün içi destek – dirençler 63.500 ve 64.500 seviyelerinde olup, bu noktaların kırılmasına göre pozisyon değişikliğini uygun görüyorum

Bigpara Haber

ABD Merkez Bankası FED’in dünkü faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamaları şaşırtıcı bulmadığımı, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve siyasi kararlaran uzak durma perspektifi çerçevesinden reel adımların Ağustos sonu Eylül ortasında gelebileceğini düşündüğümü söylemek isterim.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

FED’in ekonomiye ilişkin zayıflıkları görmesi ve daha önceleri de belirttiği bu zayıflıklara karşı bu defa parasal genişleme silahını “ilave destek verilecek” şeklinde belirginleştirmesi, Eylül ayı başındaki toplantı öncesinde piyasalarda beklenti yaratacaktır görüşündeyim. Dün ilave adım söylemine karşılık bir hamlede bulunulmamasını ABD borsalarının negatif yönde fiyatlandırmış olmasına karşılık bugünkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı nedeniyle piyasalar saat 14:45’e kadar umutlu bir bekleyiş içerisinde olacaktır.

Bu nedenle, her ne kadar FED toplantısından piyasalar umduğunu bulamamış olsa da, bu defa Avrupa Merkez Bankası’nı kullanarak kar elde etmeye çalışacaktır. AMB Başkanı Draghi’nin geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamaların kesinlikle bir takım önlemler alınacağı bekleyişine neden olması doğrultusunda, ben de bankadan en azından 0,25 puanlık faiz indiriminin yanı sıra tahvil alım programına yeniden başlayacağı açıklamalarının gelmesini bekliyorum.

Sadece bu iki adımın piyasalarda ne kadarlık pozitif etkiye neden olacağı konusunda şüphelerimin olması nedeniyle genel tavsiyem, yapılan açıklamaları piyasa katılımcılarının borsalarda ne şekilde fiyatlandırdığını izlemek ve buna göre pozisyon yapılandırmasına gitmek şeklindedir.

Şayet açıklamalar yatırımcıları tatmin etmezse, bu durum muhtemelen %1`e varabilecek seviyede düşüşlere neden olabilecektir. Bu nedenle, strateji izle – gör – hareket et şeklinde olmalıdır.

Avrupa Merkez Bankası’ndan çok agresif bir olumlu adım beklemiyor (Almanya etkisine de bağlı olarak) olmam nedeniyle dağın fare doğurma ihtimalini biraz daha yüksek görüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararlarına kadar bekleme konumunda kalınacağını düşünüyor olmam sebebiyle bu saate kadar yatayda bir seyir, sonrasında ise kararın piyasa etkisine göre pozisyon değişikliği yapılmasını tavsiye ediyorum. Gün içi destek – dirençler 63.500 ve 64.500 seviyelerinde olup, bu noktaların kırılmasına göre pozisyon değişikliğini uygun görüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TRKCM, MGROS, TRGYO, AKSEN

Günlük piyasa takvimi:

14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 370.000)
17:00 – (ABD) Haziran ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 0,7%)

Yazarın Diğer Yazıları