Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Çin’de yavaşlayan büyüme borsalara destek olacak

Çin’de yavaşlayan büyüme borsalara destek olacak

Bigpara Haber

Geçtiğimiz günlerde de söylediğim gibi  S&P’nin Avrupa Birliği ülkelerinin kredi notunu düşürmesi beklenen bir şeydi.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni

Bu nedenle, esas itibarıyla Cuma günü verilen negatif tepki anlamsızdı. Beklenen bir şeyin gerçekleşmesi, bu durumun daha önceki günlerde fiyatlandırılmış olması ve “malumun ilanı”, gün içinde EFSF’nin kredi notunun AA+’ya düşürülmesine ve IMF’nin 2012 yılı küresel büyüme tahminlerini aşağı çekeceğini duyurmasına rağmen Avrupa borsalarına daha sonra rahatlama getirdi.

Bu sabah Çin’de açıklanan büyüme verisinin ekonomide yavaşlama olduğunu ortaya koyması (son 10 çeyreğin en düşük büyüme verisi “%8,9”), Çin Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gideceği beklentilerini artırması bugün global borsa endekslerine güç verecektir. Bu nedenle, güne pozitif tarafta başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksi, dün yurtdışından ayrışarak yaptığı atakla yaklaştığı 52.900 seviyesindeki 50 günlük ortalamalarının üzerine çıkacaktır.

İlerleyen saatlerde bu seviyenin üzerinde kalıp kalamayacağı ise, Almanya’daki ZEW endeksi, ABD’deki NY FED imalat endeksi, faiz ve kurların seyri ile belli olacaktır. Şu an yükselişin 53.300’e kadar sürmesini bekliyor olsam da bu seviyenin üzerine çıkılıp çıkılmayacağı veya üzerinde kalınıp kalınmayacağı ise Avrupa’daki gelişmelerle belirlenecektir. Bu kapsamda, Avrupa borç sorununun çözümüne yönelik önümüzdeki günlerde yapılacak zirveler izlenmelidir.

Çin Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gideceği beklentilerinin yarattığı olumlu hava ile güne 52.900’ün üzerinde başlayacağını tahmin ettiğim İMKB’de gün destek olarak 52.500 seviyesi takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
HALKB, MGROS, ALCTL, EREGL, BIZIM

Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Ocak ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 10,5, Önceki: 9,5)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 14 ay vadeli kuponsuz ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri düzenleyecek
xx:xx – (Yunanistan) IMF Yunanistan`da görüşmelere başlayacak

Yazarın Diğer Yazıları